Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvy smutných mužů přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na dno, odkud vede už jen cesta vzhůru. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a účastníka nejtěžšího závodu světa – Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan zase věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v německém gay pornu a svůj příběh má i Tomáš, který zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu, někdo sám doma jiný jako tahoun v hospodě. Pod dohledem přísné primářky a v pevném režimu teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven. Ze závislosti už ale cesta ven nevede, jediná šance je nahradit alkohol něčím jiným. Co takhle uběhnout maraton? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (408)

subic 

všechny recenze uživatele

Jak to říct, Švehlík mě baví jako herec čím dál víc a tady hraje velmi uvěřitelně. Je to první zfilmovaná kniha Formánka, kterého jsem zatím vnímal spíš z jeho glos, a u mě dobrý a s dalším shlédnutím ještě lepší. 8/10 ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl pocit, že se jedná o jeden velký chaos. Střihový, scénaristický i filmový obecně. Ale pak jsem pochopil styl vyprávění tohoto příběhu, díky kterému to vše působí částečně dokumentaristicky, ale hlavně syrově a neskutečně pravdivě. Natáčeno jako film, byl by z toho příběh o alkoholicích v léčebně, kterých už diváci viděli bezpočet - nejslavnější s V. Menšíkem. Ale odnesli by si z toho akorát to, že je hrozné, jak někteří dopadnou a ožerou se jako prasata sotva vylezou z léčebny. jenže tenhle film jde dál. Do hloubi duše každé z postav a ještě navíc vše zobrazuje s krutou pravdivostí. A to s takovou, že se i mě občas zvedal kufr...tím není myšleno, že bych se nejraději sbalil a šel si tam taky lehnout. Když k tomu přidáme silně kvalitní obsazení a docela tvrdý, syrový, ale z hlavně pravdivý scénář, pak už se jedná o kvalitní film. Důležité taky je, že z tohoto počinu filmaři neudělali klasickou pijandu s lacinou snahou diváka na konci dojmout za každou cenu. Prostě zobrazili vše tak, jak to je, bez servítek. Zároveň ale nepřetáhli zbytečně stopáž a tak z toho neudělali laciné drama s podbízivou velkolepostí. ()

Micoldee 

všechny recenze uživatele

Trochu úmorné čekání na konec. Alkoholik nejsem, ani v okruhu blízkých žádného neznám, a asi proto nedokážu tolik ocenit ve filmu to, co jiní třeba ano. Pro běžného diváka, který s danou tématikou nemá zkušenosti, je to jen dost dlouhý a nudný snímek, kde se celou dobu čeká, kdy se konečně něco stane. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Silný příběh Josefa Formánka, kterému patří ke cti, že svůj boj vyhrál. Jinak je to film bez příkras a měl by se povinně vysílat mladým lidem, jak lehce se dá sklouznout z příjemného alkoholového občasného opojení až na samotné dno alkoholového pekla a podívaná to občas není příjemná, hlavní roli Davida Švehlíka doplňují příběhy ostatních z protialkoholové léčebny, kterým vévodí Ondřej Malý a Jaroslav Dušek. Možná škoda, že nedostali ještě o něco více prostoru. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

"Antabus ano - chlast ne!" K filmu som sa dostal cez svedectvo pána Formánka o jeho alkoholovej minulosti. V liečebni som nebol, no s alkoholikmi som pracoval a mnoho z toho, čo bolo vo filme som zažil "na vlastnej koži". Odvykačka od alkoholu nie je sranda, rovnako ani tento film. Drsný a úprimný ako realita sama. Oceňujem herecké výkony, hlavne Davida Švehlíka. Aj napriek vážnej téme sa na film pozeralo naozaj dobre. ()

Knightey 

všechny recenze uživatele

Pro me hodne rozpoluplny film. Jelikoz nemam uplne kladny vztah k alkoholu a opilce uplne nemam v lasce... Tohle mi mistama prislo hodne ujety az snad nerealne... A pokud je to realne, tak to je opravdu hodne smutne. ()

Cerebrum 

všechny recenze uživatele

Není to Rekviem za sen, ale je to o to silnější film, protože je ryze český v tom nejlepším slova smyslu. Národ alkoholiků, který si vypěstoval kult alkoholu s lehkým úsměškem potřebuje přesně takové probuzení. Herecké výkony jsou snad nejlepší, co jsem viděl za nevím od kdy, protože ta banda tragických hovad to nehraje, oni v té léčebně prostě musí být. David Švehlík je démon. A každý z nás by tam potenciálně mohl být s ním. A nikdy není vyhráno. Nikdy. Úžasný zážitek a vpálím si to velmi brzy znovu, ideálně v kocovině. Pro Daviese, to jsi z nějaké slušné doby, ne? V 15ti letech jsme drželi v jedné ruce zelenou a v druhé vodku. A nebylo to bohužel naposledy. Tvrdej se chlastá i v téhle míře i mezi "slušnýma lidma", neboj se... ()

Kunderion 

všechny recenze uživatele

Úsměvy smutných mužů jsou spíš společenskou událostí než filmovým zážitkem. Stáli jsme v půlce léta v Kadani šílenou frontu na vstupenky a do sálu jsme dorazili až pár minut po začátku. Nejprve jsem si myslel, že se koukáme na upoutávku, až teprve po čase mi došlo, že tahle upoutávka nikdy neskončí. Byl to prostě film sám. Zmatenej, s efektní kamerou a neuvěřitelnejma hereckýma výkonama. Tou neuvěřitelností mám pochopitelně na mysli fakt, že jsem nechápal, co tam ti herci dělají a hlavně - proč to všechno dělají. Proč vlastně hlavní hrdina v podání nesympatickýho Davida Švehlíka začal chlastat? To jsem se pochopitelně za celej film nedozvěděl. A o těch ostatních postavách ani nemluvě - vždy se jen na chvíli odkudsi vynořily a pak zase zmizely. Což možná v knižní předloze Pepy Formánka nevadí, ale jeho a Svátkův společnej film by odpovědi na podobný otázky snesl. Zkrátka: špatnej scénář, zmatená režie, rozporuplný herecký výkony. A pak najednou byl konec, naprosto bez varování, a lidi v kině vstávali a pochvalně pohupovali hlavama. Jen já a moje žena jsme v ten samý okamžik utrousili: "škoda peněz za takovouhle slátaninu". ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Docela drsně popsaný život závislého alkoholika. David Švehlík zahrál svoji roli skvěle, ostatní na mě působili dost herecky. Jinak děj byl víceméně smutný, za to dost reálný. Dávám tři hvězdy, 55%. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Kam Československá kinematografia speje. Inšpirácia k skutočnému príbehu na TV úrovni. Nepravdepodobný scenár a nevydarená réžia za podpory chabých hereckých výkonov. Takto asi by som zhrnul tento nepodarený cyklus o alkoholickej liečebni a jej pacientoch. Spústa prázdneho nevyužitého času voči hlbšej analýzy pacientov to celé doslovne unavovalo blbosťou, naivitou a trápnym humorom. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Tady neváhám ani vteřinu. Maximální hodnocení za skvěle realisticky a syrově zpracované téma alkoholismu a parádní obsazení všech postav. Hlavně pánové David Švehlík, Ondřej Malý a Jaroslavové Dušek a Plesl. Skvělí ale byli všichni. Hodně mě bavil Jiří Maryško a potěšil mě i Karel Ondrka. Všichni byli uvěřitelní. Hudba v podstatě nenápadná, ale skvěle korespondující s dějem. Divák nemá čas se nudit a vše krásně plynule odsýpá. David Švehlík má neskutečné charisma a kouzlo. A taky dobrou figuru. Z mého pohledu jsou Úsměvy jedním z nejlepších našich filmů za rok 2018. ()

Enelya 

všechny recenze uživatele

Pěkný počin, ale bohužel dost plochý. V podstatě jsme se nedozvěděli o nikom nic... Škoda, potenciál to mělo...3 lepší hvězdy za nepřekonatelného Švehlíka. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Zatim co u predesleho sledovaneh filmu Chata na prodej, kde atmosfera chaty me dodutila u filmu neco popijet, tenhle film naprosto opacne. Mate chut snad jen na sodovku. Naprosto naturalnim zpusobem je zobrazen vztah zavislych k alkoholu, abstaky, deliria, neschopnost abstinence a jeji nasledky, zoufaly zivot, odnaucovani. Silne tema, silny film. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Filmy o chlastu a i ty z protialkoholních léčeben bychom mohli, díky jejich počtu, vyvážet (nejlepší dle mě je Ikarův pád). Tento symbolicky upomíná na "dobré holuby" několika prostřihy na kolem léčebny letící ptactvo. Co jinak? Váš, v tomto případě Formánkův příběh, aby byl zobecnitelný a silný musí mít nějaký přesah. Tady se mi zdálo, že jsem jen sledoval snůšku divnolidí, kterým prsatý maratonec krade příběhy...Do toho kapka magické Duškova realizmu a jsme kde? Před léčebnou...nevím jestli je to dost... ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Mazec... a tak to chodí. Pár let života pryč a oni o tom ani neví. Rodiny se trápí, lidé kolem nich se trápí....a oni si myslí, že jim všichni ubližují. David se do toho položila tak věrohodně... ty pohyby, motání, gestikulace, výraz ve tváři, kdy mimické svaly povolí a člověku nějak prapodivně upadne obličej.....lidé v léčebně, závislosti.....jak jsme my lidé slabí....výborný film :-) ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

14.09.2018

Snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua (Rodinný film) byl vyslán za Českou republiku do bojů o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové… (více)

Reklama

Reklama