Reklama

Reklama

Osudy žen se opakují: šestnáctiletá dcera dvaatřicetileté matky je rovněž těhotná. Stejně jako její matka zůstane svobodná a dítě bez otce. Od něho dívka obdržela jen exotickou pohlednici s titulovými třemi velbloudy... Režisér Václav Krška tento příběh ovšem nepojal jako nějaké drásavé drama, nýbrž jako komedii v téměř italsky výřečném stylu. Příliš pozornosti však neupoutal, vadila hlavně jistá vyumělkovanost celého zpracování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

fantoci 

všechny recenze uživatele

Komediálně laděný příběh ze šedesátých let přináší s sebou téma vážné. Mladá dívka Bobina se při jedné zábavě seznámí s mladým montérem. Znají se asi jen 4 hodiny, ale výsledkem této známosti je nový život. Onen mladý muž však brzy zahyne na stáži v Alžíru. Bobina, jako jedinou památku na svého náhodného partnera má pohlednici se třemi velbloudy. Film je prošpikován výbornou konverzací velice připomínající italské filmy. I přes svoji závažnost jde o výtečnou komedii. Nejkrásnější hláška z celého filmu je z úst postarší ženy. Tuto větu pronesla v přeplněné nemocniční ordinaci: "Všechny jsme tu na potrat a každá dělá, že jí bolí v uchu." Film je méně známý, a to je škoda vážení. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Geniální film, nestačím zírat. Připomíná mi o rok mladší Nejkrásnější věk, pouze zápletka je tu daleko lechtivější. Když se na první scéně ukázala Ondrouchová se svým lolitkovským vzhledem, čekal jsem nějakou komedii o prvních nesmělých láskách. No, komedie to byla, první láska patrně taky, ale nesmělá ale určitě né. Hodinu a půl trvající chození s místním fešákem, který se mi mimochodem vůbec nelíbil, při kterém ti dva neprohodili ani slovo, zato však dělali věci, které slušné páry provádějí až po svatbě, bylo korunováno výborným dialogem v přibližném znění: Miluješ mě? No jasně že jó, jinak bych s tebou přeci tó... A to byl jen úvod k dalším výborným řečem typu: "už jste u nás dlouho nebyl"" no ona je zima""bobina je v porodnici?""kde by měla být - v cukrárně?""Bobino vstávej, přijeli soudruzi z Alžíru" a to už vůbec nemluvím o uměleckých sochařských skvostech ve filmu se také vyskytujících typu spící zahradník nebo matka s dítětem. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem nenašel žádný důvod proč jít s hodnocením výš. Scénář je na moje hodnocení překvapivě docela dobrý. Najde se zde pár dobrých a celkem vtipných hlášek. K tomu kvalitní Slávka Budínová. A i ostatní herecké výkony, včetně hlavní představitelky a mlaďounkého Jaroslava Satoranského a také elegantního a charismatického Radovana Lukavského. Ovšem hudba, ač chápu, že je dobová, se mi prostě nelíbí. A humoru je na můj vkus málo. Když se zaposloucháte do dialogů, pousmějete se, ale komických situací je poskrovnu. Ostatně, jak jsem se díval, Václav Krška nemá na kontě moc slavných nebo úspěšných filmů. A stejně skromně je na tom s filmy co se týče hodnocení na csfd. Tohle je takový průměr. Ani dobrý, ani špatný. Ale na více hvězd bych čekal více komických situací. Takže za Slávku Budínovou, povedený a relativně vtipný scénář dávám trojku. Ale rovnou říkám, že je to film na hraně dvou a tří. Protože jsou zde i hluché momenty. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Velký poprask kolem ještě nenarozeného Pepíka. Ještě štěstí, že bude mít za babičku velmi výřečnou Slávku Budínovou, o kterou se navíc uchází bývalý iluzionista Radovan Lukavský! Roztomilá komedie (s notnou dávkou nadsázky) o vážných věcech. Dnes působí možná komicky scény ze sociálky a běhání po úřadech, které Bobina s matkou musela absolvovat - v době socialismu a politické nesvobody, na druhou stranu je mnohem horší fakt, když si uvědomíme dnešní lhostejnost, ať už státu nebo i lidí; alespoň tehdy matky nepohazovaly své potomky v igelitkách po lese, parku či do popelnic jako v součané demokratické společnosti jednadvacátého století... ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Skvělý režisér Krška dokázal tuhle komedii držet v milé nadsázce a to včetně názvu. Bavilo mne to. Pro pamětníky je tu navíc obrazová ilustrace doby, která se nedá srovnat - pro svoji autentičnost - s kašírovaným seriálem ČT Vyprávěj. Film samozřejmě drží použití skvělých herců, kterým dnes ti telenoveláčtí nesahají ani po kotníky. Pod vedením režiséra se jim podařilo zalidnit film uvěřitelným a milým panoptikem postav. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama