Reklama

Reklama

Black 47

(festivalový název)
  • Irsko Black '47 (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ranger Martin Feeney (James Frecheville) se vrací domů do Connemary v rodném Irsku z války v Afghánistánu, kde bojoval v 88. regimentu britské armády. Se zděšením zjišťuje, že kraj, který opustil, je v troskách. Většina domů je vybydlených, po jeho rodině ani stopy. Všude jen hlad a bída. Zjišťuje, že jeho rodina byla vystěhována a většina příbuzných je mrtvá. Je svědkem vystěhovávání bratrovy ženy i s malými dětmi a při pokusu tomu zabránit je zatčen. Z vězení se mu podaří prchnout a nyní již jako psanec se začne mstít všem, kteří mají jeho rodinu na svědomí. Britové jsou si vědomi, že v perfektně vycvičeném vojákovi mají velký problém, a tak jeho dopadení nabídnou vysloužilému veteránovi a jeho bývalému veliteli  Hannahovi (Hugo Weaving). Ten toho času čeká ve vězení na soud za zabití. Za dopadení Feeneyho je mu slíbena milost. Hannah nabídku přijímá, má ale vnitřní problém, protože Feeney mu v Afghánistánu zachránil život… Stihne trestná výprava zatknout Feeneyho dříve, než se dostane k majiteli půdy Lordu Kilmichaelovi (Jim Broadbent)? (Big Bear)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (26)

srolyma 

všechny recenze uživatele

On ten brexit asi nakonec nebude úplně od věci. Koukněte na Irčany. Dokud se jim na ostrově rozvalovali Britové, tak chudáci bydleli v 0+kk vyhrabané v zemi a k obědu si dopřávali raw kopřivy zapíjené vodou z kaluže. Stačilo se Anglánů zbavit a už se ládují fišem pěkně i s čipsem a zhusta to zapíjejí Guinessem za šest éček. Slušná revenge akcička, špinavá, blátivá, mrazivá, temná. Kdybych se na vlastní oči nepřesvědčil o opaku, tak lehce uvěřím tomu, že v Irsku pořád jenom prší, je tam kosa a slunce je astronomický úkaz, který už dlouhá staletí nikdo neviděl. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Docela slušná procházka po Irsku, které je okupováno Brity se všemi hrůzy, které k tomu patří. Hlavní hrdina je sympaťák a v akci je docela šikovný, s nožem to tam docela pěkně řeže. Hugo Weaving tradičně slušný, má to trochu levnější vizuál, sychravé počasí i přírodu, finále pěkně akční- na podívání a dozvědění se něco o Irské historii určitě zajímavé. 6/10. ()

Reklama

Magika82 

všechny recenze uživatele

Irsko 19. století...a veškeré utrpení té doby v této zemi. Nemyslitelné bylo myslitelným v této zemi však zrovna tak ve století sedmnáctém, jako i osmnáctém. To devatenácté se od těch předchozích lišilo pouze tím, že již existoval rozvinutější tisk a od jeho druhé poloviny také světlo světa spatřil telegraf... Aniž bych chtěla jakkoli zlehčovat události k nimž v Irsku v devatenáctém století došlo, v porovnání s tím, co Britské impérium spáchalo a čeho se dopustilo v koloniální Indii, jde o deci krvavých slz a utrpení již pouze přilitého k objemu téhož po okraj naplněné pomyslné rohové vany... Nicméně, historie je to nejdůležitější, co musí býti stále připomínáno, vyučováno a nikdy nesmí býti zapomenuto. Neboť jak je již více než dva tisíce let po celém světě znám varovně vztyčený ukazováček doprovázen výrokem, jenž zazněl v síních učení Filozofie v Athénách: "Kdo není pamětliv a znalý historie státu a světa, bude nucen ji prožít znovu!" ... 80% a 4 hvězdy. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč to nízké hodnocení. Jasně, je to takový malý milý film o Irech, hladomoru, chlápcích v černých kabátech, nic bombastického. Ale doba je ztvárněná hezky, relativně autenticky...no to je vlastně všechno. Je to klasická story o chlapíkovi, který se naštve a postaví se k věcem čelem. A s mačetou v ruce. Přiměřeně dlouhé, přiměřeně filmové, mě to přišlo v pohodě. Sedmička na IMDB je zcela odpovídající. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Feeney se vrací ze služby v britské armádě zpátky do Irska, kde nachází svůj domov zdevastovaný a své blízké většinou mrtvé. Krátce na to se střetne s anglickou mocí a vydává se pomstít všem, kteří jsou za jeho ztrátu zodpovědní. V patách má anglického kapitána a bývalého spolubojovníka. Taková poklidná procházka po hladomorem zpustošeném Irsku, během které zasmušilý hlavní hrdina občas někoho zabije. Po stránce příběhové nic zvláštního, ale mělo to něco do sebe. Vedle samotného tématu je plusem i překvapivě solidní obsazení, kdy se ve víceméně epizodních rolích míhají jména jako Broadbent či Rea. 70% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Po tom, čo sa Feeney (James Frecheville) ponúkne, že vyplatí rodinné dlhy, Ellie (Sarah Greene) spieva írsku pieseň "Mo Ghille Mear". Pieseň vznikla na motívy skutočnej dobovej básne z prvej polky 19. storočia a v preklade znamená: "Môj galantný hrdina". (DJW)
  • Ono přijímání polévky, tzv. „souperismus“, v době velkého irského hladomoru, nazývaného rovněž bramborovým hladomorem, byl v podstatě trik protestantské církve, jak si za jídlo získat na svou stranu hladem umírající katolíky. Recept chudé, avšak nutričně kompletní polévky navrhl francouzský kuchař Alexis Benoît Soyer, který byl rovněž protestantem. Polévku podával hladovějícím v roce 1846 v Dublinu zdarma v tzv. polévkovém obchodě, později přezdívaným jako „soup kitchen“, a to i bez nutnosti konvertovat. Jeho recept pak protestantská církev pro své účely zneužila. Ještě ve druhé polovině dvacátého století během konfliktu v severním Irsku se protestantům a loajalistům, považujícím se za Brity, říkalo „they who took the soup“, zkráceně „soupers“, jakožto ti, co přijmuli („vzali“) polévku. Tzv. Famine soup, solená, hovězí, tučná polévka s cibulí, tuřínem a třtinovým cukrem se stala díky těmto událostem doposud nejznámější irskou polévkou. (Bertramm)
  • Natáčelo se v oblastech Connemara a County Galway v Irsku. (Tomas_TM)

Reklama

Reklama