Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvy smutných mužů přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na dno, odkud vede už jen cesta vzhůru. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a účastníka nejtěžšího závodu světa – Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan zase věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v německém gay pornu a svůj příběh má i Tomáš, který zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu, někdo sám doma jiný jako tahoun v hospodě. Pod dohledem přísné primářky a v pevném režimu teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven. Ze závislosti už ale cesta ven nevede, jediná šance je nahradit alkohol něčím jiným. Co takhle uběhnout maraton? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (408)

Hromad_a 

všechny recenze uživatele

Bylo to příjemné, k zamyšlení, vtipné. Dějová linka nebyla zbytečně náročná, i když by to možná film trochu víc posunulo, ale na komedii s myšlenkou to stačilo. Je pravda, že charakteristika postav nebyla příliš vystavěná na to, aby se divák mohl plně vcítit do manželky nebo i do dalších alkoholiků, což je podle mě pro toto téma také důležité. To se ale snažil vykompenzovat jinými prostředky. Vcelku to byla zajímavá a nezvyklá česká komedie, která má i něco do sebe. ()

Royaldell 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý český drama na světový úrovni. Komedie? Rozhodně ne,i když černý humor se tam občas objeví. Taky tomu moc přidali jedni z mých nejoblíbenějších českých herců - Švehlík a mistr Dušek,který mi tu připomínal Prota z K-paxu. ()

jakubvojt 

všechny recenze uživatele

Priznať si prehru znamená byť na uplnej nule, ani o kúsok viac. Budeš to vedieť podľa toho, že sa tam už nikdy nebudeš chcieť vrátiť. ()

Fracek 

všechny recenze uživatele

Něco tomu chybělo, Dušek tam zahrál sám sebe, a zbytek jsem dokoukal, abych se přesvědčil, že to skončí přesně tak, jak to skončilo. ()

uletov 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to trochu přitaženě za vlasy..takhle chlastat jak Švehlík snad ani nejde,to byla destrukce sama sebe.I důvod proč začal,mi nepřišel jako ten hlavní důvod proč začít.Léčebna mi připadala jako nějaká rekreace a Dušek je prostě Dušek.Poslední jeho filmy jsou role podivínů..jakožto i mimo film. Švehlík se mi,ale líbil a houbičkový Karel pobavil :) ()

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

Slibné téma, které se bohužel rozplynulo v prázdných frázích. O zrůdnosti alkoholismu a zrádnosti alkoholu se tu hodně mluví, ale málo skutečně ukazuje. Mým dominantním pocitem při odchodu z kina byl dojem, že jsem právě zhlédl amatérskou školní agitku. Z příběhu hlavního hrdiny chybí to nejpodstatnější - jaký vliv vlastně měl alkohol na jeho rodinu. Co ho do léčebny přivedlo poprvé. Co jeho ženě tak moc vadilo? Podobně je tomu i u všech ostatních alkáčů - všichni jsou tu vylíčeni tak, že se dobrali k nějakému velkému životnímu zklamání a to je nakoplo tak, že začali chlastat jak duhy. Tahle otázka padne i na jednom sezení - "kdy jsi začal pít?". Myslím, že to je zcela špatně postaveno. Pít začali všichni svojí první skleničkou v životě. Nemyslím, že závislost vzniká na tom, že se člověk párkrát ožere na plech. Myslím, že to začíná na pár skleničkách, na pár víc skleničkách, až najednou bez skleničky den nejde dát. A s ní nakonec taky ne. Stejně naivně a idylicky je líčen pobyt v léčebně. Žádné konflikty, žádné příznaky absťáku, žádné fyzické ani psychické problémy, všichni jsou naprosto vyrovnaní a v pohodě. S výjimkou příjmů a pochcanýho prkýnka. Vedle Josefa nejvíc bije do očí nezvládnutý příběh Ironmana. U něj se sice hodně opakuje čím byl, ale o jeho sestupu na dno se nedozvíme skoro nic. Půl filmu pak otravuje svými chytrými řečmi, aby ve je ve finále rozmetal na cáry. Přitom nezodpovězenou otázkou zůstává proč nedoběhl. Bylo jeho zdraví už natolik podlomené, že to prostě tělo nedalo? Při jeho posedlém běhání v léčebně? Neměli to v tom případě doktoři poznat a říci mu, že tudy cesta nevede? Nebo prostě jenom psychicky neunesl, že už maraton nedá? Ale to znamená, že jeho předchozí moudra nebyla žádným poselstvím ani těžce nabytou zkušeností, ale jenom vylhanými oblbovacími frázemi, protože jeho dno bylo v tu chvíli ještě před ním? Tu nejhorší službu ale dělá filmu až pseudomystický odchod Milana - taková ofsajdová výhybka ke grotesce... Smutné. Smutnější o to více, že autor předlohy a spoluautor scénáře vycházel ze svých osobních zkušeností. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Je to natočeno s citlivým porozuměním, ale zároveň to ukazuje všechny možné průvodní hrůzy alkoholové závislosti. ()

Sam_Hawkens 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem četl knihu J.Formanka a teď zkouknul tuten film. Scéna s počůraným Švehlíkem, vyšilující Marikou a řvoucím dítětem mě fakt rozsekala a ta právě v knížce nebyla. Jeden z mála případů, kdy je pro mě film lepší, než předloha. Pokaždé, kdy teď ředím Morgana s Colou si na to vzpomenu. Výchovný koncert páně Švehlíka, Malýho a Duška. Masakr!!! ()

Gemeroid 

všechny recenze uživatele

Nejsmutnější je, když vám v průběhu sledování filmu dojde chlast a musíte to dokoukat o čaji. Ono vůbec to "dokoukat"... konec nečekejte, žádný to nemá a zřejmě ani mít nemůže (má to dlouhé titulky, to je fakt). Nějaké sdělení tam bylo a jeho rozkódování bude chtít ještě čas. Chyběla tomu hloubka, tragické příběhy vejdou dovnitř, vyjdou ven, možná kdyby se tam toho rozehrálo méně a nechalo to nějaký prostor pro drama. Možná jako kniha by to zafungovalo lépe. Takto to bylo jako cigánská férovka, kdy si uvědomujete co se děje a rázem to přijde zprava, zleva, loket, koleno a už se sbíráte ze země a jdete domů a říkáte si, že tak hrozné to zase nebylo, ale proč to opakovat? ()

Karell840 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám. Film mi připadá nevyvážený - neví co chce, tak dělá od všeho trochu. Hlavní hrdina je, tak dáme i hodně vedlejších. No máme hlavní dějovou osu, máme jich víc, tak tam nápereme i nějaké anekdoty, které nikam nevedou. Občas humor, flashbacks v nadsázce. Závěr hluchý. Švehlík hraje dobře. No znám určitě horší filmy, ale tohle je prostě takový jako když někdo napíše autobiografickou knihu a pak podle toho napíše s režisérem scénář a nechce na nic zapomenout a musí tam být humor. Je to takové jako koukatelné, ale nic moc to ve mě nezanechalo. ()

medveed 

všechny recenze uživatele

Velmi útržkovitý děj, bez hlubšího ponoření do myslí a osudů hlavních postav. Oproti knize, zkrátka poměrně ploché, a to je škoda! 60% ()

Joachim36 

všechny recenze uživatele

Joo, takže trailer slibnej, potom člověk v rádiu chytne rozhovor s Formánkem, a všechno to je moc zajímavý. Látka která vybízí ke zpracování jak kniha od Kinga. Obsazení hercema, který umí hrát a jeden si tak řekne, že v Čechách možná už zase po nějaký době natočili dobrý a zajímavý film. No a tak jde do kina a potom nevěří svým očím a uším, kam že se ta pohádka ztratila. Škoda... ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavej film z pohledu základního děje (dvojnásob u nás). Za mě ale trochu škoda, dalo by se jít i do hlubších detailů, což by za mě zajímavost a odrazení od alkoholu podpořilo mnohem více. Nekteré příbehy a vedlejší role byly malinko zvláštní, ale celkový výsledek 4,1* si film určitě zaslouží. ()

TheKleofa 

všechny recenze uživatele

Skvělá myšlenka, bohužel za mě nedotažená. Postavy nejsou prokreslené, divák si k nim nevytvoří vztah, natož aby alespoň částečně pochopil jejich motivaci. Švehlíkovi nevěřím jediný pohled ani slovo, role Duška úplně zbytečná.. Film celkově vyznívá dost do prázdna. ()

Mesmeric 

všechny recenze uživatele

Dobrý, dobrý, moc dobrý. Takhle si nějak představuji film o závislosti. Klidně bych to zařadil vedle takového skvostu jako je Requiem for a dream, ten se ale nemazal ani s tím koncem. Švehlík je opravdu dobrý herec, až jsem byl překvapen z toho, jak zahrál permanentně nadrátovaného. K dokonalosti tomu už chyběly jen některé ne úplně vydařené herecké výkony. Takže chlast ne, děti. Aaaaano?? ()

RavenSpector 

všechny recenze uživatele

Typická záležitost českého filmu posledních 20-ti let. Nicneříkající blábol proložený mnoha rádoby moudry jež je je vcelku slušně prezentovaná dobrými herci. Škoda jich, protože v dnešní době nemáme dobrého režiséra který by je využil. Vyjma Teorie tygra, což sice byla ptákovina, ale vtipná a lidská, se u nás za posledních x let nic rozumného nevytvořilo. Dostávají mě místní hvězdičkáři co si cení každé oduševněle vypadající kraviny a chrlí tady mnohařádkové eseje na nová dílka české produkce. Po většině podobných kravin neštěkne za dva-tři roky pes. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

14.09.2018

Snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua (Rodinný film) byl vyslán za Českou republiku do bojů o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové… (více)

Reklama

Reklama