Reklama

Reklama

Diana - sedm dnů, které šokovaly celý svět

(TV film)
  • Velká Británie Diana: 7 Days That Shook the Windsors (více)

Obsahy(1)

Smrt populární britské princezny vyvolala před dvaceti lety lavinu emocí doslova po celé zeměkouli. 31. srpna 1997 se v Paříži završil trpký osud tehdejší nejpopulárnější členky britské královské rodiny, princezny Diany. Celý svět obletěly záběry zdevastovaného auta, v němž našla princezna smrt spolu se svým partnerem Dodi Al-Fayedem. Dokument BBC rekapituluje nejen princeznin život a manželství s britským následníkem trůnu, ale především týden, který následoval poté. Týden smutku, týden mediálního šílenství, ale také týden tvrdé lekce pro celou královskou rodinu. Zatímco Dianiny děti byly zdrceny ztrátou matky, královna prožívala zdrcující ztrátu jiného druhu – zdálo se, že přízeň jejích poddaných je tatam. Nakonec však Alžběta II. vyšla z tohoto týdne poučena, posílena – a nová éra britské monarchie mohla začít. V dokumentu najdeme kromě množství archivních záběrů také rozhovory s Dianinými nejbližšími spolupracovníky, novináři a specialisty na britskou královskou rodinu. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle se stalo měsíc před tím, než jsem se narodila. A až do dne dvacátého výročí této události jsem ani neměla tušení, jak strašně obrovská kauza to byla. Jsem ráda, že mi tento dokument rozšířil obzory. Navíc byl natočen velmi atraktivně a původně jsem chtěla koukat jen na kousek, ale tak mě to zaujalo, že jsem u něj zůstala sedět. V Británii se v té době zastavil čas a já jsem zase o něco chytřejší. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Diana byla jistě významnou britskou osobností a titul nejfotografovanější ženy světa nosila svého času plným právem. O tom, zda její smrt otřásla celým světem, by se dalo s úspěchem polemizovat. Nejen v zemích třetího světa, kde většina lidí nemá nejen televizi, ale často ani přístup k pitné vodě, natož luxusní výdobytky typu záchodu, ale ani u nás zdaleka ne všichni ronili krokodýlí slzy. Nemusím jít ani daleko, má sestřenice na zprávu, že zemřela princezna Diana reagovala naprosto nevzrušeně otázkou: "A kdo to byl?" Davové hysterické truchlení, při němž se někteří dali slyšet například, že smrt princezny Diany byla větším otřesem, než smrt vlastní ženy diváka zaskočilo. Jaké rodinné vazby to tak reprezentuje? Královna moudře udělala několik ústupků, protože druhou cestou by bylo nechat střílet do davu. Tehdy poměrně mladí princové svou úlohu zvládli s královskou důstojností a grácií, kterou zcela jednoznačně zdědili jak po své matce, která přes veškeré své nedostatky byla citlivou lidskou bytostí a především láskyplným rodičem, tak po babičce, která byla důstojná za všech okolností. Pohled na všechny ty květiny v celofánu potom v člověku probouzí jediné. Šok nad tím, jak davová hysterie dokáže udělat neskutečný bordel téměř v rozměru lokální ekologické katastrofy. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Diana Frances Spencerová bola nijak zvášť pohľadná, za to mimoriadne snaživá anglická zlatokopka, ktorej sa podarilo vydať za následníka britského trónu princa Charlesa. Stala sa z nej princezna Diana. Porodila mu dvoch synov a po pätnástich rokoch sa rozviedli. I potom sa však stále predtŕčala pred kamerami, behala po svete, fotila sa s bezdomovcami, obeťami vojen a chudákmi čo umierali na AIDS. Zhýralá aristokratická kurtizána sa hrala na svätú matku Terezu. Nakonec si začala milenecký vzťah s poriadne bohatým moslimom, s ktorým sa pri šialenej jazde Parížom zabila v aute. Odpad! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tuhle událost si člověk pamatuje jako dnes... i po těch letech je to stále v živé paměti. Dokument dobře rekapituluje nejdůležitější okamžiky tragédie a následného truchlení za zemřelou princeznu po celé planetě. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Emocionální ždímačka. Ani ne týden zpět jsem byl v Londýně, měl jsem možnost navštívit Kensingtonský palác, výstavu "Diana Her Fashion Story" a projít si její "Memorial Walk" a navštívit krásná místa kam chodila. Byl jsem naprosto dojat. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mňa jej smrť neotriasla ani keď sa to stalo, to len Briti a umelé média z nej urobili anjela. Dokument ok, ale netreba to s glorifikáciou tejto osoby preháňať. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dokument povedený, nikomu nic zlého, však mně Diana nikdy nepřipadala ani pohledná, ani zajímavá, nerozumím tomu, že snad jen já si všimla, že byla blbě učesaná, přihrblá, s roztěkaným pohledem, neurotická, v obličeji flekatá a věčně zrudlá, s křiváckým úskočným pohledem, zkrátka hysterka, se kterou budou jen problémy. A taky že byly. Chápu, že svatba s princem z ní udělala skutečnou celebritu a jednu z nejfotografovanějších žen světa, oceňuji její charitativní počiny, i roli milující maminky, která se ke svým dětem nechová podle protokolu, nicméně tato osobnost by spokojená nebyla nikdy. Charlese vlastně chápu, že si po letech vzal svého nejlepšího kamaráda Kamila a žijí spolu šťastně na věky věků, Amen. S vyčúranou, ambiciózní zlatokopkou, která si ukousla většího soustíčka, než mohla anorekticko-bulimicky zvládnout, válela se s kdejakým bodygárdem, poskokem nebo psychoanalytikem, to skutečně ten suchar nevyhrál. Takže: Bůh ochraňuj královnu! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Přesně takový dokument, který čekáte. Mraky autentických záběrů, vyprávění blízkých osob, sem tam trochu překvapení, sem tam sentimentalita, sem tam očekávaná svědectví. Asi není nic zásadního, v čem dokument překvapil, ale určitě potěšil všechny, kdo si chtěli 20 let starou tragédii připomenout. Hudba: Audio Network ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Sice jsem byla hodně malá, ale tuto událost si pamatuji a vybavuji si ji jako dnes. Ale co se dělo potom v tomto časovém úseku - tak to jsem tedy již nevnímala tak skvěle, jako je ukázáno zde a je to tady krásně a jednodušše znázorněno. Dokument je "jednoduchý", ale přitom tak neskutečně silný a nebránila jsem se slzám. Způsob, jakým to natočili - kdy mapovali 7 dní a co všechno se událo a bylo potřeba zařídit - a jaké ústupky se udělali - to je síla. Vřele doporučuji každému, aby viděl, jak i královská rodina žije za výjimečných situacích.. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Precizně posbíraný a poskládaný dokument o následcích "nejslavnější" autonehody v dějinách.. Snímek tlačí na emoce, používá autentické záběry a v podstatě se snaží ukázat královskou rodinu v jejím "hezčím" světle.. Pro mne (jako neznalce královských poměrů a tradic) byly asi nejzajímavější právě ty momenty popisující, jaké pocty a proč byly princezně Dianě dopřány a jak náročné bylo v několika málo dnech vymyslet strategii na ne/královský pohřeb.. Fajn vidět, pokud vás ztráta Lady Di aspoň trošku zamrzela.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi dojemné. Dokument o tom, čo bolo PO osudnom náraze, nerozoberá príčiny, ale podrobne zhrnul všetko, čo sa malo, muselo a urobilo. Aby celonárodné trúchlenie smerujúce až ku kolektívnemu nervovému zrúteniu dospelo k dôstojnej rozlúčke. Na nátlak verejnosti, nenávidených médií, premiéra a iných zmenila kráľovná naraz niekoľko stáročných tradícií, prvýkrát v histórii nad kráľovským Buckinghamským palácom zaviala iná ako kráľovská vlajka, prvýkrát kráľovná vystúpila naživo v televízii a bol to prvý kráľovský pohreb nepanovníka a vlastne človeka, ktorý už do kráľovskej rodiny nepatril. Najfotografovanejšia žena sveta tak mala najväčší obrad v histórii Británie, sprievod bol dvakrát dlhší ako v prípade Winstona Churchila a sledovali ho dva milióny ľudí na mieste a dve miliardy pri obrazovkách. Dokument výborný, aj keď na Dianu nemusí mať každý rovnaký názor, buď ako miliardy ľudí po svete alebo trebárs ako Ramone, ktorý svoj názor dodatočne vymazal. ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Bohužel si to manželka pustila a já to místy sledoval.nechápu ten humbuk u nás, denně se lidé zabíjejí v autech včetně malých dětí a domnívám se, že žal jejich blízkých není menší.jen se správně nenarodili, tak to nikoho dalšího nezajímá.-nechápu bulení kvůli Dianě v naší zemi.Odpad tomu nedám,. jen to nebudu hodnotit. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si to jak teď. Byli z toho všichni zkoprnělí. Mě nevyjímaje, myslím, že jsem to i sledoval v TV. Teď po letech je to pořád silné, všiml jsem si spíše ale jiných věcí. A to třeba vážně to, že poprvé vyvěsili vlajku nad Buckinghamským palácem, že konečně královna začala dělat ústupky, že všichni (a Charles okamžitě) pochopili, že to není žádná hra o fazolky - Diana měla opravdu vliv. Je fascinující vidět, jak jsou Britové schopni v době krize reagovat, absolutně bezchybný a elegantní smuteční obřad, oba princové to zvládli neskutečně hrdinsky. Bratr Diany jim to tam drsně naložil při proslovu. A myslím, že se jeho slova začínají plnit - viz Harryho svatba s rozvedenou mulatkou. Ale Alžběta má tuhý kořínek. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Po 20i letech jsem si připomněl, kde jsem tenkrát bydlel, že jsem měl prázdniny, kam jsem chodil na brigádu... a že jsem byl nalepený na televizi, protože tohle bylo jako blesk z čistého nebe. Tohle je rekapitulace událostí od okamžiku smrti Diany až do jejího pohřbu, jak to zachytily nejen televizní kamery, ale i ti, kdož byli u toho, asistenti, řidiči, komorníci atd. A na ten pohřeb se tehdy díval snad plně každý, to v člověku zanechává stopu i po 20i letech. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Smutné to bylo. Ale hlavně to, jak neskutečně hysteričtí dokáží být lidé kvůli úmrtí veřejně známé osoby. Jako dokument dobré, ale nedokážu se při hodnocení zbavit toho, že mě ovlivňuje to, co ti lidé vyváděli. ()

Reklama

Reklama