Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krimi příběh z prostředí tehdejších zahraničních západních diplomatů v Praze.  Členové pražského diplomatického sboru a jejich rodinné zázemí tvoří komparsní pozadí pro podivnou historku o odhalení válečného zločince... Podezřele odbytý film proslulého perfekcionisty. Jarmilu Košťovou po léta obdivovali TV diváci jako nejelegantnější hlasatelku bratislavského vysílání. Kvůli obavám ze zákazu natáčení byl děj oproti předloze oproštěn o všechny židovské motivy - původ postav i organizaci hledající nacistické zločince. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Zazie 

všechny recenze uživatele

Klára (Jarmila Košťová) přilétá z Paříže do Prahy za svým manželem diplomatem Jacquesem Bornem (Ladislav Chudík), aby mu byla po boku při jeho společenských povinnostech. Do Prahy, kde prožila prvních 12 let svého života, než byla s celou rodinou odvezena do koncentračního tábora. Jacques pro ně koupil luxusní byt se starožitným zařízením v honosné prvorepublikové vile po doktorovi, který krátce předtím za záhadných okolností zmizel. Klára se v bytě necítí dobře a znovu ji začínají pronásledovat zlé sny související s jejím pobytem v koncentračním táboře. Navíc Jacques se chová podivně: tajnůstkaří, má divné telefonáty a divné schůzky. Z jedné se nevrátí... Film je další variací na vzorec, který byl u československých kriminálních dramat 60. let dost obvyklý: při vyšetřování zločinu se zjistí, že stopy vedou do období protektorátu, zpravidla se odhalí, že někdo ze ctihodných občanů má minulost válečného zločince. Já osobně mám pro tento vzorec slabost, vnáší do příběhu prvky tajemnosti. Ve filmu hrají snad všechny tehdejší mužské hvězdy, nejsem si jen jistá obsazením populární slovenské hlasatelky Jarmily Košťové: vzhledem a elegancí se na ženu dipolmata hodila, ale přišla mi příliš statická; je ovšem otázka, zda role Kláry umožňovala víc. I když třeba taková Květa Fialová... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kromě silného hereckého obsazení neexistuje objektivní důvod pro to, aby Podezření atakovalo se 70 % červené pole. Scénář je bohužel naivní a z něj vyplývající kriminální historka je jednak vykonstruovaná, jednak poplatná ideologii své doby. Za zmínku stojí kamera, která se snaží detaily tváří a zajímavými úhly vytvářet atmosféru, ale výše uvedené omezení film sráží do dobového průměru a počátek 70. let obecně nebyl české kinematografii nakloněný. Ve své době asi hrálo pro diváka kladnou roli mondénní prostředí mezinárodního diplomatického sboru, které se vymykalo šedi reálného socialismu. Celkový dojem za táhnoucí se a skřípající "thriller": 45 %. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nečítal som knižnú predlohu, ale som presvedčený, že film do jeho konečnej podoby zmrzačili všetky tie dohliadacie, normalizačné a kdejaké ďalšie orgány a anonymní úradníčkovia. Tí všetci Krejčíkovi nechali iba minimálny priestor na to, aby z invalidného scenára s množstvom poznámok na okraji nakrútil niečo zmysluplné. A vôbec mu v tom nepomohli známi herci, pražské pamätihodnosti, ani pozháňaný mobiliár pre vytvorenie ilúzie života diplomatov. Pôvodné hodnotenie nechávam, pretože ma film nepopudil ani nezaujal. Do mesiaca už nebudem vedieť, že som ho videl. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Záhadná zmizení dokonce dvou diplomatů, tajuplný pohřební vůz s posádkou kriminálního vzhledu, dále nepochopitelný, na hlavu postavený vztah mezi diplomatem a zaměstnanci pohřební služby a především přehnaný způsob likvidace těl obětí. Jak slaboduché! Toto a mnohé další rozhodlo v mém případě pro pouhé dvě hvězdy, ... a to jsem moc ohleduplný. Scénář prostě vycucaný z palce novorozence. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Když se v českém filmu ve své ponuré době objevila např. diplomacie, znamenalo to vždy politický problém a citelný zásah do scénáře. A bohužel se to nevyhnulo ani tomuto snímku a tak to dopadlo jak to dopadlo. Scénář je znatelně zajímavý, ale po zásahu prostě zprasený. Škoda. O dozvucích 2. světové války vzniklo poměrně dost snímků a tento není vyjímkou. Hlavní téma je odhalení válečného zločince. Bohužel bez napětí a vůbec atmosféry jako takové. Jinak počin zcela srovnatelný s ostatními, zcela průměrnými počiny. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe, konkrétne v štvrtiach Hradčany, Staré mesto, Josefov, Střešovice, Karlín a na letisku Ruzyň. (dyfur)
  • Autorem předlohy byl spisovatel a v letech 1990–1998 starosta Bystřice pod Hostýnem Pavel Hejcman. Pavel Dejl byl jeden z jeho několika pseudonymů. (VN85)
  • Jednu z manželek diplomatů si jako komparzistka a studentka zahrála Alena Janošková, později paní Chudíková. Zde se seznámili s Ladislavem Chudíkem, ale osudové setkání a manželství přišlo až o 10 let později. (JSYSMHJF)

Reklama

Reklama