Reklama

Reklama

Jeden den v Itálii

  • Francie Un jour en Italie (více)

Obsahy(1)

Od východu do západu slunce budeme cestovat po Itálii, zemi nesčetných památek, činných vulkánů, slunce, vína a oliv... Itálie je pokladnicí umění i architektury, zemí se špičkovou gastronomií a největším vývozcem vína i olivového oleje na světě. Každoročně sem míří miliony turistů za sluncem, mořem, i do hor, které v zimě nabízejí skvělé podmínky pro lyžování. Jaké dopady má ale masová turistika na přírodu a životní prostředí? Podíváme se i na místa, kde lidé žijí pod stálou hrozbou, kterou představují vulkány a sopečná aktivita. Navštívíme Benátky, Milán, Řím, i Sicílii a uvidíme, čím dnes žije současná Itálie. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

tron 

všechny recenze uživatele

Panoramatické pohľady na taliansky vidiek za 100%, ale "mestské" časti ma nudili, hoci tu bez debaty majú svoje miesto aj ony. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zěme kde "sladký život", který zbytek světa Itálii záviděl se vlivem zrychleného životního stylu globalitace přeměnil na "slow life", model pomalého života. V Itálii jsem často, ale hrozba zemětřesení, které zemi postihuje každých pět let mi nenapadla. Hrozba výbuchu Vesuvu ano, dost se o tom tam mluvilo. Místo toho je zdecimoval koronavirus, protože mají jednu z nejstarších populací v Evropě a jsou závislí na běžencích. V dokumentu se říká, že se zavádí moderní zemědělské metody s úctou k lidské práci. Italské zemědělství je závislé na práci migrantů připluvších z Afriky , kteří když se během pandemie stáhli, začalo kolabovat . No a teď vidím, že v 55. minutě jsou tato gheta o velikosti 3 tisíc lidí natočena z vrtulníku, takže to píšu zbytečně. Aspoň mají italské korektní feministické slečny z čeho ke stáru vybírat. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Miluju cestopisy a Itálii, takže na tenhle jsem se moc těšila. Nezklamal! Krásné záběry, spousta nových informací, určitě se ráda podívám znovu! Naproti tomu Jeden den ve Francii mě hrozně zklamal, věnoval se prakticky jen průmyslu, technologiím a vždycky až moc dlouho. Země tak pestrá po všech stránkách by si zasloužila i pestřejší mozaiku.... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Skutočná všehochuť Talianska, dokument to berie kompletne od geografie, prírody, sopiek a tektoniky až po priemysel, poľnohospodárstvo, energetiku, dopravu, migrantov, mafiu a futbal. Takže všetkému sa venuje trochu času, niečomu možno málo a niečomu priveľa, ale aj tak je to zaujímavý dokument, nie však dokonalý. Perličkou pre filmového fanúšika môže byť to, že naozaj existuje mestečko Corleone, ktoré je kolískou sicílskej mafie. ()

pulula 

všechny recenze uživatele

Zajimavý dokument s krásnými záběry krajiny. Vyžaduje však velkou pozornost diváka, je dynamický, zaplněný informacemi od zemědělství, průmyslu, až po turistiku. Oceňuji i zmínku o současných ožehavých tématech jako jsou migrace a nadbytek turistů např. v Benátkách. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Jsem zaujatý, protože mám rád Itálii. Není to jen skanzen památek, pláže, jídlo, víno, olivy a polední siesta. Itáliie je především na tektonicky velmi aktivním území. Italové mají trochu jiný vztah k půdě než máme třeba my. Každopádně na francouzský dokument je to špica. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět, jak vypadá život v Itálii. Vhodnější je ale pustit pouze kratší vybrané pasáže, protože při zařazení celé epizody budou mít problém s udržením pozornosti. ()

jarmil8 

všechny recenze uživatele

Až na pár výjimek (sledování seismické činnosti a uprchlická krize na Sicílii) se jednalo o návštěvy u firem a podnikatelů - tedy spíše film o současném hospodářství. ()

Reklama

Reklama