Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro námět své odlehčené komedie o půvabech a úskalích nevěry sáhl režisér Jiří Krejčík až do doby renesance. Za podklad ke scénáři, který si napsal sám, mu posloužily povídky z pera Giovanniho Boccacia a Markéty Navarrské. V příběhu "Arabský kůň" je úczyhodný měšťan messer Francesco Vergellesi tak pevně přesvědčen o ctnosti své manželky, že ji neváhá vsadit proti vzácnému hřebci, na nějž má zálusk... Povídka "Náušnice" vám ukáže, kterak si může chudá dívka dopomoci ke vzácnému šperku a jakých intrik je třeba, aby se postarší šlechtický pár konečně dočkal dědice... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dvě vztahové partie, které v ostré fázi normalizace rozehrála skvadra Krejčík, Liška, Šofr, Pištěk, sice nejsou suverénním vítězstvím umění nad ideologií, ale přinejmenším remízu se pánům uhrát podařilo. Hlavně díky jejich talentu byly dva převážně interiérové příběhy televizního charakteru povýšeny na úroveň filmu pro kina, který vyniká bohatě zdobenými kostýmy, autenticky středověkým hudebním doprovodem a promyšlenou práci s barvami. Vyznění decentnější první povídky sráží necharismatický Jozef Adamovič, nedávající velkou příčinu k lítosti nad tím, oč Sandra vinou svého nesvobodného postavení přichází. Druhá povídka je kultivovanější variací teenagerské komedie o zásunu, v níž Sovák zaskakuje za vilné středněvěké soudruhy ze schůzovacích exploatací typu Muže na radnici. Sexuální narážky jsou příliš okaté a ochota služebné nechat se ohmatávat příliš poplatná tužbám vyžilých proutníků. Laťka vkusu nicméně není snížena zdaleka tolik, abych tento víceznačný diptych o předstírané potenci a oklamávání krátkozrakých mocipánů spláchnul do téže normalizační žumpy, kam patří filmy od Steklého nebo Balíka. 60% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařená povídková veselohra s kvalitním hereckým obsazením. Povídky, jejichž zápletka je vystavěna na milostných oplétačkách, jsou kvalitativně vyvážené a je vskutku na co se dívat, neboť herci se ve svých rolích vyloženě vyžívají. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Celý film je velmi dobře natočený, jak už to v případě Krejčíka bývá zvykem, ale přece jen poněkud nekonzistentní. První povídka disponuje bezvadným Milošem Kopeckým, který tak trochu zakrývá její scénáristické nedostatky. Druhá povídka už je zcela znamenitá a hlavně Slávka Budínová a Jiří Sovák se zde náramně vyřádili. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Moje trýzeň je spíš metafyzické povahy…“ Po zkušenosti se Svatbou jako řemen jsem čekal něco, u čeho se od srdce zasměji. Ano, bavil jsem se, ovšem zdaleka ne tolik. Arabský kůň stojí hlavně na výborném Kopeckém (skvělá modlitební scéna!), ale jakmile není v záběru, úroveň hned fatálně poklesne. Na druhou stranu, ta „čtvrthodinka“ byla alespoň úsměvná variace na téma „Kolik času je třeba na to, abyste zasadili ctnostné ženě brouka do hlavy?“. První povídka mi vychází na takový mdlý průměr. U náušnice jsem se pobavil více. Sovákův přestárlý prasák, mladá a nezkušená služebná Vašáryová (která je tu, pravda, k sežrání), Landovského buran…výborná sestava. Škoda jen, že to „odhalení“ se natahuje tak neúnosně dlouho. Druhá povídka je tak na slabší 4*. I díky zdařilé Liškově hudbě a Pištěkovým kostýmům, které to vše zastřešují, hodnotím ještě 4*, ale sliboval jsem si od filmu víc. „Chcete toho příliš Messe Vergellesi, nejkrásnější ženu a nejkrásnějšího koně.“ - „Drahý Ricciardo, kůň je někdy skoro tak důležitý jako žena.“ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První povídka je dobrá, ale jde přece jenom spíše o romantiku s příchutí komedie, již dodal Miloš Kopecký. Ovšem povídka druhá, to už je zcela skvělá, skvostná a výtečná legrace od začátku do konce. Na tu se rád kdykoliv podívám znovu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neskutočne sa vlečúci nezáživný film bez iskry nápadu a vtipu. Boccaccio, Krejčík a známi herci sa z celých síl snažia, aby začiatkom sedemdesiatych rokov dali divákovi na chvíľu zabudnúť na okolité dianie. Iný zmysel nakrútenia tohto filmu som nenašiel. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Opravdová láska je krásná, a každý kdo ji poznal či stále v sobě má, to ví, a proto se nebojí a klidně podívá i na tenhle pěkný film. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stojí za to pozrieť koncert skutočných hercov založených na skvelých dialógových hrách a výkrutoch. Škoda, že tie vtipné poviedky staré aj 700 rokov dnes už nevedia pripraviť toľko úsmevu, ako by človek od komédie očakával. Dôvtip a zaujímavá pointa tu ale určite nechýba. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Udělat ze šťavnatého, jiskřivého Boccacia takovou saloní bezkrevnou nudu, je skoro trestný čin.____ Obě zfilmované povídky získaly z ruky režiséra Krejčíka stejné rysy: skvělé herecké obsazení, nádherné kostýmy a krásné lokace - zároveň ale i příšernou rušící hudbu a natahování příběhu do takových krajností, že by to znechutilo i španělskou inkvizici. Veselé anekdotické historky se tak mění v rozvařenou kaši. Proč nenatočil čtyři úderné, místo dvou vleklých? /2. 4. 2011/ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony jsou dokonalé, o tom žádná. Místy je to i vtipné. Ale pokud si pamatujete televizní povídky, které jsou rovněž přepisem adaptací z Dekameronu, vypadá to tak nějak podobně - prostě televizně, nemůžu si pomoct. Dobře se na to kouká, dobře je to zahrané, ale na celovečerák chvílemi trochu natahované. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony (zejména famózní Slávka Budínová) činí z této komedie lahůdkovou záležitost, byť film by bylo lépe tak o dvacet minut zkrátit. Obzvlášť první povídka je poměrně rozvláčná. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dvě středověké povídky o lásce, tělesném potěšení a o nevěře. První povídka vypráví o starém hradním pánovi, který vymění 15 minut se svou krásnou ženou za nádherného arabského hřebce. Jak těchto 15 minut, kdy může pouze hovořit s paní domu, statný mladík využije? Druhá povídka je také o starém hradním pánovi, který se zakouká do mladičké služebné. A rád by, jenže už to nejde. Jeho paní je už také postarší a marně touží po nočních hrátkách a po potomkovi. V zámku je ještě k mání mladý čeledín. A jak to všechno dopadne, uvidíte v této zábavné televizní komedii. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Pikantní humor rozverné poezie z pera starých mistrů v přítomnosti překrásných slovenských hereček. Oba příběhy drhnou kožichy vypelichaných kocourů rýžáky s těmi nejtvrdšími štětinami. Pěkný film o mužské hlouposti a ješitnosti v úžasných barvách. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Hry lásky šálivé si so mnou šialene pohrali. V ten deň som sa zamilovala. A musela ten film vidieť ešte 2 krát. /prvú časť/. Ľúbim gestá a výrazy pána Kopeckého, ktorému by sa dalo rozumieť i bez slov. Občas sa mi páčili aj výrečné oči pani Turzonovovej, v ktorej som konečne objavila skvelú herečku. (ľúbim jej češtinu! :D) no a J. Abramovič? Milujem! Švárny to mládenec! Dievčenské srdce zahorelo pre jeho pohľad a .. vášeň. Ale neľúbim, ako skončil príbeh. Nie veľmi sa mi páčilo, že manželka Sandra podľahla jeho presviedčaciemu monológu. Čo sa ešte týka 1. poviedky, využili náááádherné rôznorodé kostýmy /a lokácie/. Pripomenuli mi Popolušku. /asi skoro rovnakým hist. obdobím a Pavlom Trávníčkom v roli "stojana" :)/. A hudba? Hm. bolo zaujímavé sledovať ich tance. Ale aj pri fontáne? Druhá poviedka ma nezaujala. Priveľmi sa vliekla a .. nie, nesympatizujem s podobnými zápletkami. Ale tou prvou ma dostali /hoci nie dejom/. ľúbim, ľúbim, ľúbim! Dostali sa mi pod kožu! ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Skvělá kostýmová reminiscence na zašlou slávu českého televizního filmařství. Ač si na povídky dekameronovského typu nijak zvlášť nepotrpím, bavil jsem se výborně. Zvlášť druhá část je pěknou ukázkou, jak se dá kvalitní rozpustilá komedie dělat i bez popadání se za smíchem roztřesené pupky. ()

Reklama

Reklama