Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví neuvěřitelný příběh pařížského kasaře Henriho „Motýlka“ Charriera (Charlie Hunnam), který je falešně obviněn z vraždy a odsouzen na doživotí. Trest si odpykává v nechvalně známé trestanecké kolonii na Ďábelském ostrově u Francouzské Guayany. Motýlek je odhodlaný dostat se na svobodu, a tak nečekaně spojuje síly se spoluvězněm Louisem Degou (Rami Malek), usvědčeným padělatelem, který mu výměnou za ochranu nebezpečný útěk financuje. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (231)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti remakům a nejsem ani žádnej uctívač originálu s McQueenem a Hoffmanem. Od týhle nový verze jsem si sliboval, že bude třeba trochu svižnější, akčnější a prostě bude aspoň trochu jiná. Ale těch změn proti originálu je naprostý minimum, takže ve finále mi celej film přišel akorát zbytečnej. Neřikám, že je ten film špatnej, ale pokud originál znáte, nevidim jedinej důvod, proč se dívat na tohle. A pokud originál neznáte a váháte, na kterou verzi se podívat, tak ten originál je podle mě o něco lepší. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Obávaná konfrontace s Motýlkem dopadla na výbornou. Dvouhodinový epos o strastech neoprávněně uvězněného frantíka je v návaznosti na zanedbatelný rozpočet zdařilým počinem, který v divákovi zaseje vzpomínky na nebohého Danta uvězněného na doživotí na ostrově If. Z pohledu scénáře není filmu co vytknout. 75% Celosvětový příjem k 12. 1. 2018: $4,516,580 ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sice jsem si slíbil, že se nejprve podívám na originál, ale remake mám v hledáčku už tak dlouho, že se mi již nechtělo čekat a při cestě busem jsem si ho pustil. A navzdory tomu, že při prvním pokusu (který byl tak dva roky nazpátek) jsem u toho po deseti minutách usnul, tak tentokrát se stal přesný opak a drželo si to moji plnou pozornost v napětí po celou dobu. Úvod naštěstí není zbytečně dlouhý a Motýlka do výkonu trestu pošlou rychle (což pro hlavního hrdinu rozhodně dobré není, ale chápeme se), takže se do toho skutečně dá rychle dostat, zvlášť když se pak Motýlek ne zrovna dobrovolně dá do spolupráce s Degou. Má to mnoho působivých scén s až fyzickým prožitkem právě probíhajících situací, má to nejednu silnější scénu a s každým pokusem o útěk jsem skutečně nedokázal být chladný a doufal jsem, že tentokrát to ústřední dvojici vyjde. Sice mě to uhranulo a v mnoha aspektech naprosto získalo, ale spolu s tím nemůžu být zrovna nadšený, když to celé upadlo do poměrně klasického hollywoodského stylu a tak vždy s důrazem na nějakou novou postavu je naprosto jasné, že se o ní nedozvíme víc než základní charakter a že je v ději jen proto, aby ústřední duo ohrozila nebo nepochopitelně zemřela. SPOILER A že je Dego nejprve nadšený z toho, že je cesta ven z Ostrova bláznů a pak se tam, na poslední chvíli, rozhodne zůstat, je taky vykalkukolvané klišé jak sviň. KONEC SPOILERU. Já neznám pravý příběh, takže je možné, že se vše tak skutečně stalo, ale o to víc bych ocenil, kdyby se to motivacím postav věnovalo hlouběji a já tak některé jejich činy a divná konání mohl víc chápat. Navíc je to stylově celé takové "předem jasné", ne zrovna předvídatelné, ale podle určitých záběrů a hudby se dá vždy čekat, co bude následovat. Má to své vady na kráse, nejsou malé, ale jinak se mi to líbilo a čas u toho strávený byl fajn, takže tomu taky rád dám nadprůměrné hodnocení. Jo, a ještě si musím zjistit, v čem se na tom podílelo Česko, když je tady uvedené v koprodukci... Slabé 4* ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, nicméně po tomhle peckovém remaku ani nemám sebemenší důvod to měnit. Motýlek sice totálně všude prošuměl a většina lidí patrně ani nebude vědět o jeho existenci a dle mého je to obrovská škoda. Ať už samozřejmě kvůli hercům, z Charlieho Hunnama teče charisma kdekoliv se objeví a Rami Malek mu zdatně sekunduje (v jiných směrech), doufám, že po masivním úspěchu Bohemian Rhapsody si lidi začnou zpětně dohledávat. Nebo i celkově z prostého faktu, že se jedná o výborně natočený film, jež sice v televizi poběží díky lehce nadsazené naddvouhodinové stopáži půlku večera, ovšem rozhodně doporučuji tomu dát šanci. Velká spokojenost. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zremakovať Motýlika je ako zremakovať Psycho: dá sa to, ale prečo? Výprava vo filme z r. 1973 príliš nezostarla. Vlastne je dodnes krásne divoká, nebezpečná a autentická. Herci boli typovo výborní, réžia diabolská, scény vťahujúce, scenár silný. Prečo robiť remake? Lebo niektorí diváci sa odmietajú pozerať na film starý 44 rokov? To je asi jediný zmysluplný dôvod. Iný mi naozaj nenapadá. Robiť remake takého filmu je ako pichnúť si vidličkou do oka – dá sa to, ale načo. Herci sú fajn, réžia tiež a celé to má fajn atmosféru, ale nad celým filmom sa vznáša pachuť ukážkovej zbytočnosti. Nemám nič proti remakom, sú prípady, kedy je remake vydarenejší, než originál. Ale toto nie je ten prípad. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (11)

  • Natáčanie väzenských scén v Čiernej Hore bolo neustále narušované nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Z plánovaných pár týždňov ich natáčania nakoniec vzišli dva mesiace. (chesterko)
  • Po prvej noci vo väzení má Louis Dega (Rami Malek) na ruke veľké pohryznutie. V ďalších záberoch je jeho ruka zdravá a potom znova poranená. (chesterko)
  • Papillon (Charlie Hunnam) ve skutečnosti část svého trestu pracoval ve vězeňské nemocnici ve Francouzské Guyaně. Historici věří, že právě tam nasbíral příběhy pro svou knihu od jiných vězňů, kteří se pokusili o útěk. Kniha je tedy spíše jakousi koláží zážitků různých lidí, než autobiografií Henriho Charriera. (Candice)

Reklama

Reklama