Reklama

Reklama

Diana - sedm dnů, které šokovaly celý svět

(TV film)
  • Velká Británie Diana: 7 Days That Shook the Windsors (více)

Obsahy(1)

Smrt populární britské princezny vyvolala před dvaceti lety lavinu emocí doslova po celé zeměkouli. 31. srpna 1997 se v Paříži završil trpký osud tehdejší nejpopulárnější členky britské královské rodiny, princezny Diany. Celý svět obletěly záběry zdevastovaného auta, v němž našla princezna smrt spolu se svým partnerem Dodi Al-Fayedem. Dokument BBC rekapituluje nejen princeznin život a manželství s britským následníkem trůnu, ale především týden, který následoval poté. Týden smutku, týden mediálního šílenství, ale také týden tvrdé lekce pro celou královskou rodinu. Zatímco Dianiny děti byly zdrceny ztrátou matky, královna prožívala zdrcující ztrátu jiného druhu – zdálo se, že přízeň jejích poddaných je tatam. Nakonec však Alžběta II. vyšla z tohoto týdne poučena, posílena – a nová éra britské monarchie mohla začít. V dokumentu najdeme kromě množství archivních záběrů také rozhovory s Dianinými nejbližšími spolupracovníky, novináři a specialisty na britskou královskou rodinu. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Sice jsem byla hodně malá, ale tuto událost si pamatuji a vybavuji si ji jako dnes. Ale co se dělo potom v tomto časovém úseku - tak to jsem tedy již nevnímala tak skvěle, jako je ukázáno zde a je to tady krásně a jednodušše znázorněno. Dokument je "jednoduchý", ale přitom tak neskutečně silný a nebránila jsem se slzám. Způsob, jakým to natočili - kdy mapovali 7 dní a co všechno se událo a bylo potřeba zařídit - a jaké ústupky se udělali - to je síla. Vřele doporučuji každému, aby viděl, jak i královská rodina žije za výjimečných situacích.. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Precizně posbíraný a poskládaný dokument o následcích "nejslavnější" autonehody v dějinách.. Snímek tlačí na emoce, používá autentické záběry a v podstatě se snaží ukázat královskou rodinu v jejím "hezčím" světle.. Pro mne (jako neznalce královských poměrů a tradic) byly asi nejzajímavější právě ty momenty popisující, jaké pocty a proč byly princezně Dianě dopřány a jak náročné bylo v několika málo dnech vymyslet strategii na ne/královský pohřeb.. Fajn vidět, pokud vás ztráta Lady Di aspoň trošku zamrzela.. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Přesně takový dokument, který čekáte. Mraky autentických záběrů, vyprávění blízkých osob, sem tam trochu překvapení, sem tam sentimentalita, sem tam očekávaná svědectví. Asi není nic zásadního, v čem dokument překvapil, ale určitě potěšil všechny, kdo si chtěli 20 let starou tragédii připomenout. Hudba: Audio Network ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si to jak teď. Byli z toho všichni zkoprnělí. Mě nevyjímaje, myslím, že jsem to i sledoval v TV. Teď po letech je to pořád silné, všiml jsem si spíše ale jiných věcí. A to třeba vážně to, že poprvé vyvěsili vlajku nad Buckinghamským palácem, že konečně královna začala dělat ústupky, že všichni (a Charles okamžitě) pochopili, že to není žádná hra o fazolky - Diana měla opravdu vliv. Je fascinující vidět, jak jsou Britové schopni v době krize reagovat, absolutně bezchybný a elegantní smuteční obřad, oba princové to zvládli neskutečně hrdinsky. Bratr Diany jim to tam drsně naložil při proslovu. A myslím, že se jeho slova začínají plnit - viz Harryho svatba s rozvedenou mulatkou. Ale Alžběta má tuhý kořínek. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Diana byla jistě významnou britskou osobností a titul nejfotografovanější ženy světa nosila svého času plným právem. O tom, zda její smrt otřásla celým světem, by se dalo s úspěchem polemizovat. Nejen v zemích třetího světa, kde většina lidí nemá nejen televizi, ale často ani přístup k pitné vodě, natož luxusní výdobytky typu záchodu, ale ani u nás zdaleka ne všichni ronili krokodýlí slzy. Nemusím jít ani daleko, má sestřenice na zprávu, že zemřela princezna Diana reagovala naprosto nevzrušeně otázkou: "A kdo to byl?" Davové hysterické truchlení, při němž se někteří dali slyšet například, že smrt princezny Diany byla větším otřesem, než smrt vlastní ženy diváka zaskočilo. Jaké rodinné vazby to tak reprezentuje? Královna moudře udělala několik ústupků, protože druhou cestou by bylo nechat střílet do davu. Tehdy poměrně mladí princové svou úlohu zvládli s královskou důstojností a grácií, kterou zcela jednoznačně zdědili jak po své matce, která přes veškeré své nedostatky byla citlivou lidskou bytostí a především láskyplným rodičem, tak po babičce, která byla důstojná za všech okolností. Pohled na všechny ty květiny v celofánu potom v člověku probouzí jediné. Šok nad tím, jak davová hysterie dokáže udělat neskutečný bordel téměř v rozměru lokální ekologické katastrofy. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama