Reklama

Reklama

Očima fotografky

  • Slovensko Očami fotografky (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Filmy režiséra Mateje Mináče proslavili příběhy o siru Nicholasi Wintonovi, který v období 2. světové války zachránil stovky židovských dětí. V tomto filmu režisér Mináč zdokumentoval osud jednoho z těch, kteří neměli to štěstí dostat se včas do bezpečí Wintonovým vlakem. Je to osud jeho vlastní matky, energické 84leté Zuzany Mináčové, která patří k největším osobnostem slovenské a české fotografie. Vystavovala v 30 zemích a její fotografie světových filmových hvězd z festivalů jsou legendární. A přece tuto úspěšnou optimistickou ženu pronásleduje celý život děsivé tajemství z dětství. Jedinou možností, jak se smířit s minulostí, bylo promluvit o celém příběhu její dětské lásky. Vydá se na nejtěžší cestu, na místo, kde jako 13ti letá zažila nejděsivější momenty svého života. Najde tam konečně klid? Mináčová vás s humorem pro ni typickým provede zásadními zvraty 20. století, fašismem, komunismem, kapitalismem a odhalí principy své umělecké tvorby, zákulisí fotografování hvězd, ale také svůj dramatický osobní život. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (32)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příjemně zpracovaný dokument o paní Z. Mináčové. Trochu mne tam však rušily ty hrané flashbacky. Ani mi tak nevadila jejich střídmost (např. vystoupení z vlaku v Osvětimi,, kde hrálo jen pár lidí). Spíše to bylo jisté přehrávání těch mladých herců. Netvrdím ale, že vše bylo špatné a dokumnt to rozhodně posunulo směrem nahoru. Každý takový osud stojí za zanamenání! Na příběhu paní Mináčové mne velmi zaujala postava onoho Petra. Musel ji asi vroucně milovat. Je neuvěřitelné co vše riskoval a k jaké oběti se odhodlal aby mohl být stále při jejím boku navzdory nacistickému běsnění i otazníkům na konečných transportů... Veliká škoda, že zmizel ve válečné vřavě a že se po válce nevrátil ke své milované Zuzaně... Ten mladý člověk zasluhuje obrovskou úctu. * * * * ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Naprosto uchvacující dokument (patří-li dílo do této škatulky) o báječné ženě, která by takovou nejspíš nebyla, kdyby ji osud, ztělesněný všelikými mocipány, neustále, často existencionálně, nezkoušel. Ona i my, kteří jsme žili naštěstí jenom pod jedinou totalitou, bychom si tuto zkušenost rádi odpustili. Rodí a formují se nyní (v době tlačítkové až dotekové) tak výrazné osobnosti? Jo-li, kde jsou? Dozvěděl jsem se mnoho zajímavého nejen o paní fotografce, o fotografovaných objektech, ale i o Jánošíkově hospodaření. :-) Je možné, že paní Mináčová není uvedena v kolonce „Hrají“?! ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Matej Mináč nakrútil trilógiu o Wintonovi Všetci moji blízki, Sila ľudskosti – Nicholas Winton a Nickyho rodina. Tentoraz sa v dokumentárnej dráme Očami fotografky úspešne pokúsil nahliadnuť do života svojej matky, fotografky Zuzany Mináčovej. Najsilnejšie sú spomienky na zatknutie gestapom, na jej záchrancu Petra, ktorý ju ako trinásťročnú zachránil pred istou smrťou v koncentračnom tábore Osvienčim a na jeho ďalší osud. Ako sa po vojne prebíjala životom, ako sa z nej stala známa a uznávaná fotografka a ako sa popasovala so svojim dramatickým osobným životom. Najzaujímavejšie, najkrajšie i najkrutejšie príbehy píše život sám. Netreba veľa vymýšľať len pozorne počúvať. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Matej Mináč natočil poctu svojej mame. Hrané pasáže Julie Ondráčkové a Zdeňka Piškuly jsou výborné. Vypravování Zuzany Mináčové zarámované válečným příběhem je dojemné, ale zároveň pobaví i nadsázkou, vtipem a potěší skomností. Výborné je i zachycení dějinných mezníků Československa po 2. světové válce. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Hlboký a inšpiratívny príbeh jednej fotografky, ktorá sa napriek nepriazni osudu a napriek zverstvám, ktoré sa diali počas vojny, keď bola mladá, nevzdala a išla si za svojím cieľom. Pán Boh sa jej za to odmenil krásnym a naplneným životom, ktorý je obohacujúci nielen pre mladých. Naozaj pekné rozprávanie a bavilo ma to aj napriek tým flashbackovým scénam, ktoré mi tam akosi nepasovali. 75 % ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama