Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ambiciózní student medicíny Lucas March nutně potřebuje peníze, aby mohl dostudovat. Kvůli tomu se ožení s nemocniční sestrou Kristinou, která ho miluje a která mu může školné zaplatit. Své ideály a představy o lékařské profesi dává Lucas přede všemi bez okolků najevo. Neuvědomuje si, že v jeho chování začíná převládat arogance. Muž odmítá připustit myšlenku, že i lékař je jen obyčejný člověk, který může udělat chybu. S těmito představami nastoupí na své první lékařské místo na venkově. Dokáže být tak dobrým doktorem, jak si to vždy představoval?

Významný americký filmař Stanley Kramer (1913-2001) začínal v Hollywoodu u pomocných profesí a postupně se etabloval jako producent. V jeho firmě Stanley Kramer Productions vznikla řada filmů, mj. i klasický western V pravé poledne. Komorní psychologické drama z lékařského prostředí Ne jako cizinec, natočené podle románového bestselleru Mortona Thompsona, je jeho režijním debutem. Film byl nominován na Oscara za zvuk. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, viem kto bol reziser Stanley Kramer /kdo seje vitr, Norimbersky Proces/, tuna vsak natocil len taky znesitelny priemer, kde Robert Mitchum /Lovcova Noc, El Dorado 1966, Bitva o Midway/ je v roli studenta mediciny, riesi peniaze, zenbu, svoje spravanie sa, chce byt kvalitnym doktorom - no a na tom Kramer vystaval film. Teda nic moc, poriadne nudny, nezachranila to ani vyborna Olivia De Haviland /Dedicka1949, letiste 77, Gone with the Wind/, Lee Marvin mal aspon minimum priestoru ... toto bol velmi slaby material : 45 % ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Hodně neobvyklý film nejen tematicky, ale i rozdáním rolí. Vždyť kdy byla Olivia zranitelnou dívkou nebo ženou? Kdy Mitchum nebyl dobrým a vzorovým mužem? A kdy v té době Frankie nemusel ve filmu zpívat? Přestože mi to hodně, ale opravdu hodně, kazil dabing (jak kdyby neuměli najít jiný dabéry), film se mi líbil a i zobrazení operace a dokonce (!!!) živého lidského bijícího srdce, to se hádám do té doby ve filmu nevidělo. A ani Frankie nebyl tím milovníkem jako obvykle. Ale své ruce do kapes si dal i tady. Příběh je dnes řekněme klasický a hodně často s obměnami opakovaný, ale tehdy to musela být novinka. A i pro skvělé herecké výkony a pro Franka (u každého filmu s ním jsem bohužel již předem zaujatý) dávám maximum. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Tento film ma akosi zvláštne oslovil. Nevybočuje z priemeru vtedajšej produkcie, cez to všetko má v sebe svoje čaro. Možno je to Lucasova ( Robert Mitchum ) povaha, ktorá nie je vykreslená čierno-bielo, kde proti sebe stoja jeho poctivá lekárska etika a arogancia a vypočítavosť voči staršej žene, vlastnej manželke, na strane druhej. Stanley Kramer si film do výkladnej skrini nedá, ale za debut sa nemusí hanbiť. Taktiež sa mi páčil Frankie-boy v úlohe priateľa a kolegu Alfreda. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jednoznačným plusem je naprosto lahůdková, charakterově zcela nejednoznačná Mitchumova postava Dr.Marche - ve vztahu ke své ženě vypočítavý a téměř odsouzeníhodný, na druhé straně jeho správné a až fanaticky důsledné dodržování lékařské etiky bylo v kontextu s laxním přístupem jeho kolegů jako z jiného světa. Tak skvěle napsanou postavu prostě bylo radost sledovat. A když se k tomu přidají příjemní a talentovaní Sinatra a de Havilland a pěkný emocionální závěr, pak tu fláknu 4* a ani nemrknu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Lucas March je postava k pohledani, zajimave napsana a dobre zahrana. Moc jsem nepochopil Sinatru, ktery kritizoval vzhled Kristiny... To si mohli v takovem pripade zvolit do jeji role mene puvabnou herecku. Film dobre koukatelny i dnes, dal bych i ctyri hvezdicky. Vzhledem ke Kramerove celozivotni tvorbe se ale jedna o slabsi dilo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o jeden z prvních filmů, v němž je vidět skutečné bijící lidské srdce během operace. (Aelita)
  • Ve filmu naleznete odkaz v podobě plakátu před kinem inzerujícího snímek Bosonohá komtesa. Ten byl natočen o rok dříve a získal dokonce Oscara za vedlejší mužskou roli. (dopitak)
  • V rámci přípravy na svou roli Olivia de Havilland a Robert Mitchum navštívili osm operací. Broderick Crawford, který ve filmu hrál zkušeného patologa, se zúčastnil opravdové pitvy, kde se mu okamžitě udělalo špatně. (Aelita)

Reklama

Reklama