Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ambiciózní student medicíny Lucas March nutně potřebuje peníze, aby mohl dostudovat. Kvůli tomu se ožení s nemocniční sestrou Kristinou, která ho miluje a která mu může školné zaplatit. Své ideály a představy o lékařské profesi dává Lucas přede všemi bez okolků najevo. Neuvědomuje si, že v jeho chování začíná převládat arogance. Muž odmítá připustit myšlenku, že i lékař je jen obyčejný člověk, který může udělat chybu. S těmito představami nastoupí na své první lékařské místo na venkově. Dokáže být tak dobrým doktorem, jak si to vždy představoval?

Významný americký filmař Stanley Kramer (1913-2001) začínal v Hollywoodu u pomocných profesí a postupně se etabloval jako producent. V jeho firmě Stanley Kramer Productions vznikla řada filmů, mj. i klasický western V pravé poledne. Komorní psychologické drama z lékařského prostředí Ne jako cizinec, natočené podle románového bestselleru Mortona Thompsona, je jeho režijním debutem. Film byl nominován na Oscara za zvuk. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Ačkoli nemám rád generalizace, teď se jedné dopustím. Ze všech filmů Stanleyho Kramera mám totiž ten samý pocit. Na začátku rozechvělé nadšení z velkorysého obsazení a provokativní zápletky. V půlce vystřízlivění a návrat zpátky na zem. Na konci zklamání z úplně konvenčního zpracování. Jeho filmy jsou do puntíku takové, jak se od témat obecně čeká, na konci mám pocit, že jsem tam co na začátku. Ale připouštím, že tuto nepřekvapivost může někdo považovat i za pozitivum. 40% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jednoznačným plusem je naprosto lahůdková, charakterově zcela nejednoznačná Mitchumova postava Dr.Marche - ve vztahu ke své ženě vypočítavý a téměř odsouzeníhodný, na druhé straně jeho správné a až fanaticky důsledné dodržování lékařské etiky bylo v kontextu s laxním přístupem jeho kolegů jako z jiného světa. Tak skvěle napsanou postavu prostě bylo radost sledovat. A když se k tomu přidají příjemní a talentovaní Sinatra a de Havilland a pěkný emocionální závěr, pak tu fláknu 4* a ani nemrknu. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Hodně neobvyklý film nejen tematicky, ale i rozdáním rolí. Vždyť kdy byla Olivia zranitelnou dívkou nebo ženou? Kdy Mitchum nebyl dobrým a vzorovým mužem? A kdy v té době Frankie nemusel ve filmu zpívat? Přestože mi to hodně, ale opravdu hodně, kazil dabing (jak kdyby neuměli najít jiný dabéry), film se mi líbil a i zobrazení operace a dokonce (!!!) živého lidského bijícího srdce, to se hádám do té doby ve filmu nevidělo. A ani Frankie nebyl tím milovníkem jako obvykle. Ale své ruce do kapes si dal i tady. Příběh je dnes řekněme klasický a hodně často s obměnami opakovaný, ale tehdy to musela být novinka. A i pro skvělé herecké výkony a pro Franka (u každého filmu s ním jsem bohužel již předem zaujatý) dávám maximum. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Typický tucťák, ze kterého mi nejvíc utkvěl v paměti "plukovník Sherman T.Potter z M.A.S.H." čili Harry Morgan v roztomilé mikroroli natvrdlého maloměšťáka... :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý příběh o mladém lékaři, který si nedokáže připustit realitu života. Je však zpracován tak nějak nezáživně, pouze herecké výkony vyčnívají. Robert Mitchum byl asi nejlepší. Každý nějak začíná, že, pane Kramere, ale tohle je dobrý film. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

No, na tomto filmu se asi nikdo nepředřel. Jestli ano, nepoznala jsem to. Průměrný příběh kariéristy a jeho milující manželky, kterou si vzal pro prachy, s průměrnými hereckými výkony. Ovšem ta operace srdce na konci je efektní. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Před třemi dny jsem řešil krátké dilema. Kramerův film dávali na MGM v rámci hvězdných večerů (tento čtvrtek patřil Robertu Mitchumovi). Komentář kolegy monologa mě však odradil a raději jsem si film dnes pustil v originále, byť bez titulků. Lahůdka pro znalce, hned v jednom z prvních záběrů se v posluchárně podíváte do tváře tří mediků spolužáků - Franka, Roberta a Leeho (Marvina). Nezkoušejte ale Harrymu Morganovi vyprávět vtipy :-) "Cizinec" je drama ještě ze staré školy, ve kterém největší duševní utrpení člověka ilustrují roztrhané dětské šatičky. A i milovníci Franka Sinatry musí sportovně přiznat, že tady dostal Frankie od Mitchuma pěkně "po držce". ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tento film ma akosi zvláštne oslovil. Nevybočuje z priemeru vtedajšej produkcie, cez to všetko má v sebe svoje čaro. Možno je to Lucasova ( Robert Mitchum ) povaha, ktorá nie je vykreslená čierno-bielo, kde proti sebe stoja jeho poctivá lekárska etika a arogancia a vypočítavosť voči staršej žene, vlastnej manželke, na strane druhej. Stanley Kramer si film do výkladnej skrini nedá, ale za debut sa nemusí hanbiť. Taktiež sa mi páčil Frankie-boy v úlohe priateľa a kolegu Alfreda. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky nepřekvapivý, herecky standardní a řemeslně poměrně všedně odvedený film. Franka Sinatru jsem si v dětství tu a tam poslechl, ale jsem popravdě rád, že se tady nic z jeho tvorby neobjevilo. Povaze snímku by to ani neprospělo. 50% ()

5150 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Stanleye Kramera NE JAKO CIZINEC má mnoho krásných dramatických momentů a ten konec... Nádhera. V hlavní roli Robert Mitchum. Tohle je to nejlepší, co jsem od Kramera viděl. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Lékařské drama, skvěle obsazené samými velkými jmény v hlavních i vedlejších rolích. Zajímavý příběh studenta medicíny a později maloměstského doktora, který je ochoten udělat cokoliv pro to, aby se stal opravdu tím doktorem, který každého a všechny zachrání. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, viem kto bol reziser Stanley Kramer /kdo seje vitr, Norimbersky Proces/, tuna vsak natocil len taky znesitelny priemer, kde Robert Mitchum /Lovcova Noc, El Dorado 1966, Bitva o Midway/ je v roli studenta mediciny, riesi peniaze, zenbu, svoje spravanie sa, chce byt kvalitnym doktorom - no a na tom Kramer vystaval film. Teda nic moc, poriadne nudny, nezachranila to ani vyborna Olivia De Haviland /Dedicka1949, letiste 77, Gone with the Wind/, Lee Marvin mal aspon minimum priestoru ... toto bol velmi slaby material : 45 % ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Problém idealisty, je-li to vůbec problém, tkví v tom, že nedokáže přijmout chyby – ani své, ani cizí, ani přírodní, ani boží. Jeho ideálem je proměnit tragikomedii, kterou je tento svět, v utopický epos a dosáhnout úplné dokonalosti. ___ Možná jeden z prvních filmů, který položil otázku, nakolik je etická moderní medicína, jenž dosáhla takového pokroku, že dokáže oddalovat smrt. Otázka zní – kde je hranice mezi pomocí a touhou po moci, mezi soucitem a umíněností, mezi pokorou a domýšlivostí, mezi rozumem a mystikou? Druhá otázka se týká kariérismu v lékařství a úměrnosti mezi výší platby a objemem poskytované medicínské pomoci, a to v oblasti, kde v ideálu by měla fungovat pouze lidská solidarita a nezištnost. Lidská civilizace však stejně jako příroda, jejíž součástí je, ukazuje, že se vše počítá a že svět je hra s nulovým součtem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Lucas March je postava k pohledani, zajimave napsana a dobre zahrana. Moc jsem nepochopil Sinatru, ktery kritizoval vzhled Kristiny... To si mohli v takovem pripade zvolit do jeji role mene puvabnou herecku. Film dobre koukatelny i dnes, dal bych i ctyri hvezdicky. Vzhledem ke Kramerove celozivotni tvorbe se ale jedna o slabsi dilo. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

postava doktora je vic nez zajimava a na americky film z 50.let, ktery holduje spis tvrdohlavym az emancipovanym devenkam, ktere se stejne nakonec nechaji uvrtat do svazku manzelskeho i dost prekvapujici! ()

JimLogan 

všechny recenze uživatele

Filmy Stanleyho Kramera mám rád, ale tenhle mi moc povedený nepřišel. Příběh je jasný a v pořádku, ale něco tomu chybí. Možná mi to na Kramera přijde málo osobní. Chyba je možná v obsazení - zcela výjimečně mi totiž nesedl Mitchum - nepřišlo mi totiž, že hraje odtažitého a arogantního doktora, ale spíš, že má problém se s rolí sžít. Stopáž je také neadekvátní (byť typicky Kramerovská), protože vzhledem k více jak dvěma hodinám se tam některé postavy objevují spíše sporadicky (Sinatra). I přes všechny výhrady je to ale pořád slušný snímek, který ale vzhledem k další tvorbě režiséra musí notně zapadnout. ()

Reklama

Reklama