Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvy smutných mužů přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na dno, odkud vede už jen cesta vzhůru. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a účastníka nejtěžšího závodu světa – Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan zase věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v německém gay pornu a svůj příběh má i Tomáš, který zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu, někdo sám doma jiný jako tahoun v hospodě. Pod dohledem přísné primářky a v pevném režimu teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven. Ze závislosti už ale cesta ven nevede, jediná šance je nahradit alkohol něčím jiným. Co takhle uběhnout maraton? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (409)

gogos 

všechny recenze uživatele

Syrové, mrazivé, s prvky černého humoru. Uvěřitelní herci, výborná camea (Ondrka může vyprávět). Téma silné, nápadité a u nás neotřelé. Úsměvy smutných mužů mě mimořádně překvapily. Svátek má talent! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelné přesvědčivě natočené zamyšlení. Zdá se, že stejně jako umíme dobře točit scény v hospodách (na rozdíl od jiných kinematografií), tak i alkoholici zobrazení v českých filmech působí neobyčejně věrohodně. Čímpak to asi je? ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších filmů, který v Česku loni vznikl. Tíživé téma, tíživá a zneklidňující atmosféra, syrovost, civilnost, výborný David Švehlík. Tohle se zkrátka povedlo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlela, co o filmu napsat, a nevím to vlastně doteď. Osvětová myšlenka je samozřejmě jasná, ale samotná realizace mě bohužel vůbec neuchvátila. Švehlík se v hlavní roli snaží, Dušek už nějaký ten pátek hraje sám sebe, zbytek postav má ale nedostatek prostoru a divák tak nemá možnost se s jejich osudy ztotožnit. Rozpačité hodnocení pro rozpačitý snímek. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Nevím moc co psát - Josef Formánek je můj oblíbený spisovatel. A David Švehlík je můj oblíbený herec. David si střihnul Josefa (skvěle!) a jistě byl rád, že pro něj to byla jen role, ze které lze vystoupit. Téma smutný, přesmutný. Jo a jen tak na okraj: ten, kdo tento film zařadil do kolonky "komedie", by se měl jít taky asi léčit. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Film to není špatnej, ale nemůžu si pomoct, něco tomu chybí. Nejspíš prokreslenější postavy. Figur jak na orloji :-) a z toho vyplývá menší prostor pro jejich příběhy. Z tohohle tématu se dá vyrazit hodně moc, ale tady se podle mě málo věnovali kořenům závislosti a onomu "rozhlížení po dně", abych využil repliku z filmu. Herecky slušný, Davida mám rád, ale nějak z něj tu trosku po celou dobu nedostali. Samozřejmě jsou tu i silný momenty jako Ironman. Nejvíc mě dostala drobná replika, kdy si nad dopisem od dcery uvědomil, že dcera má otce alkoholika - to když člověk domyslí jak životně zklamal... brrrr. ( poprvé v kině Pilotů a je to velmi sympatický prostor :-) ) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* při sledování Úsměvů smutných mužů mi přišla na mysl vzpomínka na Vracející se dobré holubi, které jsem už neviděl taaák dlouho. A proto jsem si je rovnou připomenul, abych si udělal tento srovnávací komentář podobných filmů z protialkoholní léčebny. Co se týká příběhu, tak oba ukazují bolestnou a odvrácenou stranu účinku alkoholu a těžkosti se zdoláváním závislosti. Sice ani jeden nedokáže přesvědčit začínající alkoholiky, ale aspoň se i to snaží. Docela dobře je vidět kam se za těch 30let posunula filmová tvorba zejména ve způsobu vyprávění a stylizaci. Oba jsou zajímavé, ale Holubi přece jen stojí na velmi kvalitních hereckých výkonech a obsahově na mě působil intenzivněji a důvěryhodněji, a proto je mezi filmy ta hvězdička rozdíl. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Film, který míří hodně hluboko, a je vhodný k zamyšlení. Nicméně dle mého názoru se zde nabízí trochu víc. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

Já jsem čistokrevný alkáč, paní primářko. A já jsem čistokrevný sucker pro sviňsky těžké filmy, kde až do poslední minuty nevěříte, že by se objevilo světlo na konci tunelu. Oči klesají, temnota si pochutnává na duši, srdce puká. Krok vpřed, tři nazpět. Stůj, pal, uteč. Černá díra pohlcující vše, co barvu v sobě nese. Usměj se, ač snad jen smutně. Vezmi tu bolest a ubliž ji, ať též ochutná to, co způsobuje. Ve svém stavu si to můžeš dovolit. Protože níže klesnout snad už ani nemůžeš. Nesmíš. A vy, pane Stypka...ten kříž jste si sbalil příliš brzy. ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nečekal že nějaký další český film vyrovná Dobré holuby. Švehlík, Dušek a Malý hrají par excelance a u Duška se bojím že to ani nehrál. Krásných 8/10 ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Švehlík se mi nějak vryl do paměti svým Adamem Klosem, takže jak někde vidím jeho jméno, automaticky pouštím play, bo mě tenhle frajer neskutečně baví. Nehomosexuálně samozřejmě. Možná, jako ano, tolik vlasů jako má von bych taky chtěl. Ale to sem odbočil. Jinak on ty léčebny umí. Už s Langošem zvládl předvést jednu solidní odmašťovnu a tady to není jinak. Českej film je sice ve velké žumpě, ale občas z té žumpy vyleze někdo jako právě Švehlík a i s tím Ulice, Ordinace kástem se na to dá kouknout. 80% P.s.: Jarda Plesl opět výbornej. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Dan Svatek doteraz tocil veci dost o hovne, teraz natocil tymto svoj najlepsi film. Tema je silna - alkoholizmus a priciny alkoholizmu, no najma vsak nicive dosledky na rodiny, pracu, alea aj na okolie. Herci ako David Svehlik /Pravidla Lzi, Ve Stinu/, dalej Jaroslav Dusek /Pelisky, Musime si Pomahat, Sileni 2005/, dalej Ondrej Malý /Pouta 2009, Fair Play a Bezva ženská na krku/ to vyborne zvladali, fakt som im veril herecke vykony. CR v poslednych rokoch vyraba filmy tak akurat na jedno pozretie /nemusim daleko chodi, staci spomenut Vieweghove "veldiela". ktore tu particka rozumbradickych filmovych teoretikov vynasa do nebies alebo "kulty" Karla Janaka/ - to sa fakt da len raz pozriet, pri druhom pozerani uz riskujem ujmu na mojom dusevnom zdravi! . No a vynimocne sa nasla vynimka - fakt rezisersky na urovni, Dan Svatek sa evidentne vyzna. nechyba pohlad na postavy zvnutra, ale aj zvonku. Za seba davam vysoke hodnotenie . 75 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Príliš tejto téme alkoholizmu neholdujem, ale vzhľadom na tie vysoké hodnotenia som bol na to zvedavý. A dobre som spravil. Film je vynikajúcou sondou do duší mužov, ktorí podľahli alkoholickej vášni a ocitli sa spolu až na úplnom dne - v protialkoholickej liečebni. Trochu som sa obával, že to bude plné pátosu a depresie, ale napokon to malo v sebe aj kus tragikomického čierneho humoru. Napriek tomu, nechápem, ako sa niekto môže takto oddať alkoholu a že to tým ľuďom vôbec chutí. Akoby neexistovala iná možnosť, ako vyriešiť problémy... 4*, a to najmä vďaka existenciálnemu charakteru filmu a čiastočne filozofickému rozmeru. Je dobré hovoriť aj o takýchto čiernych témach. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

solidní deprese a na české poměry překvapivě silný film.Chvílemi sice působí,že je záměrně hnaný trochu přes hranu,ale já alkoholik nejsem a nakonec i věřím,že chlast tohle s lidma dokáže udělat raz dva...70% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku musim podotknout,že mi jsou odporný závisláci co lijou tvrdej z lahve,cucaj pátou krabici hnusu se vzdálenou podobou vína,a vypijou denně dvacet pivsonů.Ale zároveń,protože rozhodně nejsem abstinent,se můj vcelku pozitivní pohled na chlast v mý,umírněný míře ,nijak po filmu nezměnil.Jo,je to hodně silný,,osudy těch lidí jsou nechutně reálný a hnusný,ale prostě pivo i panáka si dám občas rád.60%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ale no tak, to mi nedělejte... Ze začátku to vypadalo, jako nejlepší letošní český film (když nepočítám Tlumočníka), dost mě to bavilo, jenže jak ho prvně pustili z léčebny, kvalita a můj zájem šli dolů. A už to nikdy nešlo nahoru, naopak, čím blíže konci, tím nudnější a nezajímavý to pro mě bylo, tedy kromě mystery linek s Milanem, které mi připomněli slovenský film Dážď padá na naše duše, jenže to dopadlo stejně jako u toho slovenského filmu - zůstalo to skoro nevyužité a vlastně i zbytečné, což mě štve, jelikož by to mohlo film dost ozvláštnit. Jednalo se snad jen o roli napsanou přesně pro Duška? Jelikož to všechno zůstalo nevyužité. Film vlastně ani příběh nemá, ok, s tím se dá skvěle pracovat a dal by se vytvořit pochmurný snímek o osudech všech alkoholiků, jenže tady je to celé takové svěží, občas úsměvné (ale komedie to není ani náhodou), jenže tím je zabita ta depresivní atmosféra, která by tam měla být, aby to fungovalo. Takhle to je vlastně jenom něco, co si nějak plyne, nic moc se tam neděje a nijak to ani neskončí. Většina postav mi přišla zbytečných - třeba nemluvná Vietnamka byla brutálně nevyužitá. A chlápek z Prostřena taky. Vlastně, kromě hlavního hrdiny tu funguje jenom postava Milana a ani ne moc a pak ještě tu šéfovou ústavu, kterou hraje Babčáková. Záběry občas celkem zajímavé, i když někdy se zbytečně moc stříhá. Jako ano, v rámci českého filmu zajímavé, možná to je letos druhý nejlepší český film (opět, když nepočítám Tlumočníka), což je na jednu stranu dost smutný, když je tohle kvalita českých filmů. Ach jaj. Tak, snad se něco dobrého v té naší zemi letos ještě objeví. 3* ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Nebýt Milanovy aerosolové povahy, jeho pohledů z okna a rozprav o létání, na Tažné ptáky a na Rok ďábla bych si ani nevzpomněl. Duškův charakter filmu uškodil víc než si my filmoholici dokážeme přiznat. Žádné novoty, pár nepříjemných pohledů na problematiku ale klidně mohly jít víc do hloubky. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

14.09.2018

Snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua (Rodinný film) byl vyslán za Českou republiku do bojů o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové… (více)

Reklama

Reklama