Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární film o příběhu osudové lásky Charlotty Garrigue a Tomáše Masaryka, kteří první Československé republice dali do vínku univerzální lidské a mravní hodnoty. Polohraný dokumentární příběh osudového setkání dvou osobností, které zásadně ovlivnily běh českých dějin: Charlotty Garrigue a Tomáše Masaryka. Hlavní snahou tvůrčího týmu bylo představit rodinu Charlotty Garrigue jako rodinu plnou obyčejných lidských problémů, jako lidi z masa a kostí, a ne neživotné idoly nebo ikony na piedestalu plné filosofických myšlenek... Charlotta se narodila v Brooklynu 1850 jako třetí z jedenácti dětí. Otec, bohatý americký obchodník, pocházel ze staré jihofrancouzské hugenotské rodiny, která v době jejich pronásledování odešla do Dánska. Matka pocházela z chicagské rodiny, která se hrdě hlásila k předkům, kteří mezi prvními evropskými přistěhovalci přistáli na lodi Mayflower. Měla sociální cítění a patřila ke stoupencům zrušení otroctví černochů, z nichž mnohé učila číst a psát. Sama Charlotta se pilně vzdělávala, četla eseje Francise Bacona a Williama Shakespeara, zajímala se rovněž o výtvarné umění a hudbu. V 17 letech odjela studovat hru na klavír do Lipska, protože se chtěla stát profesionální klavíristkou, ale po třech letech si cvičením poškodila ruku natolik, že nemohla ve studiu pokračovat, a tak se vrátila domů. V USA pak studovala matematiku a vyučovala hru na klavír, ale do Lipska se vracela. Při jedné z návštěv zde v roce 1876 potkala Tomáše Masaryka, který bydlel ve stejném podnájmu a pobýval v Lipsku po svém doktorátu na vídeňské univerzitě. Spřátelili se, spojoval je společný zájem o filosofii.
Zasnoubili se a 15. 3. 1878 uzavřeli v New Yorku civilní a unitářský sňatek. Novomanželé pak společně odjeli do Vídně, kde se Charlotta Masaryková začala učit česky. Jejich manželství bylo harmonické, Masaryk po svatbě z úcty k ženě přijal její jméno a postupně se jim narodilo pět dětí – Alice (*1879), Herbert (*1880), Jan (*1886) a Olga (*1891), dcera Hanička umřela po několika měsících. Charlotta zásadně formovala klíčové názory TGM a jeho klíčové názorové postoje – vštípila mu přesvědčení sloužit vlasti a dvakrát zabránila emigraci TGM do Ameriky. Zasadila se také o to, aby v první ústavě Československa z roku 1920 byla žena ve všech oblastech postavena na úroveň muži a v témže roce se zúčastnila voleb. Podpořila svého manžela v bojích o pravost rukopisů RKZ i za hilsneriády. TGM: „Rodina – to byl hrad. Má žena byla v Praze cizí, z počátku nemluvila česky. Byla to žena velmi nadaná, které děkuju za mnohé… Už od počátku měla rovnováhu, které jsem se já musel teprv hodně těžko dobývat. Byla podivuhodně nadaná – matematika, šachy, hudba, literatura. Při tom velmi náboženská, unitářka. Velký vliv na děti. Byla to nejlepší, čím může být žena muži v rodině. Bez ní bych si nebyl ujasnil smysl života a svůj politický úkol.“... Dokument Josefa Císařovského sleduje historické stopy Charlottina života, nechybí dosud nezpracované hrané epizody ze života Charlotty a TGM, např. seznámení díky Charlottině hře na klavír, Masarykova cesta za Charlottou do Ameriky v bouři na staré lodi Herder, která se brzy nato potopila, či vídeňské vězení, kam Charlotta posílala 8 měsíců dopisy své dceři Alici během exilu TGM za 1. sv. války. Film přináší též autentické svědectví pravnučky Charlotty Kotíkové a s lehkým humorem připomíná dnes zapomenuté etické samozřejmosti života Charlotty a TGM: věrnost a vnitřní poctivost. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zajímal by mě spíš obyčejný dokument a herecké etudy na mě působily rušivě. Je to jako by jste měli horské a závodní kolo a někdo vám půjčil a výlet trekové, které by nejelo rychle ani na silnici, ani v lese. Snaživě lyrizující snímek má nejzajímavější okamžiky spjaté s obyčejnými okamžiky jako dluhy, neochotná půjčka od tchána , zlobivý syn apod. Na začátku se chvíli zdá, že hlavní postavou snímku se stane Masaryk. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zajímavé pojetí dokumentu. Moc jsem nepobrala hudební doprovod, k textům mi nesednul. Herci zvtárňující postavy mají vlastně funkci vypravěče. Jsou použité citace z dopisů, příliš nového se divák nedoví. Osobně mám raději dokumenty naučné, než ty hráné rádobyumělecké. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nemá to poetiku Císařovského kterou mám rád...Masaryk skládající pleny...😀 Hymna Čechy nevystihuje, nejsou tak měcí, spíš je charakterizuje Kdož su boží bojovníci... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tato forma - dokudrama - je za daných okolností tou nejšťastnější formou ztvárnění velkého českého - a československého - manželského páru. Podobných osudových vztahů dvou vskutku mimořádných osobností není mnoho - napadají mne např. Edvard a Hana Benešovi nebo Marie a Jan Švermovi. Tento je promyšlen a procítěn opravdu hluboce a dá se říci, že jeho tvůrci při práci na něm byli vedeni láskou a úctou. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Natočeno podle knihy Lenky Slívové „Charlotta - Žena T.G.M.“ Lenka na premiéře filmu uvedla, že na knize pracovala pět let, protože chtěla shromáždit veškeré dostupné zdroje o Charlottě. (Lukrecie)

Reklama

Reklama