Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvy smutných mužů přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na dno, odkud vede už jen cesta vzhůru. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a účastníka nejtěžšího závodu světa – Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan zase věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v německém gay pornu a svůj příběh má i Tomáš, který zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu, někdo sám doma jiný jako tahoun v hospodě. Pod dohledem přísné primářky a v pevném režimu teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven. Ze závislosti už ale cesta ven nevede, jediná šance je nahradit alkohol něčím jiným. Co takhle uběhnout maraton? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (408)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Úsměvy smutných mužů nabízí v rámci české produkce lehce nadprůměrné drama s komickými prvky, které sází zejména na námět a herecké obsazení, z něhož vynikají především David Švehlík, Jaroslav Dušek a Ondřej Malý. Jakákoli závislost je krajně nebezpečná věc a postavit se jí čelem není vůbec jednoduché. Je to běh na dlouhou trať, při kterém může člověk kdykoli spadnout, nicméně důležité je, aby vždy vstal a pokračoval ve svém snažení, protože onen pocit při pokoření cílové roviny je nepopsatelný a lákavý. Nemohu se zbavit pocitu, že se z filmu dalo vytřískat o něco více, byť obsahoval nejednu syrovou a nadmíru realistickou scénu, která divákovi přiblížila úskalí v zajetí "tekutého démona". ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Deprimujúca sonda do alkoholického sveta mladého muža má slabšie i silnejšie okamihy, ale vcelku sa dá konštatovať, že sa podarilo natočiť dobrý a možno aj poučný film. Alkohol je síce tolerovaná záležitosť, ale zákernejšia než čokoľvek iného, lebo závislosť prichádza pomaly a nebadane. Presne ako hlavný predstaviteľ Josef, vynikajúco stvárnený Davidom Švehlíkom. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zatím nevím, jak hodnotit. Silné tři, nebo slabší čtyři? Nejprve minusy: chybí nosnější příběh a charakterizace postav nejde do hloubky (zvláště o manželce se toho moc nedozvíme, o první manželce a starší dceři také ne, o postavách v léčebně ani nemluvě). Opět to Svátkovo silné nadužívání filtrů, kterým mi vždy lezl na nervy, zvláště s tím žlutým. Multikulti úlitba - na protialkoholních sezeních sedí i černoška a Vietnamka, přitom ta první během děje záhadně mizí a nemá vlastně žádné opodstatnění. Špatné časování témat, neprozrazení některých věcí nebo jejich až zbytečně pozdní představení (třeba stáje jsou nám představeny skoro na konci, do té doby netušíme, že tam jsou; osud Milana je sice podán hezky mysticky, ale přece jen bych ocenil, kdyby na půl slova někdo utrousil, jestli přelezl a zdrhl nebo co se stalo; u filozofa ve velmi dobrém podání Rostislava Nováka bych ocenil více informací; kde se tam vzal chlápek z Prostřeno, aby hrál závisláka na lysohlávkách s rumem, když tam do té doby nebyl?; něco o sestřičkách vědět by taky bodlo - především o primářce, která každou větou, kterou pronese, vypadá jako nekompetentní osoba, atd.). Navíc nevím, jestli to měla být pocta, nebo jen opisovačka ze Sedmi hladových ten útěk k proběhnutí se lesem? Ostatně srovnání se tento film nevyhne, ať jde o Dobří holubi se vracejí nebo Tažné ptáky, Ikarův pád, Kvůli mě přestane, Zjasnělá noc, ze starších Batalion či Dnes naposled. A nevyhne se ani srovnání s filmy jako Cesta kolem mé hlavy, zmíněných Sedm hladových, a především Sedláčkovými Pravidly lži. Sedláček totiž rovněž terapeutickou skupinu uchopil velmi realisticky, ale jeho film působí sevřeněji, napínavěji, osudověji i - když se zaměříme na tuto oblast - mystičtěji. Klady snímku vidím ve slušné hudbě, skvělých, ale skutečně skvělých hereckých výkonech (i když Dušek jako by hrál sám sebe ;-)), jistém nadhledu a obecně v tom, že se někdo po letech opět k tomuto žánru vrátil. Film působí realisticky (s pár mystickými vsuvkami, které samy o sobě nefungují, protože nejsou divákovi nijak avizovány, aby měl očekávání, takže samy o sobě působí jako pěst na oko a wtf, ale na druhou stranu jde o příjemné ozvláštnění), ale v některých momentech soustředěný hlavně na formu a onu realističnost, a jako by mu trochu uniká duše, podstata, emoce - vlastně ani jedna z nepříjemných či tragických okolností ve mně jako divákovi nevzbudila přílišnou vlnu emocí. Mírný naprůměr. Není to špatné, ale podruhé bych se u toho už asi nudil. Na rozdíl od Pravidel lži. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na současný český film to není špatné. Bohužel to ani nejde označit za nějak výrazně dobré. Možná je to tím, že chybí jasnější příběhová linka, nějaké směřování. Takhle je to spíš série jednotlivých scének a postaviček, poskládaných za sebe. Škoda. Potenciál to mělo. A Formánkova knížka je o dost lepší, možná tím, že je výrazně osobnější a drsnější. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pokud se budou točit filmy typu Kobry a užovky nebo tady Úsměvy smutných mužů, pak má českej film smysl, škoda jen, že na tyhle kvalitní kousky se vždycky najde pět naprostých shitů. Velkej palec nahoru za to, že to Dan Svátek natočil bez kompromisů, a i těch pár vtípků, co tam je, je spíš legrace přes slzy beznaděje. Alkohol je prostě svinstvo a kdo chlastá, je lůzr. Herci do jednoho výborní, stejně tak hudba a vůbec se to celý tak nějak sešlo. Proč takových kvalitních filmů není víc? ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem zatím všechno, ale pro mě prozatím jednoznačně nejlepší český film roku 2018. Sice jsem nikdy s chlastem problémy neměl a nedokážu posoudit autentičnost, ale v ní spatřuji největší klad celého filmu - působí zatraceně autenticky, uvěřitelně a realisticky. Skvěle napsané (údajně velmi dobře zvládnutá knižní adaptace), skvěle natočené a mimořádně zahrané - Švehlík je adept na Lva a ve vedlejší roli podle mě exceluje Ondřej Malý, trochu mě mrzí, že ačkoli je Plesl na plakátu, ve filmu se nám moc neukáže. Francouzský host Franěk potěší taktéž. Duškova postava je složitá jako je možná složitý on sám, k tomu nemám jednoznačný názor. Tisicerý dík za to, že v ČR takový film vznikl. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Předpokládal jsem, že bude film těžce depresivní a možná i trochu stereotypní až nudný, ale abych řekl pravdu, určitě jsem se nenudil. V podstatě poklidný děj zajímavě kontrastoval s všudypřítomnou, a přesto neviditelnou hrozbou, herecké výkony byly opravdu kvalitní, i když mám dojem, že Jaroslav Dušek vlastně ani nehrál, a odnesl jsem si i poučení do života- opíjet se ginem není rozumné, kvalitní opici si může člověk pořídit i levněji. Musím se ale přidat k názoru, který napsala IvcaSammet, beatbox mě nepotěšil a ve chvílích, kdy zasahoval přímo do dialogů mě strašlivě štval. S ohledem na ostatní jsem slovo štval použil jako eufemismus. ()

ARI50 odpad!

všechny recenze uživatele

Procenta to jako vážně? Katastrofa, od první minuty hnus, alkoholik smradlavý, na takové sračky dávají peníze, hrozný film. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a silný film, jen mě dost chyběl ten dopad na rodiny alkoholiků, mělo tam být více rozebráno soukromí, bylo by to drsnější a reálnější kdy alkoholici tyranizují rodinu, ponižují, domácí násilí a tak dále, ale jinak zpracováno velmi dobře. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nepříjemně intenzivní a věrné. A pokud jste sami měli problémy s alkoholem nebo řešili potíže někoho jiného, budete mít možná podobné pocity. Lví podíl má na tom i David Švehlík ve své životní roli, který se do toho položil způsobem u nás nevídaným. Alespoň co se posledních let týče. Naposledy se mnou takhle zamával Requiem za sen. 100% ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

David Švehlík, Jaroslav Dušek a Ondřej Malý předvádí dobré herecké výkony, ale filmu něco chybí. Snad uvěřitelný příběh. Sice je to podle skutečného příběhu, ale podle toho jak je to natočeno, tak tomu nevěřím. David Švehlík pije na můj vkus, až moc rychle. Divoký střih ala videoklip mi také vadil. Nemůžu si pomoct, ale musím srovnávat s kultovním filmem " Dobří holubi se vracejí ", který v tomto žánru prostě funguje po všech stránkách skvěle. Rád se na " Úsměvy smutných mužů " zase někdy podívám, jenom prostě nejsem ohromen kvalitou filmu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Někdo jede za padesát litrů na dva měsíce do Indie, a někdo nechá stát starýho Opela půl roku na policejním parkovišti.. Život je volba.." ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla hodně silná káva, vyobrazení alkoholiků bez růžových brýlí, rozpady rodin a vztahů, zničené zdraví, ztráta práce, ohrožení života. V podstatě to všichni známe z vyprávění, z doslechu, z novin a časopisů a stejně tak všichni víme, že alkohol je metla lidstva, ale sledovat to v přímém přenosu je pocitově velice nepříjemné a zdrcující. David Švehlík to zvládl na výbornou a jeho hlasové charisma stojí za zmínku. A i přes malé drobné výhrady hodnotím plným počtem, protože téma je natolik vážné, že mi nedovolí jinak a herecké obsazení bylo vynikající, za všechny Jaroslav Dušek, Ondřej Malý, Simona Babčáková. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, co od tohoto mohu očekávat, ale výsledek velmi milé překvapil. Ačkoliv to mnohdy na pohled příjemné není, čímž film zapůsobil tak jak měl. Je to pomalý, nikam nespěchající film, jenž řekne co má a velmi dobře poučí a hlavně s délkou úměrnou tématu. Podobenství k filmům typu Přelet nad kukaččím hnízdem či Rocky pobavilo. Ale obavlášť se mi líbilo odreagování typu běhání. Alkohol je zlo a je lehké do toho zapadnout, ovšem tohle myslím odrazuje velmi dobře. Velmi dobře zvolená hudba a hlavně většinou velmi zajímavě sestavené záběry. Herecky výborné. Švehlík nezklamal a Dušek už vůbec ne. Byl jsem velmi příjemně překvapen. Dokonalé to nebylo, na to to bylo chvílemi trochu moc nejasné (jakoby o ničem, kdy režisér nevěděl co chce vlastně), ale rozhodně by jeho promítání ve školách špatné nebylo.....75%. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Jako povinný film do škol - 100%. Ale jinak je to takové..nemastné, neslané. Za co bych lynčoval, to je hudba. Beatbox se sem opravdu nehodí, je to vyloženě rušivé a nevhodné, ba až odpudivé. Chyběl mi větší prostor pro postavu Jardy Duška. Výborný David Švehlík by zase zasloužil více scén se svou manželkou. To samé Ha Thanh Špetlíková, Ondra Plesl atd. A tak nakonec spokojen člověk odchází pouze s příběhem Ironmana Honzy v podání Ondry Malého..protože ten jeho příběh je tak nějak..kompletní. A ono, samotný konec filmu..to je sešup..jakobyste se rozjížděli na lyžích z můstku, pak vynechali samotný let a zažili až dopad. Nevím, zda to tak chtěli producenti, nebo byl režisér nucen dodržet formát 90 minut, ale se záverečnými titulky si říkáte: to jako vážně? Konec? Takhle? Prostě máte pocit, že vás okradli o třetinu příběhu. A to je věc, kterou já odpustit nedokážu. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Kdyby pro nic dalšího, tak pro to, jak blízko k tělu si pouští Josef Formánek (aniž bych zpochybňoval zásluhu režiséra Dana Svátka a tvůrčího a hereckého štábu na výsledném tvaru, úspěch obou děl, jak knihy, tak filmu jde v prvé řadě za Formánkem) svého recipienta (neumím v tomto konkrétním případě úplně odlišit čtenáře knihy od diváku filmu, resp. přijde mně to zbytečné), si toto dílo vyjadřující se, jak písmem, tak obrazem zasluhuje trochu té čtenářsko-divácké pozornosti. Jinými slovy cením upřímnost díla, to, kterak za nás zažije určitou mezní životní zkušenost, a pak nám o ní bez příkras referuje. To je to gró. Protože však toto dílo nabízí mnohem více, nemusíme si hrát na nějaká kdyby. Předně, s tímto příběhem by se měl seznámit každý, kdo hájí popíjení alkoholu jakožto pomalu národní sport, je rozhodně užitečné si nechat otevřít oči, nahlédnout, kam až může vést nezřízené pití a že alkoholismus je vážný problém, a to jak pro společnost, tak - což akcentuje toto dílo - pro jednotlivce (tedy že se za něj nepoplácává obdivně po ramenou ve stylu "jé, ty borče, tě obdivuje, že zvládáš flašku vodky denně, mně by to položilo"). Za další, film ukazuje Davida Švehlíka jako výborného charakterního herce, to jsem zatím neměl příležitost kde napsat. A jelikož mám vždy radost, když se někomu daří v tom, co dělá, jsem rád, že mi film umožnil rozpoznat, že jablko nepadá daleko od stromu a že je David Švehlík stejně tak dobrý herec, jako jeho otec Alois Švehlík (který si mimochodem ve filmu taky střihl roličku; zahrál si zde otce postavy, kterou ztvárnil jeho syn, totiž Formánka st.). A v neposlední řadě jsem si projekci tohoto filmu opětovně ověřil, že nám stále jdou filmy, jež jsou na půl cesty mezi dramatem a komedií, jsme zkrátka mistrovští ve filmech, které buďte opisují objektivní tragikomiku života (? = hypotéza č. 1), ev. startují ten obranný mechanismus tak typický pro tuto krajinu (? = hypotéza č. 2), kdy v ten moment, kdy - krylovsky řečeno - ryjeme držkou v zemi, začneme tento stav zlehčovat, ironizovat, obrušovat jeho hrany (nemístnými) vtípky, de facto si prorážet novou cestu ze sraček ke Slunci humorem. Inu, i v lehkosti je - zdá se - síla! 70 % [dafilms] ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Téma je to zajímavé a film sám o sobě je důležitý. Aby ti, kterých se problém týká, viděli, o čem to pití vlastně je. Ale jinak se mi příběh jevil roztrhaný a chvílemi i o ničem. Jen přeskakování z jednoho děje na druhý, bez vzájemné souvislosti. Proto hodnotím jako průměr, a to jsem ještě přidala. Kdysi jsme uměli točit několikanásobně lepší filmy s tématikou alkoholismu. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V ČR má snímek o alkoholismu svoje zastoupení díky zdařilé dvojici televizních filmů s Vladimírem Menšíkem Ikarův pád/Tažní ptáci. Jak jsem se dočetl, tady jde především o osobní příběh spoluautora scénáře i knižní předlohy Jozefa Formánka. Obdivuji, že se někdo dokáže takto závislosti zbavit, a ještě se z toho vypsat. Bez problémů věřím, že mu sledování filmu na premiéře nemuselo dělat dobře, a musel to pro něj být neskutečný zážitek. Leč pro běžného diváka film možná až moc zavání zjevnou knižní předlohou (hlavně v častém podkresu vypravěče) a útržkovitým vyprávěním. Ovšem   i přesto, se nakonec podaří filmu dodat nějakou dramatičnost, a alespoň je pořádně svižný. Ale konec je rychlý  možná až moc.  Fakt jsem čekal ještě nějakých patnáct minut navrch, což nakonec rozhodlo v mém váhavém   hodnocení. Ale líbilo se mi vyobrazení alkoholické léčebny se všemi těmi svéráznými figurkami odvykačů, jimž vévodil Jaroslav Dušek, který si tímto po 7 letech zahrál v kinofilmu, už tak trochu sám sebe, jako jakéhosi domnělého velitele hvězdné flotily. Na obranu zpackaného konce musím podotknout že , na Duška přecházejícho bránu, a výtlem z této scény (nic ve zlém) zase jen tak nezapomenu. Ale tak, když se velitel vrátí na svou flotilu  je všechno v pořádku, stejně jako když se na mě nedávno usmál anděl, dal mi adventní kalendář a venku sněžilo. Ale já bych stejně nejradši chtěl umět měnit, každou legraci v rotaci. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Byla jsem na tenhle film hodně zvědavá. Nečekala jsem, že půjde až takhle do hloubky a že mě opravdu zasáhne. Asi tak v půlce filmu jsem se rozbrečela a chtěla z kinosálu utéct pryč. Dolehla na mně realita všedních dní. Má milovaná kamarádka má alkoholika za manžela. Byl několikrát na léčení a teď to hrne ještě přes trávu. Takže jsem si její vyprávění projektovala přímo do filmu. Úplně mě z toho mrazilo v zádech a nebylo mi zrovna moc dobře po těle . David Švehlík mě velmi mile překvapil tím, co je schopen zahrát. Jaroslav Dušek zde působil jako naprosté zjevení. Byl skutečný nebo to byla Josefova halucinace? Musí mít na podivné figurky asi fakt patent. Vždyť každá jeho postava je něčím divná. Maraton byl moc dobrou metaforou. Boj s alkoholem je maraton a je to skutečná válka, kdy člověk bojuje o sebe samého. Na mně v tomhle filmu zafungovalo všechno. Chválím za všechno, co se zde dělo. Odcházela jsem se zvláštním pocitem a musela jsem ho jít rozchodit. Film k velkému zamyšlení. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

14.09.2018

Snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua (Rodinný film) byl vyslán za Českou republiku do bojů o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové… (více)

Reklama

Reklama