Reklama

Reklama

Zimní bratři

  • Dánsko Vinterbrødre
Trailer 3

Obsahy(1)

V odlehlém těžařském městečku až za koncem světa žijí dva bratři. Pracují v dole, starší z nich žije neutěšený a drsný život jako všichni místní těžaři. Mladší Emil je v tomhle opuštěném místě ještě opuštěnější, než ostatní. Outsider uzavřený ve svém osamění, má kromě práce pro společnost jednu jedinou další hodnotu. Z chemikálií ukradených v továrně načerno pálí alkohol. Baví se snad pouze s Anou, po které tiše touží. Jeden z místních onemocní a vina padá na Emila a jeho pálenku. Spor mezi bratry a rodinou nemocného se vyhrotí až k násilí, do toho se Emil cítí bratrem podveden a zrazen, protože Anna, objekt jeho plaché touhy, se dala dohromady právě s ním. Najednou nemá nikoho a nemá už vůbec co ztratit. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (19)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film, který má opravdu silnou atmosféru. Důl na vápenec není zřejmě nijak atraktivním místem ani v létě, ve spojení se zimní slotou na povrchu, je to opravdu apokalyptické místo. K tomu si přidejte cosi, co v některém z minulých životů mohlo být nazýváno hudbou, a je vymalováno. Bohužel, samotný příběh obou bratrů mě nějak nezaujal, od čehož se odvíjí mé nižší hodnocení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přízraky ve tmě s hukotem strojů. Obrazy až hrozivé krásy, které režisér od začátku buduje. Nejde mu o sociální drama, ale vztahy v tomto působivém zapadlém světě. Krásná sexuální scéna, ale na můj vkus až moc penisů. Hlavní postava je tiše podezírána a nenápadně vyobcována. Spíše jde o jednotlivé situace, než o ucelený příběh. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Spousta zbytečných záběrů typu "černoch v tunelu", které by určitě nechyběly. Sestříhané do krátkého filmu by to úplně stačilo. Pobavily ovšem komentáře zde, myslím, že někteří by se měli radši zaměřit na americký korektní slátaniny. Já jsem rád za každý evropský film, který si zachovává přirozenost a naturalismus bez příkras a nějaké politické korektnosti. Takže svým způsobem i ze tento. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Uhrančivé syrové naturalistické drama plné působivých detailů. 1) 33letý scenárista, režisér a producent Islanďan Hlynur Pálmason natočil svůj celovečerní debut ve vápencovém dole Fakse Kalkbrud asi 60 km jižně od Kodaně. 2) Velmi filmovému dílu jsem však chvílemi nerozuměl. 3) Zaujali mě výborný 29letý Dán Elliott Crosset Hove (Emil, pálí chlast) a 33letý Dán Simon Sears (starší z bratrů Johan). ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Důsledně a pouze prostředí dolu, lesa a ubikace; není alternativy, vymanění, spásy. Jediné místo mimo tuto enklávu, které se ve filmu objeví: nemocniční, v posledku úmrtní lůžko (nejde o spoiler). Vyfáráte na povrch, a zjistíte, že jste pořád dole. Odpouštím kameře lehkou manýru, vykoupila se lesními scénami s ozvěnou Démantů noci. I bránice se zachvěje a sluch nasytí. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Se Zimními bratry jsem se těžce minul a nehodlám tady poskakovat kolem tříhvězdičkového hodnocení, jen abych dokázal, že poznám artový film. Je to těžké, nepříliš srozumitelné, nestravitelné, s "hudbou", která navodí depresi i bez obrazu. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Penis kam se podíváš. Vinterbrødre mohlo být depresivní drama z prostředí vápencového dolu v jedné severské zemi, jež nám mohlo naservírovat nemilé osudy dvou bratrů, kteří zde prožívají skoro každý den svého života. Ono to svým způsobem takhle bylo, ale zpracování a scénář byl prostě jeden velkej průser. Začátek se mi vcelku líbil, byla jsem zvědavá, co se z toho vyvine a jestli dostanu zase nějakou severskou nálož. Pak jsem ale sama sebe přistihla, že se nudím a že mě ten film občas i otravuje. Teď se dostávám k velmi často se vyskytujícímu nešvaru, a to prvoplánové až nepříjemně detailní nahotě, která v dramatických scénách rušila můj dojem a nutila mě se smát a vůbec na mě nepůsobila uměleckým dojmem. Troufla bych si říct, že jednou jsem tam dokonce zahlídla i záběr nacházející se převážně ve filmech pro dospělé. Zimní bratři se prostě někdy snaží být art (například hudba zde byla až nezvykle dobře zvolená) a někdy to prostě pohřbí nějakou absolutně nezajímavou nebo rádoby zajímavou scénou, která vám zkazí dosavadní dojem. Byla to projekce jak na houpačce. Ale dlouho mě nepobavilo nic podobného jako čůrající scéna. FebioFest 2018 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velka skoda, ze tvurci chteli byt "artovi" za kazdou cenu a pribeh tim trochu (dost) trpi. Potom tech kokotu tam je opravdu vice nez je normalni, skryty vyznam jsem nenasel zadny. Ale atmosfera, zvuk, hudba a prostredi je uzasne, herecke vykony dobre. Jestli chce Palmason pokracovat v nastolenem trendu, tak doufam, ze v pristim filmu vymeni tezbu za nejakou drubezarnu plnou zamestnankyn.-). ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem nádherné, ale beznadějné prostředí. Pracovat tady očividně není vůbec jednoduché, to stejné potom platí o žití zde. Vždyť vycházet s ostatními je prakticky nemožné, to prostředí se prostě projevit musí. Hlynur Pálmason ho nejen dokonale využívá, ale ještě mu použitím fantastické hudby na vážnosti a depresivnosti přidává. Hudba je opravdu úchvatná, i když samostatně těžko poslouchatelná. Podobně je na tom i kamera, která lokace využívá, fantastická je především úvodní pracovní scéna. Dějově mám pocit, jako bych sledoval několik scén ze životů bratrů, které dohromady nelze spojit, velmi těžký film. Pozdější a z mého pohledu již dokonalý Bílý bílý den, byl podstatně "filmovější", či jak to říct. Každopádně již v Zimních bratrech předvádí Pálmason své dokonalé filmové postupy, obzvlášť co se kamery týče... již zde vložené "fotografie". Technicky je to bez debat dokonalé. 65% ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Bez zbytočneho prehanania môžem povedat že je to fantasticky film.Dej sa odohrava v odlahlej komunite kde je hadam len jedna žena o ktoru prejavia zaujem obaja bratia .Film ma značne pochmurny a depresivny vizual,človeku sa ani nechce verit že by v Dansku mohli ludia aj takto žit.Palmarson režiruje vynikajuco a perfekna je vo filme aj hudba.Severske filmy su špecificke len si treba na to zvyknut,podla velmi nizkeho hodnotenia na tomto webe zrejme tunajši uživatelia taketo severske skvosty nevedia velmi ocenit.Winter Brothers nie je pre každeho. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Stylové cvičení z fotogenického prostředí s perfektně dokomponovanou (a možná až moc na odiv stavěnou) zvukovou složkou. Bohužel ale nic víc. PS: A smyl použitého zcizovacího efektu jaksi uniká... ()

wick 

všechny recenze uživatele

Velké očekávání a velké zklamání...o žádné velké drama se nejedná, natož o psychologickou studii šílenství. Jen zmatený děj a nudné scény, trochu to zachraňuje prostředí, ale to je na 90 min. dost málo.. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

DIVNÉÉÉÉ, divné až velmi divné . Proč tam byly ty penisy , nechápu . O čem to vlastně bylo ??? TOTÁÁÁL KRAVINA !! ()

aribari 

všechny recenze uživatele

Film, o kterém se musí společně rozprávět, film s obrazy zasněžené šedobílé krajiny bez slunce, lom a lidé pokrytí bílým vápencem, film s hudbou, jenž je příběhem sama o sobě ...Film o podsvětí, pekle, pekle na zemi, pekle ubíjející dřiny,nedostatku komunikace, o mužském pekle samoty, samohonky, zbraní, realita se míchá s halucinacemi, minulost s přítomností, mrtví se živými. Vstup do pekla vápencového dolu za nesnesitelného hukotu drtičů kamene a ventilátorů hlídá mrtvý pes mrtvého pána jako vstup do podsvětí.. Co tam dělá ta jediná žena, kvůli které se málem zabijí oba bratři? Je jako severská bohyně smrti a nenaplněné touhy vládkyně podsvětí Hel? Hel jsou určeni ti, co selhali naplnit své touhy a cíle, ti, co se pokoušeli získat zradou a úkladnou vraždou a ti, co žádné cíle neměli a svůj život promarnili. Je to nihilistický protiklad Tarkovského Stalkera. I když je to hodně těžký a nerozumitelný film, kvůli zvuku, hudbě a obrazu 5 hvězdiček. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Pan režisér bude patrně severská obdoba Zdeňka Trošky. Tolik obnažených a mnohdy trčících penisů jsem viděl naposledy ve filmu 30 chlapců pro Sandy. Jinak atmoška patřičně hustá, hudební doprovod i lokace seversky ponuré, co více si přát. ()

Reklama

Reklama