Reklama

Reklama

Recenze (15)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Důstojné zakončení povedené trilogie, kdy první část se mi jevila nejlepší, ale každý díl v sobě má něco zajímavého a nejlépe fungují jako celek. Bylo chytré dát do hlavní role N. V. Gogola, který byl čelným představitelem ruského a světového romantismu, byť s výrazným přesahem do kritického realismu. A romantismus si liboval v tajemnu, gotice, pohanství....prostě dnešními slovy hororu. Ve třetí části dochází k několika překvapením a zvratům, odhalena je totožnost Černého jezdce i jeho původ. A sejde se tu hned několik čarodějnic! Vítám, že současné ruské fantasy horory mají vizuál Pána prstenů, Van Helsinga, Underworldu a dalších podobných snímků, jelikož to oku lahodí. Ani scénář není primitivní, což se docení hlavně po třetí části. Alexander Petrov se na roli hodil skvěle! Nejen že se podobá Gogolovi, ale chování postavy, kterou ztělesnil, jako by napovídalo, že Gogol zřejmě na sklonku života zešílel. Nechybí krev, mordy, pikle a boj o život. Výborné. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ČEKALA JSEM  STALETÍ… A TEPRVE TENTO MLADÍK DOKÁZAL ROZPUSTIT TVÉ LEDOVÉ SRDCE...“   Nejvíc mrzí, že je to (stejně jako dvojka) jen 16+, páč to mohlo bejt dobrý, krvavý maso. I bez toho „masa“jde o fajnový uzavření trilogie, který probíhá v duchu mysteriózní romantiky.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Večery na samotě u Dikaňky“, kterou v roce 1830 napsal Nikolaj Vasiljevič Gogol, neznám. 2.) Vždycky jsem chtěl mít doma Oksanu jako fontánu.  ///  Thx za titule „peta.jashek“.              PŘÍBĚH ****  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Posledná časť trilógie o vyšetrovateľovi Gogoľovi s nadľudskými schopnosťami, ktorý sa snaží dolapiť sériového vraha z temnoty, je solídnym vyvrcholením tohto temného fantasy príbehu. Výprava, efekty, skrátka celkový nádych tohto počinu, sú v porovnaní s jednotkou či dvojkou, jednoznačne na najvyššej úrovni. Keby som mal tento námet k niečomu prirovnať, nenapadá ma nič iné, ako americký predchodca v podobe "Sleepy Hollow". Spokojnosť, a i keď mňa osobne jednotka príliš nenadchla a do pokračovaní som sa musel trochu nútiť, nakoniec jednu prihodím, lebo toto fakt nie je zlý príbeh a Rusi odviedli dobrú robotu. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Hohol se Strašně mstí divákovi tím, že ve vzácných chvílích, kdy je nějakým omylem vzhůru, preferuje Předkusnu Nudiprdnu Vyblitnaju  před koukatelnou Gnijnou Utopenkovou. Ze záhrobí se vrací více lidí, než tam stíhá odcházet, motivaci některých postav by pochopil snad jen sám Nikolaj Vasilejevič na prahu svého šílenství, závěrečné zvraty a zvratky zmatou i lecjakého protřelého rusoznalce. Ovšem i tak stojí celá trilogie za vidění, už jen proto, aby si divák mnul pacičky, kde a v jaké době sám žije, či, a to je ještě důležitější, že někdy až celé DNY! neomdlí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Závěr trilogie byl pro mě nejslabším dílem. Kdybych měl jedním slovem vyjádřit, co mi nejvíc vadilo, bylo by to slovo překombinovanost. Já mám sice pochopení pro to, když se scénárista někdy potřebuje vyřádit, ale zase by to neměl až tak přehánět. Tady se na mě valilo jedno odhalení za druhým, dvě mé oblíbené postavy byly sprostě odživotněny, a jako by toho nebylo dost, celý příběh vyzníval ke konci do ztracena. Celou situaci pro mě zachránil až Alexandr Sergejevič a jeho Bratrstvo; tak dokonalý záblesk humoru už jsem v tu chvíli nečekal. No, už přejdu k výslednému dojmu. Finální díl byl sice nejslabší, ale celá trilogie fungovala skvěle a přes veškeré připomínky je mi jasné, že jsem Gogola neviděl naposled. To by byla škoda. Moje. 4*- ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Velkolepý závěr temné gogolovské trilogie. Do pestrého a záživného děje se podařilo vměstnat spoustu nečekaných zvratů, černou i bílou magii, nadpřirozeno, krvavé souboje, lásku i nenávist až za hrob, třenice ukrajinských kozáků s Poláky, tajné kvazizednářské spolky, i Puškina s Lermontovem. Triky, výprava a vizuální stránka celkově jsou na špičkové úrovni. Je samozřejmé, že ruská historie, respektive realita života v carském Rusku, je popkulturně upravena v podobném stylu, v jakém se upravují americké či evropské dějiny a historické reálie ve filmech hollywoodských. Ale tenhle ruský způsob se mi líbil víc. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do toho naslepo s tím, že půjde o tři filmy na motivy Gogolových povídek. Ach, jak rád se v takových případech mýlím. A opět  se vyplatilo předem si o snímku nic moc více nezjišťovat :) Naprosto parádní, vynikající fantasy hororový romantický příběh. Má to vše. Rozhodně hodnotím jako celek - jednotlivé filmy jsou na sobě závislé, jedná se o celek rozdělený na tři části pro dlouhou stopáž, je to více méně téměř šestihodinový snímek, co utíká a co dokoukat musíte. Má to vynikajicí prostředí, herce, akci, postavy i vtip a ducha. Navíc se to vyvine takovým směrem, který je absolutně nemožno předvídat a zároveň nepůsobí na sílu či absurdně a krásně to do sebe zapadne. Já musím jen a jen chválit. Prozatím dávám celému dílu 8.5/10 a moc moc doporučuju úplně všem, kdo mají rádi hororovou pohádkovou atmosféru. Dojde i na vtip a dost tragickou romantickou linii. Téměř 5* ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Posledná časť serie a rozhodne je sa na čo pozerať. Lebo v tejto časti je zmŕtvychvstanie a následná nepodarená dvoj poprava, príde i postava s ktorou sme sa rozlúčili v prvej časti. Zistime, kto sa skrýva pod maskou killera a príde i nečakaný hosť. Cele je to obalene v riadnej fantasy omáčke a na konci už pomaly ani neviete, kto je kladný hrdina a kto záporný. Je to tu strašne prekombinované i komplikovane. Na konci ma trocha zamrzelo, že zomrela postava s ktorou som si počas tejto serie vytvoril kladný vzťah i keď, celkovo tá postava, až tak kladná nebola. Táto časť nenudí, stále sa tu niečo deje a ten koniec je plný zvratov, tam sa pomaly ani nedýcha, že kto všetko je pozvaný na koncový večierok. A je tu i nejaká tá vybíjaná. Ja som spokojný, silné 4*. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší díl, ale pořád ještě ne pětihvězdičkový. Mít to celé místo pěti hodin tři, byla by to parádní fantasy strhující jízda, takhle to bohužel odsýpalo o něco méně, než bych si představoval. Každopádně ale velmi dobrá a kvalitní zábava a klidně bych si dal někdy dalšího Gogola, pokud by vznikl. 85% ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Gogol sám je sice v této trilogii možná zbytečně laděn do Deppkoidně Ospalého módu a krom toho, že měl v hlavě i jinak pořádnej Bordell, pro mě zcela nepochopitelně před intenzivně mu nadbíhající lascivní Oksanou (pravda, sice tak trochu a priori nemrtvou, ale kdo je nakonec dokonalý, že?), jíž bych s chutí namočil ztvrdlou skývu do boršče a polil pelmeně smetanou, preferoval pizizubou svíčkovou frigidu Lízu (ehm, muhehe), od níž zády by se sama od sebe otočila a k lesu prchla i chaloupka na kuří nožce. ALE!!! i přes zmíněné drobné preferenční nedostatky na straně hlavní postavy a hrubé estetické u hlavní hrdinky jde v případě všech tří dílů o z kvalitních základů výtečně adaptovanou zábavu prefíkaně balancující mezi temnou fantasy, hororem, detektivkou, klasickou pohádkou a sem tam komedií, se skvěle napsanými, s výše uvedenou výhradou trefně obsazenými a solidně zahranými postavami odříkávajícími smysluplné dialogy, z níž, aspoň dle mně doposud známých částí předloh (a ty neznámé na základě zhlédnutí intenzivně doháním!), se Nikolaj Vasiljevič rozhodně nyní nemusí měnit v dynamo. Snad jen Šerloka Helsingoviče Tarasova nemuseli na druhou třetinu poslat ze střídačky baskervillsky bloumat po ukrajinských hvozdech, kór když to Vilo přímo v dědině – docela mi tam chyběl, ovšem v závěru dle předpokladu nezklamal. Samostatnou kapitolou je pak působivý atmosferický vizuál, nad nímž sice nejeden milovník kýčovitě přeplácané bombastičnosti a la Avangejs patrně ohrne nos, kterýžto ovšem jednoho mě v souhrnu s výše uvedenými superlativy nutí na tomto místě pronést takřka heretické prohlášení, že toto dílo místy směle dýchá na paty i prvním čtyřem výletům do Středozemě Jackova syna (což v praxi znamená, že si hravě maže na pirohy drtivou většinu toho, co bylo ve fantasy žánru za poslední cca čtvrtstoletí vyprodukováno). Až jsem po zhlédnutí posledního dílu chvíli dumal, zda kvůli této chvályhodné bratrské filmové pomoci zase něco nevykosit ze své filmové topky. Panu Baranovovi pak okamžitě píšu zvací dopis pro jeho další počiny, přičemž za tohle bych mu snad prominul i jeden dva Zašitnické přešlapy. P.S.: Doufám, že úplným závěrem si tvůrci nabili na pokračování a již nyní extaticky vyhlížím Alexandra Sergejeviče Batmana, kterak s Robinem Lermontovem v závěsu nahání po střechách nočního Pitěru kikimory a baby Jagy! ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Tato část je rozhodně nejlepší a doufám, že vzniknou další. Není co vytknout, zase jednou nám bývalý bratři ukázali, že opravdu umí. Plný počet. ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Komplikované, pridlhé, inak super, že ani kladný hrdina tu nemá celkom na ružiach ustlané a stále sa má čo obracať. Dej aj keď občas pridivoko obsýpal. Triky majstrovské ()

kacir 

všechny recenze uživatele

Gogolove vízie ma srali, Binchovo zmýšľanie vadilo je to idiot, každú chvíľu tam niekto vstal z mŕtvych čudné, a mať dve ženské ktoré po Tebe idú a.....skratka naserie no. Celkovo sa mi to skôr viac nepáčilo ako páčilo, niekedy to bola ozaj trápna komédia, ale nemôžem povedať že to bolo úplne zlé. No mne raz stačilo. A ja, keď už, tak by som bral radšej vodníčku. ()

Elisson 

všechny recenze uživatele

Keď sa dajú dokopy Gogoľove poviedky napísané na motívy ľudových príbehov s fantasticky dotvoreným autorovým životným príbehom, temnou atmosférou, peknými devami atď.. môže byť z toho úžasné fantasy. Nemôžem si pomôcť, ale najviac na mňa zapôsobila Rusalka a najviac ma štval čierny jazdec, keď práve nebol čierny jazdec :-D ()

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Necakane zmrvychvstania, levitujuce carodejnice, temne katakomby, fantazmagoricke vyjavy, vsade tecuca krv, napatie, ale i otravne sa od strachu stale trasuci hrdina, oslie mostiky a z prsta vycucane twisty. Vizualne silna konkurencia burtonovkam, ci gilliamovkam, lenze je to charakterovo a scenaristicky prepalena, klisoidna bachorka. Hudba mohla (mala) byt tiez lepsia (epickejsia). Obrovske ocakavania, solidne sklamanie. ()

Reklama

Reklama