Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krimi příběh z prostředí tehdejších zahraničních západních diplomatů v Praze.  Členové pražského diplomatického sboru a jejich rodinné zázemí tvoří komparsní pozadí pro podivnou historku o odhalení válečného zločince... Podezřele odbytý film proslulého perfekcionisty. Jarmilu Košťovou po léta obdivovali TV diváci jako nejelegantnější hlasatelku bratislavského vysílání. Kvůli obavám ze zákazu natáčení byl děj oproti předloze oproštěn o všechny židovské motivy - původ postav i organizaci hledající nacistické zločince. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nečítal som knižnú predlohu, ale som presvedčený, že film do jeho konečnej podoby zmrzačili všetky tie dohliadacie, normalizačné a kdejaké ďalšie orgány a anonymní úradníčkovia. Tí všetci Krejčíkovi nechali iba minimálny priestor na to, aby z invalidného scenára s množstvom poznámok na okraji nakrútil niečo zmysluplné. A vôbec mu v tom nepomohli známi herci, pražské pamätihodnosti, ani pozháňaný mobiliár pre vytvorenie ilúzie života diplomatov. Pôvodné hodnotenie nechávam, pretože ma film nepopudil ani nezaujal. Do mesiaca už nebudem vedieť, že som ho videl. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Při druhém zhlédnutí: dobře natočená detektivka, které nechybí atmosféra, zápletka je zajímavá. 70. roky se často prostřednictvím filmu vyrovnávaly s válečnými tématy, zde je navíc netradiční herecké obsazení. Není těžké odhadnout, že šlo o práci na zakázku, která jinak skvělému rezisérovi příliš nevoněla, na filmu je to poznat. Přesto slušný kousek. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Záhadná zmizení dokonce dvou diplomatů, tajuplný pohřební vůz s posádkou kriminálního vzhledu, dále nepochopitelný, na hlavu postavený vztah mezi diplomatem a zaměstnanci pohřební služby a především přehnaný způsob likvidace těl obětí. Jak slaboduché! Toto a mnohé další rozhodlo v mém případě pro pouhé dvě hvězdy, ... a to jsem moc ohleduplný. Scénář prostě vycucaný z palce novorozence. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Kriminálka z diplomatického prostředí v Praze. Hlavní hrdinka se vrací do Prahy jako manželka diplomata, který ale před ní něco tají. Je vydírán, ale ona nic netuší. Prožila dětství v koncentračním táboře a začíná mít podezření, že hlavní vedoucí nacistického tábora je někdo z jejich blízkých. Temná atmosféra detektivky + žhnoucí oči Václava Vosky ! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Lov náckov v diplomatickom zbore je, vzhľadom k rozsiahlym veľvyslaneckým imunitám, neľahkou záležitosťou. Obzvlášť, ak sa bývalý veliteľ koncentráku čomusi v lágri naučil, a svojich nepriateľov spaľuje v peci.  Predvídateľnosť páchateľa a celkove utlmený výraz, napriek plejáde známych hercov, znemožňujú vyššie hodnotenie. Zaujímavosť: málokedy je priamo v úvodných titulkoch filmu uvedený žáner filmu. Tu je uvedené hneď v úvode, že ide o psychologický kriminálny film. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Filmový debut herečky Jiřiny Krejčíkové. (M.B)
  • Jednu z manželek diplomatů si jako komparzistka a studentka zahrála Alena Janošková, později paní Chudíková. Zde se seznámili s Ladislavem Chudíkem, ale osudové setkání a manželství přišlo až o 10 let později. (JSYSMHJF)
  • Autorem předlohy byl spisovatel a v letech 1990–1998 starosta Bystřice pod Hostýnem Pavel Hejcman. Pavel Dejl byl jeden z jeho několika pseudonymů. (VN85)

Reklama

Reklama