Reklama

Reklama

Americký vandal

(seriál)
  • USA American Vandal
Trailer
USA, (2017–2018), 8 h 53 min (Minutáž: 27–42 min)

Režie:

Tony Yacenda

Kamera:

Adam Bricker

Hrají:

Tyler Alvarez, Gabriela Fresquez, Griffin Gluck, Camille Hyde, Calum Worthy, Jimmy Tatro, Genevieve Hannelius, Dendrie Taylor, Larry Joe Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Těsně po úspěchu jejich prvního dokumentu hledají Peter a Sam nový případ a vyberou si znepokojivou záhadu z Washingtonské střední školy. (Netflix)

Recenze (26)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Zábavná meta hříčka s žánry a postupy, která je vždy krůček od toho, aby byla ještě o hodně víc - ale nakonec není tak trochu pointou, že se tím nikdy nestane? To bych v tom asi hledal moc. Ne že by to nepoukázalo na nějaké aspekty mediální reprezentace a společnosti, ale právě proto, jak to má vždycky dobře nakročeno, mě mrzelo, že chybí nějaká závěrečná finesa. A nemyslím tím nedodržování žánrových pravidel, naopak mě bavilo, jak to intuitivně přeskakuje a boří vlastní logiku, ale zase - tím spíš se otevíral potenciál. Je to holt jen sranda s pár poněkud polopatickými přesahy, což je ale furt ok. Druhá řada je v tomhle ohledu promakanější, ale bohužel v tom smyslu, že každé rozhodnutí je až moc očividně vygenerované na základě přijetí jedničky a očekávání - chybí tomu ta bezprostřednost, která dělala jedničku tak chytlavou. A ta zjevná snaha být najednou o řád pádnější alegorií pro společenské problémy nejde moc dohromady se stvrzováním stereotypů v důsledku těch karikovaných postav. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Návyková detektivka, mockumentary, ve kterém se humor neláme přes koleno, a v závěru i silné teenagerovské drama. American Vandal s až chirurgickou přesností napodobuje postupy kriminalistických dokumentů (hlavně těch z Netflixu). Každá epizoda se zabývá jedním z aspektů zločinu (rekonstrukce, zpochybňování korunního svědka, jiní podezřelí), ke kterému vás vždy naláká dobře umístěná udička na konci předchozího dílu. Není to vůbec absurdní, jak se to jevilo z ukázek, humor je velmi uměřený. Vlastně celé to působí, jako by se to opravdu mohlo odehrát, na čemž má zásluhu propracovaný mikrosvět střední školy. Pozdější díly navíc dokazují, že tvůrci by si poradili i s klasičtějším vyprávěním. Co se dříve jevilo jako legrácka, se v závěru ukáže jako připravování si půdy pro scenáristicky velmi vyspělé drama o školních vztazích a škatulkování. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nie je vôbec novinkou, že mi násilník J.F.B. s chirurgickou pravidelnosťou (či presnosťou?) pod nátlakmi a hrozbou bitky a iných ujm rozkazuje, čo mám pozerávať. Od disko sračiek (Playing for Keeps a Thank God It's Friday) cez šmírujúcich pohraničiarov z NDR prišiel na rad aj kvalitou nepoškvrnený Netflix (neber doslovne, raz za čas príde, podobne ako napríklad hnačka). --- Dvojica tvorcov slávnej web série Honest Trailers prišla s dosť unikátnym mockumentary seriálom o školskom dokumente mapujúcom miestny zločin v podobe 27 penisov nasprejovaných na zaparkovaných autách učiteľov. Znie to tuctovo? Znieť možno znie, no nie je a po dopozeraní mi dáš za pravdu. Spracovanie celého diela je úchvatné a nesmierne vťahujúce. Spôsob, akým sa postupuje v odhaľovaní pravdy, obrovské množstvo zvratov, minimum dier v logike a scenári, postavy odzrkadľujúce pravdepodobnú realitu, postavy navonok tak rozdielne, no vo vnútri takmer identické – čiže, ako bolo vyššie povedané, odzrkadľujúce pravdepodobnú realitu, ale čo ma dostalo najviac, boli (teoreticky) neznámi mladí herci, ktorým tie postavy na telo tak sedeli, až miestami splývali a dali sa im veriť všetky ich lži a manipulácie. K prvej sérii sa rozhodne ešte vrátim (tento rok, alebo rovno za týždeň) a Jimmyho Tatroa budem do budúcna pozornejšie sledovať, alebo možno zjazdím celý jeho YT kanál (x) x) --- V komentároch som si inak všimol pár ľudí tvrdiacich, že AV je meta. Tak, chalani, najprv si treba zistiť definície slov predtým, než ich začneme používať, lebo sme ich niekde na nete počuli a prišli nám frajerské. AV fakt nie je meta... ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Žánrově originální komedie, kde se parodování daného žánru velmi povedlo. Obě série tohoto mockumentary skvěle reflektují středoškolské malichernosti stylizované do závažných zločinů, v druhé sérii máme více hluchých míst, ale i přes perverznost a odpornost těch kousků si udržuje podivně humorné vyznění. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Srandovní mockumentary, který má k dokonalosti daleko. Některé záběry se tam opakovali snad skoro každý díl a obecně by to mohlo mít o 2-3 díly méně. Ale má to i svoje kouzlo - hlavně je to neokoukané a vlastně i docela napínavé. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zábavný a kupodivu i celkem napínavý mockument o jednom středoškolském "zločinu".Trošku zavádějící je ta komedie v popisu,protože komedie to není zcela určitě.Největší zábavnost tu tkví v tom jak si tvůrci hrají s různými klišé a postupy,které provází jiné "detektivní" seriály.Velkým plusem je i civilnost a uvěřitelnost toho,že může jít o realitu...70% ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, ze Eroll Morris vyrasta v South Parku, je na strednej a toci svoj prvy snimok.. Zabavny meta-mockumentary, s jedinou slabinou v mierne moralizujucom zavere. #WhoDrewTheDicks :D ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

American Vandal je mockumentary klenot, jehož kouzlo spočívá v prezentování ujetého a velice vtipného námětu naprosto vážným a profesionálním způsobem, z čehož vzniká spousta hysterických momentů, nad kterými zůstává rozum stát, jak mohl někdo něco takového vymyslet. Je škoda, že na ploše osmi epizod se nedaří udržet vyrovnanou kvalitu po celou dobu a občas je materiál slabší, ale výrazně převládají povedené části, které negativa zakryjí. Je příjemné, že vyšetřovací linka neslouží pouze jako záminka k vtipům, ale funguje i sama o sobě a přináší detailní pohled na titulní kauzu a je solidně rozluštěna. Bavil jsem se velmi a jsem zvědav, kam se seriál posune dál. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Bohovská zábava - a nie preto, že by tam boli nejaké dobré joky, ale preto, že skombinovali serióznu a precíznu formu s uleteným obsahom. ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Seriál, který si dělá sranda ze všech těch amerických konspiračních či věděckých dokumentů. Funguje to celé pohromadě naprosto skvěle. Hned od prvního dílu se do toho zažerete a budete sami zjišťovat, kdo vlastně ty penisy nakreslil. Já jsem sjel celou sérii najednou, protože to je návykové a já jsem to zkrátka musel vědět. Díly jsou dlouhé okolo 30 minut, což je u tohoto žánru naprosto ideální. S veškerou tou nadsázkou a ironií se dost nasmějete a je to proložené skrze celý seriál. Jeden díl je oproti ostatním opravdu špičkový, ale to nebudu spoilerovat. Jako správnému dokumentu tu nechybí ani rozhovory, několik možných řešení, které stejně většinou nejsou pravdivé, či nějaké "malé, velké" odhalení se kterým většinou skončí jeden díl. Sami budete detektivové a dokud to nedokoukáte, nedá vám to spát. 1. série je super a uvidíme jak dopadne druhá. 85% ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Oukej, je pravda, že z konce série jsem trochu rozpačitý, ale jinak těch 8 dílů šlape slušně! Jsem velmi rád za takovéhle ne úplně standardní počiny a přeji Netflixu více žánrových crossoverů. ()

nwx 

všechny recenze uživatele

Netflixova pohodovka z prostredi americke skoly. Studenti vysetruji pripad posprejovanych aut, zadne velke drama, nenarocny serialek. ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Celkom vtipny mockumentary s dobrymi hercami a produkciou, ktory bohuzial postupne straca dych a prilis natiahnutymi dielmi ma ako divaka ku koncu uz nebavil. ()

KillerZeli 

všechny recenze uživatele

Takhle se mají dělat parodie. S citem, propracovanými charaktery, chytlavým příběhem, skvělými vtipy, ale i vykreslením střední školy lepším než třeba další teenagerské seriály, které se snaží tvářit seriozně jako 13 Reasons Why apod. Po druhé sérii jsem přihodil hvězdičku, protože je velmi těžké navázat na první sérii a zopakovat kvalitu, ale zde se to tvůtcům povedlo. ()

fallanga 

všechny recenze uživatele

Mockumentary, který je parodií na klasické krimi dokumenty. Místo vražd se tady ovšem řeší kdo nasprejoval péra na auta učitelů a kdo dal do limonády při školním obědě projímadlo. Tyto puberťácké pranky jsou brány extrémně vážně a jsou pokryty ve stejném gardu jako teroristické útoky. Což je asi největší síla seriálu. Když se hlavní postavy s velice vážnou tváří baví o tom, jestli má obviněný obřezaný penis, či jestli korunnímu svědkovi vyhonila sexy slečna, tak to vytváří atmosféru, která je na jednu stranu velice vtipná (a je brilantně dokreslená slovními hříčkami a velice jemně fekálním humorem), a na druhou stranu je fakt napínavá, protože si až do samého konce říkáte, kdo teda nakreslil ty čůráky na auta. Během sledování jsem se přistihl, že se dokonce i bojím o hlavní postavy, tak hustou atmosféru dokázali autoři vytvořit z velice juvenilního tématu. Krom toho, seriál má i přesah. Když jsem si mezi neustálým uchichtáváním našel čas na přemýšlení o tom co se tam vlastně děje, tak jsem byl překvapen, že ten děj vysílá velkou hromadu (hihi) zpráv. V prvé řadě se jedná o skvělou propagaci kriminalistiky a investigativní novinařiny (řešit vraždy je přeci jenom nuda, řešit kdo nakreslil ty dicky je mnohem zábavnější), ale tvůrci také komentují předsudky, školství, sociální sítě, (kyber)šikanu, justiční systém, atd... Rozhodně se nejedná jen o dobrou, ale myšlenkově prázdnou zábavu, jak by se mohlo na první pohled zdát. ()

stephano 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě námět je kravina, ale forma lehce předčila obsah. PS: poslední dobou mam pocit ze na americkejch školách lidi nemaj co na práci tak řešej blbosti. Ale tohle docela de ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

Zajímavé mockumentary. První díly jsou čistá legrace, s přibývajícím časem se objevuje i vážný tón, se kterým seriál i končí. V podstatě se jedná o moderní, nadopovanou verzi Kunderovy Ptákoviny umístěnou na sociální sítě. ()

Související novinky

Nicolas Cage si zahraje Tiger Kinga

Nicolas Cage si zahraje Tiger Kinga

06.05.2020

O nové dokumentární sérii Tiger King od Netflixu už jste asi slyšeli, možná ji dokonce i viděli. V případě toho druhého už tudíž víte, že má tenhle námět velký narativní potenciál. Uvědomují si to i… (více)

Reklama

Reklama