Reklama

Reklama

Pension pro svobodné pány

  • angličtina Bedtime Story (více)
TV spot

Obsahy(1)

Dámské návštěvy zakázány! Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligan propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí… Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O’Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (124)

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Crazy comedy, ovšem s vynikajícími hereckými výkony. Pánové Abrhám a Hrzán stejně jako paní Janžurová mě několikrát rozesmáli nahlas a příjemně mě bavili po celou dobu. Usmívala jsem se a lituji, že už jsem prošvihla možnost vidět tohle na divadle zrovna s nimi. Ale když tehdy jsem ještě nebyla na světě... Z mého pohledu jasné čtyři hvězdičky. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nesmírně chodím do divadla, zajímám se o divadelní hry, dramatiky, divadelních výkonů si někdy vážím a cením více než těch filmových. Ale mívám někdy problém s tím, když je nějaká divadelní hra převedena do filmové podoby. Zažil jsem už několikerá zklamání. V tomhle případě jsem neviděl původní hru, ale troufám si tvrdit, že by mé hodnocení bylo příznivější. FIlm mě vůbec nechytnul, nudil jsem se, díval se na něj na několikrát. A snad poprvé se mi absolutně nelíbil výkon Josefa Abrháma, byl mi až protivný. ()

Reklama

dopita 

všechny recenze uživatele

Tohle že je klasika českýho filmu!? Navíc prej komedie jo? Nezasmál jsem se ani jednou. V hlavě mě utkvěli jen dvě věci. Naprosto strašný postavy, které ale hrajou výborní herci. Anděla (Iva Janžurová) je kráva takových rozměrů, že bych ji po deseti minutách filmu přetáh násadou po hlavě, a kdyby se náhodou ještě hejbala tak bych ji ještě přidal! Halibut (Jiří Hrzán) se choval taky jako pitomec a jeho účast ve filmu byla uplně zbytečná. Jen herecký výkony držej film zuby nehty nad vodou, jinak strašně mdlej film. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Sean O'Casey je ten pán, co napsal například Uspořenou libru. Pravda je, že Pension pro svobodné pány mě až tak nebavil. A to přesto, že se všichni herci ve svém bláznění vyřádili. Možná, že na divadle vypadá hra skvěle. Ale bohužel je snímek ždímán na maximum a jednotlivé situace tak spíše působí, že se až moc tlačí na pilu a přehrává se. A v tomto případě, neboť sledujeme samé skvělé herce, si myslím, že jde v prvním případě o chybu režisérského vedení. Snaha vyždímat nejen z představitelů, ze situací, ale i ze scénáře jako takového co nejvíc se ale míjí účinkem a je spíše na škodu. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

začátek je velice slibný, ale jakmile se začne charakter postavy Ivy Janžurové ujasňovat a jakmile začne děj nabírat crazy rozměrů, stává se film paradoxně míň a míň zábavný. Po srovnání se starší verzí je nutno ocenit hlavně Ivu Janžurovou, která dodala Andělce narozdíl od Jiráskové pořádnou šťávu a stala se tak Abrhámovi plnohodnotnou protihráčkou. Je to pořád jen hloupá divadelní fraška a v té je nejen dovoleno, ale přímo žádoucí trochu přehrávat. Také Krejčík si druhou verzi ošetřil, hluchá místa osekal (Ferbasové hovory), někde naopak přitlačil na pilu (skříň, šeky). ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Krejčík trval na tom, aby se dodržoval text - nedovoloval hercům jakkoliv improvizovat. (Elisebah)

Reklama

Reklama