Reklama

Reklama

Pohanský král

  • Lotyšsko Pagonių žiedas (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda o Namejsově prstenu je příběh, který se odehrává ve 13. století v Semigallii, kde se mladý Namejs (Edvin Endre) má stát novým králem po smrti regenta Viesturse (Egons Dombrovskis). Umírající král s posledním výdechem na smrtelném loži odevzdává královskou moc do rukou neočekávaného dědice. Ten v sobě musí najít sílu, aby sjednotil svůj lid a odvrátil hrozbu kŕižáckých výprav. Jen tak mohou ubránit jejich svobodu. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (34)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ještě před lety jsem o lotyšském filmu neměl ani ponětí a dnes už na mě tasí válečný film. Mimochodem dost zajímavý válečný film. Jelikož je mi lotyšská středověká historie dost neznámá, byl jsem moc zvědavý, co mi film dá. No a nakonec to nebylo vůbec špatné, jen to vypadá, že herecky tu nemají moc kde brát, protože hlavní role největších bijců tu hrají taková tintítka, o které kdyby se opřel větší vítr, tak upadnou i s koněm. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak se dávní předci Arturse Irbeho a Sandise Ozolinše postavili papežským úkladům.. Omezenost tvůrčích i finančních možností se snaží vykompenzovat brutalita bojových scén, ale k nějakému povznášejícímu filmovému zážitku na téma pobaltských mýtů to nemůže stačit. Nehledě na to, že vůdce Zemgalů i jeho ve vodě se neustále čvachtající protějšek s úkolem potírat pohanství působili spíše jako členové chlapecké kapely.. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Lotyši si sáhli do historie, či spíše do mýtů a bájí, a dobře jim tak. Resp. docela dobře. Na všem je vidno nadšení a snaha, též však poněkud menší zkušenosti i rozpočet a náznaky až ruského nevkusu. Ovšem vážně jen náznaky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,A co je na kříži špatného, když je ze zlata? '' ---- Nečekal jsem moc, ale byl jsem spokojen. Lotyšský středověk mně bavil a ačkoliv jindy fandím křižákům, tady jsem jim přál jen to nejhorší :-). A to mi byl hlavní hrdina dost nesympatický. Ano smrdělo to nízkým rozpočtem, ale jen lehce. Co mi vadilo víc a vadí mi to vždycky jsou ty středověcí vymydlení vesničané s vlasy voňavými od kondiciérů a s režnými kazajkami hebkými po Lenoru... Ti lidé v té době neměli nábytek. Spali na haldě na zemi v jedné cimře, kde bylo navíc otevřené ohniště a vyjímkou nebylo, že tam spali s dobytkem... takže o nějaké aviváži si můžeme nechat jen zdát. Lotyšské legendy neznám, tak jsem se rád nechal unést vyprávěním. A protože si film zdejší nízké hodnocení myslím nezaslouží, zvedám o hvězdu a dávám za 4 prsteny. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Za najväčšie pozitívum považujem výpravu a pekne zvládnuté dobové reálie, čo sa odzrkadlilo na slušnej atmosfére. K obsahovej stránke by som samozrejme mal výhrady, ale v porovnaní s inými nedostatkami to bola len taká maličkosť. Vadilo mi najmä, že herec v hlavnej zápornej postave prehrával a bol ešte teatrálnejší ako ten futbalista čo simuloval faul a tiež mi v nektorých ohľadoch vadila kamera - volil by som rozumnejšie zábery, najmä počas akčných scén. Lepší priemer. 65/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zvláštne spojenie akoby Vikingov so stredovekými križiakmi, ale bežnému divákovi to je jedno, aj keby sa tam bili Rimania s Hitlerom, hlavne, že je tam krv. A tej tu je naozaj dosť. Bitky a odsekávanie hláv prebili celý príbeh. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Slušný lotyšský pokus o historickú drámu. Počet komparzistov v dobových bitkách medzi križiakmi a pohanmi mohol byť aj vyšší, choreografia bojových scén však bola zvládnutá dosť dobre. Prekážala mi tu však pridlhá stopáž a obsadenie hlavnej postavy. Neuškodilo by tento miestami až úmorný príbeh o nejakú tú polhodinku skrátiť, efektívne zostrihať a možno vynechať útlmové pasáže, súvisiace so semigalským folklórom, rituálmi či laškovaním medzi Namejsom a jeho vyvolenou. Veľkým problémom bol pre mňa osobne Edvin Endre, stvárňujúci Namejsa. Postava superbojovníka, schopného holými rukami zlikvidovať kompletnú posádku križiackej lode vyznievala v podaní tohto subtílneho švédskeho chlapčiatka nedôveryhodne a ani za tie takmer dve hodiny som si na neho nedokázal zvyknúť. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh se odehrává ve 13. století na území dnešních Litvy a Lotyšska. Baltský kmen Zemgalů tu pod vedením mladého panovníka Namejse stojí proti křižácké expanzi, jíž velí nemanželský papežův syn. Takové nenáročné historické dobrodružství ne nepodobné některým dílům Vikings. A není to jen přítomností Edvina Endreho alias Erlendura. Co mě potěšilo byla brutalita. Najde se tu nepřeberné množství podříznutých krků a upadne i nějaká ta hlava, takže milovníci cákající krve si přijdou na své. I bitkování je tu dostatek, ale tady bych měl výhrady ke kameře, která občas z nepochopitelných důvodů zešílela. Stránka příběhová je trochu slabší, což je dáno i čistě černobílým pohledem. Na jedné straně jsou víceméně hodní pohané, mezi kterými se sice najde pár červavých jablek, ale to jádro je zdravé a čisté. Na straně druhé stojí extrémně zlý papež, který vysílá do akce svého ještě horšího bastarda. Jasně, většina podobných historáků jede na podobném principu, ale James Bloor svojí postavu tak přehrával, že to bylo prostě moc. Každopádně já se i tak bavil celkem obstojně a i když se nejedná o nějaký nezapomenutelný zážitek, za pozornost to stojí. 65% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Tento film chcel v počte mrtvých konkurovať 300 a to tam umieral aj producentský štáb mám taký pocit. Milion bitiek, dva miliony mŕtvých, jeden kresťanský parchant a jeden pohanský sympaťák. Skvelá akčná kamera a zaujímavý príbeh. Kostýmy a výprava pri pozeraní príde nudná, ale atmošku to aku takú má. Nvm nakoľko sa to približuje skutočným reáliám, ale zo správania Ríma nie som vôbec prekvapený, Kurvy cirkevné. Ak už nič, tak sa aspoň dozviete, ako vznikol americký football. 4 z 5 ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Furt se to tam řeže, ale když v dnešní době i áčkovější seriál vypadá o dost líp, tak je něco špatně. Navíc i ten příběh o hodných pohanech a zlém papeži je takový hodně uzívaný. Před nějakými 15 roky by tohle asi tak lehce nezapadlo, teď už je to fakt jen tuctová direct to dvd jednohubka. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Celý film je jen bohapustá řež, doslova... Naštěstí je to poměrně dobře natočeno, i tak to ale začne asi po hodině nudit. Zajímavé je, že nejde konečně taky jednou o americký film a tak herci jsou naprosto neznámí a nevím, kdo bude záporák- i když hlavní záporák je znám od začátku, ale v tomto je to dobré. Finta na závěr byla parádní...50% ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

S kinematografii menších států mám problém. Čím dál více ve mně sílí podezření, že jsou natáčeny v anglické verzi, čímž se smývá skutečná národní kinematografie. Nemohu dokázat, že je takový i tento snímek, ale to podezření ve mně je. A že překladatel pro dabing z lotyštiny prostě u nás ani není. Závěrečné anglické titulky tomu nasvědčují. - Jinak je film koukatelný, napínavý, ta mladičká královna je nádherná, pravděpodobně fiktivní příběh je vystavěn velmi dobře. Vrátím-li se zpět k dabingu, tak ten český je hrozný, dokonce se v něm objevují anglismy (to příšerné wau), které ve středověkém Livonsku jistě lidé nepoužívali, ale jej to i o způsobu vyjadřování a výkonu dabérů samotných. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Myslím, že věta kterou použil již jeden uživatel přede mnou, tj. "a co je na kříži, když je celý ze zlata" - vyjadřuje úplně vše. Pokud se chamtivost a nenasytnost spojí s fanatismem a zákeřností, nemůže vzniknout nic jiného než potoky krve a slz. V tomto duchu se bohužel odvíjí celá historie lidstva. Po celou tu dobu pouze obyčejní lidé doufají a věří, že dojde k zmoudření lidstva - mám obavy že NEDOJDE, což je smutné. Snad až na konci před neodvratitelnou apokalypsou si ti nahoře připustí, že se asi někde stala chyba. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Lotysske prijemne prekvapenie v podobe historickej dramy,ktora ma bavila a cas mi zbehol velmi rychlo,herci,vyprava,bojove sceny,specialne efekty,kostymy,ale i samotny pribeh,vsetko bolo ok a viem,ze ako divak som bol nadmieru spokojny...:-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

A máme tady další boj o prsten moci. Film o minulosti Lotyšů a Litevců, která pro oba národy hodně znamená, neboť se jedná o minulost jejich společnou pro Pobaltí. Ano, svým způsobem v tom je skryta politika, ale nám poměrně dost neznámá, takže se nás se to nijak netýká. Režisér Aigars Grauba prohlásil k filmu toto: “Každý příběh, který podporuje ducha státu a lásku ke svobodě posilující sebevědomí národa, stojí za vyprávění.” A dal do toho všechno. Vznikl filmový příběh připomínající dobu, kdy Litva a Lotyšsko před třemi desetiletími bojovali o znovuzískání nezávislosti. Není to tedy příběh dvou národů, ale jednoho. Příběh ´Prsten pohanů´, což je v překladu také původní název snímku, který český distributor změnil a jako obvykle zcela nerozumně, zná každý Lotyš a hodně si na tom zakládá. Poukazuje na potřebu zbavit se snobského individualismu a naopak pozvednutí uvědomění, že se jen společně dá dokázat něco sjednoceného, jako je vyjádřit svou nespokojenost s vládními rozhodnutími, bojovat za svá práva a podobně. Pro Lotyše a Litevce se tak jedná o vlastenecký film, což nám neznalým o jejich národním osudu uniká. A to je také důvod, proč na snímku tvůrci nešetřili, takže se vlivem toho zákonitě stal nejdražší v Lotyšsku. Ale vyplatilo se jim to. Pro nás koncept příběhu, a to i po výpravné stránce, nemálo připomene seriál ´Vikingové´ (2013-2020). Jednoduchý děj o boji o prsten, který nosí vládce. Nový mladý král prsten vlastnící hájí čest a nezávislost své země a je odhodlaný do toho dát všechno a mladý křesťan snažící se prsten získat ve svém zájmu si zem podvolit a dává do toho také všechno. Takže jedna bitva střídá druhou a to je v podstatě na celém filmu všechno. Tímto jde jen o to, jak to s tím prstenem a osudem země dopadne. Pohani vs. křesťani. Byť se nejedná o Hollywood, zřejmě i vlivem koprodukce s Velkou Británií, se snímek po výpravné stránce jeví okázale a bitevní scény docela i brutálně. Hrdinský duch z toho doslova září a ani po vlastenecké stránce se nic nenechává na pochybách. Pro nás jen obyčejný historický film, jakých je spousty, a tak někde nějakou tu chybičku samozřejmě najdeme. Tak či onak, v zájmu Lotyšska a Litevská klobouk dolů. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdražších lotyšských filmů by šel bez jakýchkoliv výčitek přirovnat k tuzemskému Žižkovi, který též neaspiroval navíc než na špatné historické béčko, nutno však říct, že tento Pagonių žiedas nebo poetičtěji Nameja gredzens, pojmenovaný po mnohem přínosnější kulturní památce než je ten náš český husita, alespoň dává i přes silně brakový děj smysl, což jej v mých očích zvedá. Oproti Jáklovu propadáku je i vizuálně podmanivý, všudypřítomné pobaltské bažiny a pláže jsou mnohem úchvatnější než středočeské lesy. Velmi potěšila i (alespoň dějová) přítomnost ostrova Saaremaa. Scénář je samozřejmě tragédie. Legendární lotyšský hrdina Namejs je zde trochu slaboduchý mlíčňák s luxusními akčními scénami, hlavního záporáka - papežského delegáta Maxe - pak hraje James Bloor, který by se v takovém rozpoložení slizkého čistě zlého hajzlíka víc hodil do americké teen comedy. Opravdu sympatickými postavami tak byli snad jen někteří bojovníci, především pak Valdis, jehož mimiku, intonaci a akcent jsem neskutečně žral. S filmem se bojí silně černobílé vyobrazení obou stran a idealizace pohanství v kontrastu s křesťanstvím, což bylo dobré pouze z toho důvodu, že pak dostali prostor záblesky nějakých původních zemgalských (Zemgaļi) tradic (e. g. svatba), jinak však tato binarita působila neskutečně směšně. Možná není moc důvodů, proč film chválit, nutno však říct, že svůj účel dobrodružného historického filmu snad asi plní. Jen nesmí mít divák vysoká očekávání, pak je zklamán. ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo řek, že to je pilotní díl pátý řady Vikingů, vůbec bych se tomu nedivil. Přesně tak tendle film působí, což Lotyšům přičítám k dobru. I tak ale tomu 4 hvězdy nedám, byť se mi to líbilo ... ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Vo filme dominuje jasný obraz dobra proti zlu, preto príbeh okrem zrady neprináša nečakané zvraty, príbeh teda pomerne jednoduchý a jasný, ale za to ponúka početné a brutálne boje, sympatické postavy a skvelú atmosféru. Severské filmy majú svoje čaro a v tomto prípade musím iba s radosťou konštatovať, že v jednoduchosti je krása. ()

Reklama

Reklama