Reklama

Reklama

Pýcha a vášeň

  • USA The Pride and the Passion (více)
Trailer

Láska k ženě přenáší hory, láska ke svobodě přepravuje veliká děla... Píše se rok 1810 a Španělsko úpí pod nadvládou Francouzů. Proti dobyvačným Napoleonovým vojskům stojí už jen hrstka vzbouřenců. Jejich jedinou nadějí je obrovské dělo, které po sobě na útěku zanechala jejich vlastní poražená armáda. Jenže jak dopravit ocelový kolos přes půl země, když všude slídí nepřátelské jednotky? S tím může Španělům pomoci jedině britský námořní důstojník Anthony, který se vyzná ve zbraních i ve vojenské taktice. Vzbouřence čeká těžký úkol, ale i mnohá dobrodružství. K potížím s Francouzi se však navíc přidají i trable s láskou. Anthony se totiž zamiluje do krásné Juany, která je milenkou vůdce vzbouřenců Miguela… Výpravný historický film režiséra Stanleyho Kramera vznikl podle románu "The Gun" (Dělo) spisovatele C.S. Forestera. Dílo tohoto anglického romanopisce (1899–1966) se stalo mj. předlohou pro slavný film Africká královna nebo pro seriál Hornblower. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

monolog 

všechny recenze uživatele

Když se podíváte na tento film, uvidíte přesný typ filmů, které v té době v Americe vznikaly jak na běžícím pásu. Několik známých tváří v hlavních rolích, obrovská a vážně úžasná výprava, děj točící se hlavně kolem čtyř ústředních objektů, kterými jsou tři hlavní postavy a dělo a taky notná dávka romantiky a patosu. Samozřejmě to není ideálem dobrodružného filmu, děj je příliš naivní a přímočarý a dovolím si říct i hloupý, ale na tehdejší dobu to musel pro diváky být zážitek. A konec, přestože je přibarven a patetický jak zákon káže, ukáže, že oběti jsou i ve správné válce za dobrou věc a že smrt si nevybírá a padne kam padne. Navíc, už jen kvůli Cary Grantovi a Frankiemu musím nějak vyvážit ten odpad. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Celé mi to přišlo strašně průměrné, příběh o boji za svobodu, o cti a o hrdosti a také o lásce a dvě hodiny někam táhnou nějaké dělo a vůbec vás to nechytí za srdce. Vlastně mi bylo jedno, jestli se jim to podaří a s kterým s obou mužů nakonec Sophia Loren zůstane a tak by to prostě nemělo být. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Takových vzniklo stovky. Standardizovaný filmový produkt, který nemá šanci někoho urazit. Taková Trója (2004) své doby. Dnes už se na to díváme s nadhledem a jistým sentimentem vzhledem k hereckým legendám typu Sinatra a Sophie Loren. Příjemný filmový zážitek ze staré školy, který už v dnešní době nemá čím nadchnout ani ohromit. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V padesátých a šedesátých letech vznikalo v USA spoustu dobrodružných filmů dosti různých kvalit. Tento patří mezi ty mezi. Herecké obsazení je dobré, ale nic světoborného to není. Stanleymu Kramerovi trvalo chvíli, než se rozhoupal a v příštím roce natočil svůj mistrovský kus "Útěk v řetězech". ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Plně se s hodnocením a komentáři svých kolegů tentokrát ztotožňuji. Sinatra asi ve své nejpitomější roli, co jsem zatím viděl. Vůbec mu postava Miguela - revolucionáře nesedla. Navíc buďto on sám mluvil tak stupidní lámanou angličtinou nebo spíš ho předaboval někdo jiný, vůbec jsem jeho typický hlas nezaznamenal. O dabingu MGM do češtiny raději nemluvím, koukal jsem se pro všechny případy na originál. Tomuhle filmu zlomila vaz symbolika, tedy právě to, na co nejvíc sázel. Veliké dělo jako symbol španělského odporu proti napoleonské Francii? Ano, snad. Ale nikoliv v příběhu jako je tento. Sophia Loren tři roky před Horalkou provedla hned na začátku svůj "prsí" tanec (znám lepší slovo, ale gentleman přd dámou o kozách nemluví), takže někomu možná spadla čelist, poslintal si tepláky a tiše Grantovi záviděl. Přes dvě hodiny traverzování s kvérem, který je pomalu v každém druhém záběru jinak velký (při natáčení museli použít několik velikostí děla, to mi nikdo nevymluví), a se kterým se před francouzskou jednotkou slepců stačí schovat za kámen - to je přeci jen pro opravdu trpělivé diváky. A to já jsem. Symbolika však zazdívá i konec (nebudu prozrazovat). A tak buďte pozdravení, Saint Tereso a Frankie. Především ty druhý, na kterého se budu těšit u nějakého povedenějšího filmu. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Děj tohoto dobrodružného filmu se točí okolo obrovského děla. V této souvislosti se mi vybavilo FITZCARRALDO, kde byl v podobně důležité roli parník. Jinak Kramer zde žánrově odbočil a přestože PÝCHA A VÁŠEŇ není špatný film, potvrdil fakt, že dramata mu jdou ze všeho nejvíc. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Vcelku konvenční historický film, jehož hlavním magnetem v době svého vzniku zajisté bylo obsazní C.Granta a F.Sinatry do svých rolí a Sophie Loren jakožto femme fatale. Snímek neurazí, dokonce místy vytváří i jistou dávku napětí, ke konci však scénami rozhřešení S.Loren nápadně připomíná Angeliku, markýzu andělů (s plným vědomím, že tyto filmy vznikly později). Opusy Stanleyho Kramera byly teprve v zárodku. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DNES JE VŠETKO TROCHA PRÍLIŠ." __ (komentár zo dňa 22. 5. 2008) Tento film sa mi podarilo vzhiadnúť na konci školského roka 1997 (dátum si presne pamätám, pretože vtedy film na mňa veľmi zapôsobil a bol som z neho úplne paf). Aj napriek ústrednému hviezdnemu hereckému triu (dvaja z nich v závere umierajú) je hviezdou číslo jedna a motorom filmu delo - obrovský kanón, ktorý povstalci prenášali cez rôzne priesmyky, dokonca ho ukryli aj v kostole a v závere im poslúžil v mohutnom útoku na mesto Avila, ktoré sa im vlastne podarilo dobyť iba vďaka nemu . Film rozhodne má svoje slabiny, či už miestami prehnanú romantickosť, naivitu a zbytočne natiahnutú stopáž, každopádne však ostáva dielom, ktoré vie aj po rokoch zaujať a bol by som veľmi rád, keby sa mi ho znova podarilo vzhliadnuť (pár rokov dozadu išiel na ČT 2, no akurát vtedy vypadla elektrika :-(), nakoľko si už niektoré veci presne nepamätám a jeho vysielanie by bolo príjemným malým sviatkom. (pridané 16. 5. 2009) Aj po toľkých rokoch sa mi film podarilo odhadnúť celkom presne. Občas to mierne vŕzgajú kolieska na logike (Prečo práve Avila? A navyše tým mnohodňovým tralalákaním by sa dala prejsť polovica Európy, nieto nanajvýš pár stoviek kilometrov), dá sa však nad to povzniesť a užívať si predovšetkým monumentálne davové scény. Záverečná bitka by aj dnes svojou kolosálnosťou mohla konkurovať súčasným projektom. V tej dobe si smelo mohla podať ruku s bitkou v Kubrickovom Spartakusovi. ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Velkolepý film o lásce a boji za svobodu pouze pro naivní, kteří věří, že Sophie Lorenová bude celou cestu napříč prašným Španělskem krásně nalíčená a Cary Grant si ani neumaže košili. Kladem je postava ztvárněná Frankem Sinatrou, poněkud se vymyká stereotypu běžných, morálně bezchybných hrdinů. 5/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, patetické, plné rádoby velkých emocí, ale ve skutečnosti prázdné, což nakonec vede k tomu, že vás film dovede unudit k smrti, podobně jako některé postavy tohoto historického dramatu. S Carym, Sophinkou a Frankem se dalo rozhodně natočit víc než jen tenhle rádoby epický a emotivně silný historický paskvil. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Na filmu je vidět, že natáčení muselo být dosti náročné. Nic víc ale bohužel vidět není, protože se to celé vůbec nepovedlo, akční scény jsou nudné, milostné jsou trapné a celý tento boj španělských guerilleros proti francouzským okupantům v letech, kdy naháněl Evropě strach malý velký muž z Korsiky, byl vším možným, jen ne něčím, co by alespoň vzdáleně vypovídalo o oné době. Všichni tam byli jen takové figurky. Cary Grant a Frank Sinatra to celé vedli, každý po svém a zároveň zvlášť i společně, přičemž mezi nimi stála Sophia Loren, která byla příčinou rozkolů i žárlivosti, což vůbec nechápu, neboť vypadala příšerně. Zkrátka a dobře, jeden z těch filmů, které chtěly víc, než na co měly. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Váš sen. Chopí se chlopní. Po svém. Vyšší plamen, v/z hrudi vyšlehnutý, se ohradí. Poradí si, podhradí, odhodlané dosti. Ohlodané zradami, režimem mříží "hostí?" ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film je třeba hodnotit z pohledu roku 1957. Drama mělo mimo jiné pozvednout národní hrdost španělů, vládl jim přece Franco a stálo to za vyliž pr.del, měl jsem tu čest se o tom přesvědčit. Grant tu hraje standardně dobře, Sophia vypadá jak ošklivé káče až na ty prsa, ty jsou bezpochyby nádherné. Sinatra tu hraje blbce, ta role mu nesmírně sedí, podívejme se na jeho hudební kariéru, jsou to sračky hodné Karla Gotta. Film nese myšlenku zcela prostou: Chceš-li dělat revoluci, odboj, válku musíš mít dostatek prostředků a najmout si odborníka (například na děla a z Anglie). Chtít a zabít nepřítele prostě nestačí. A tak se mi to docela líbilo, naivní a hezké dílko z 50-tých let. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Ti se vyblbli s jedním dělem, ale bavilo mě to a na konci dobrá bitva. Akorát Sophia Loren mi tentokrát moc nesedla, pořád ruce v bok a čučela jako puk. Výpravný velkofilm tentokráte holt trochu jednodušší. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Trošku tomuhle filmu zvednu hodnocení. Pýcha a vášeň je historický film z trošku pro mě neznámého prostředí - vůbec jsem netušil o tom, že Napoleon obsadil i Španělsko, tudiž byl pro mě španělský boj za svobodu něco nového. Ve filmu sledujeme britského důstojníka, který se přidává ke španělským revolucionářům, aby s pomocí obrovského děla dobyli baštu francouzů. A funguje to. Dělo je opravdu monumentální a jeho tažení do hor či přes vodu má grády. Stejně tak fungují i akční scény - ohnivý útok na tábor, podminování mostu či past v průsmyku jsou skvěle natočené a vše vrcholí velkolepým dobýváním Avily. Fungují i herci - Grant teda moc ne, protože mu spíše sednou komediální role než akční. Ale Sinatra je jako prostý revolucionář skvělý. A Sophie Lorenová? Nejsem fandou italských filmů, takže jsem ji nikdy v ničem neviděl a můžu shrnout takto - nebyla to krasavice, ale byla zatraceně přitažlivá. Moc mě naopak nechytl ten milostný trojúhelník ala to nejhorší z Angeliky (na kterou jsem si bůhví proč vzpomněl) a vyloženě na ranu je konec kde SPOILER zařve Lorenová a mimo záběr i Sinatra. To si mohli odpustit, jinak historický film roku 1957. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Sinatra a Grant v celkem povedeném filmu o tom jak britský důstojník má svými znalostmi pomoci španělům přepravit obrovské dělo které bude použito v boji proti francouzům.Jak se dá očekávat tak se mezi dva kohouty,kteří mají každý svou hlavu zaplete ženská(velmi pohledná S.Loren)No nic ale dobrá věc se nakonec stejně podaří ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Na takového režiséra, s takovým superhvězdným a hercky schopným obsazením docela sklamání. Průměrný snímek, jenž však i po 50ti letech dokáže nísty ohromit (hlavně po technické kvalitě) a pobavit. ()

Reklama

Reklama