Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvy smutných mužů přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na dno, odkud vede už jen cesta vzhůru. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a účastníka nejtěžšího závodu světa – Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan zase věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v německém gay pornu a svůj příběh má i Tomáš, který zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu, někdo sám doma jiný jako tahoun v hospodě. Pod dohledem přísné primářky a v pevném režimu teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven. Ze závislosti už ale cesta ven nevede, jediná šance je nahradit alkohol něčím jiným. Co takhle uběhnout maraton? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (408)

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době v českém filmu zajímavé nosné téma a na naše končiny netradiční pojetí. Je to film evropských rozměrů se spoustu neortodoxně uchopených a odvážně řešených momentů (opět na české prostředí) a to se musí cenit. Na vině bude určitě kvalitní hutná předloha, již jsem nečetl, ale vím o ní zprostředkovaně. Režie spolu s hudbou jsou vskutku nekompromisní, filmu však kralují herci v hlavních úlohách. David Švehlík předvádí perfektní výkon, těsně následovaný Simonou Babčákovou, Jaroslavem Duškem a ostatními. Nečekal jsem, že mě to vůbec nějak pohltí a stalo se. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Na konci jsou nějaká jména, ale vůbec jsem je nedokázal přiřadit k jednotlivým postavám, což je asi trošku chyba. Plesl co je na plakátu v tom filmu skoro není. O hlavní postavě se nedozvíme skoro nic. Sdělení že alkohol je špatný pán by se dalo natočit i lépe. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Ještě se mi nestalo, že bych šel do kina na úplně jiný film, protože jsem si spletl čas zahájení. O to víc jsem byl překvapen, když jsem se do zahájení projekce ani nepodíval na vstupenku a prvních cca 5 minut filmu jsem byl přesvědčen, že se jedná o jakýsi nezvykle dlouhý trailer. On tak film především zhruba do konce první třetiny vlastně i jako trailer působí. Záměr tvůrců pojmout výpravu netradičně jakýmisi ústřižky ze života alkoholika k filmu celkově sedí, ale ne vždy mu úplně svědčí. I přes krátkou stopáž jsem se stihl párkrát nudit, a to především u expozice většiny vedlejších postav, které sami o sobě zajímavé jsou, ale právě ono nesoustředěné útržkovité vyprávění neumožňuje jít příliš do hloubky a vyznění některých scén na mě působilo ucházejícím dojmem. Musím ovšem smeknout před vykreslením ústřední postavy Josefa v soukromém životě, kde má film fakt grády a působí až nepříjemně realisticky. Kdyby se děj odehrával převážně "venku", určitě bych s hodnocením nešel pod čtyři hvězdy. Takto je to slušný (na poměry české kinematografie velmi slušný a vcelku i odvážný) snímek, který ovšem už asi nemám potřebu vidět podruhé ... Update: Viděl jsem podruhé a přidávám hvězdičku :) ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Jsem člověk, co se umí - možná až moc, do filmu ponořit, brát ho osobně, být “jeho součastí”.. A tento film jsem nedokoukal, rozpité pivo nedopil, nechutnalo mi. Nebylo mi fyzicky dobře. Jsem “hysterka”?, alkoholik?, nebo je to normální??? Bojím se toho, co jsem viděl, a je to dobře... ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Trailer mě zaujal(což se u traileru na český film moc často nestává) a byl jsem celkem zvědaví, co z toho vyleze. A jsem rád, že mohu napsat, že je to dobrý film. Sice ne bezchybný film, ale rozhodně dobrý, který nedělá ostudu a má něco do sebe. Dan Svátek má řemeslo v ruce a umí pracovat se střihem, hudbou a kamerou. Díky tomu dokáže vytvořit i zajímavě vypadající scény, i přestože jsou obyčejné a nic se v nich neděje. Navíc se Svátkovi podařilo správně uchopit film. Zbytečně netlačí na pilu, ale sranda to taky není. Předlohu jsem nečetl, ale na scénáři se podílel sám autor, takže určitě je tam vše podstatné co by tam mělo být. David Švehlík mě v této roli dost sedl a já mu to věřil. Jaroslav Dušek je parádní i přestože nemá tolik k hraní. Dost hodně se mi líbil výkon Ondry Malého, který je hodně silný a dobrý. I zbytek herců je velmi dobře obsazený a herci předvádí velmi dobré výkony. Jediné co se mi moc nelíbilo, bylo to jak je vyprávěn příběh. Na druhou stranu jsem si vědom faktu, že to je účel, přesto mě to nesedlo. Úsměvy smutných mužů je zajímavý film, který stojí za to, abychom mu věnovali svou pozornost. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Zbytečně moc utahaný. Jinak to bylo celkem dobrý. Akorát jsem během sledování měl chuť si dát něco "dobrého". Rozhodně to na mě nemělo dopad jako tady na jiné uživatele, že bych už nechtěl nikdy pít. Spíš jsem byl rád za to vcelku syrové zobrazení toho, že vlastně opravdový peklo začíná až když vyjdete z léčebny. Něco podobného bylo ukázáno s vězni a jejich stavem po opuštění věznice v Shawshank. Za to palec nahoru. ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Některé chlastací scény byli fajn. Hrdinovo první ukončení léčby a následné chlastání. Chlastání benzínu bylo taky fajn. Bohužel byl příběh nijaký. Co taky čekat od filmu podlé skutečné události. Realita je vždycky šedivější a nudnější. Ani tady to není jiné. Moc toho k vidění není. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Chlast, slast, na držku je mast. To ví už každý kdo si prožil nejednu pitku. No musím říct, že je to velice autenticky zachycený démon alkehol, který dává kouř Josifovi. Potěšil mě mimozemský éter Jarda Dušek a Josfi alias Švehlík byl taktéž fajn. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Tohle zpracování zážitků abstinujícího alkoholika nepřináší nic nového, přesto je dobře že vzniklo. Je to stejné jako s připomínáním např. zločinů komunismu. Člověk nikdy nesmí zapomenout, co může dřímat na dně lahve nebo ve vzletném hesle. Klidně bych víc tlačil na pilu, bylo tu příliš odlehčení a to škodí. Každopádně musím bonusově kladně ohodnotit Zlínskou stopu, ať už záběry z města, nebo Radovana Krále. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Myslím, že by se mi tento varovný příběh více líbil v té knížce. Se spoustou obsazených nesouhlasím, stejně tak třeba s hudbou. Každopádně zase vidím jak muselo být těžké tento film natočit. Je zde třeba vytvořit opravdu silné prostředí a spoustu scén muselo být promyšleno, aby nevyznělo blbě nebo do ztracena. Oblíbený film mého nejlepšího kamaráda, který má teď narozeniny a říká zcela otevřeně, že by ho mrzelo, kdyby takhle skončil. Film pro český národ jak dělanej. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmu mám rád a přitom tak znatelně chybí v CZ kinematografii. Hlavní hrdina je pozorovatelem i aktérem v alkoholickém duševním mlýnku na maso. Každý z jeho parťáků mě zajímal. Hezky na nich ilustroval osobní volbu každého člověka a vnitřní sílu porazit či se odevzdat svému démonovi. Snad jen konec se zbytečně moc utnul, byl tam větší prostor na katarzi. 73%. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Osobní zpověď z literatury na kameru. Nemoc snadno ignorovatelná a stejně snadno drtivá a zničující. Ve výsledku takový čistě český a alkoholický Přelet nad kukaččím hnízdem. Nijak extrémně asi pro každého dobře natočený a obecně zpracovaný. S mnoha slabšími částmi. Ale zcela jasně dokážu chápat, proč se film stal pro ČSFD uživatele jedničkou. Jednoznačně přínos. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Alkohol je sviňa. Tak ako každá iná tvrdá droga. Niekto sa z toho dostane s pomocou lekárov alebo rodiny, niekto behaním maratónu, niekto tak, že sublimuje na aerosól, a niekto sa z toho nedostane vôbec. Filmov o odvykačkách bolo už veľa a tento patrí k tým lepším. K absťáku patrí aj tá mysteriózna vložka. Aj napriek drsným delíriovým scénam by sa kľudne mohol púšťať deťom na školách od pätnásť rokov, pretoze neskôr už môže byť neskoro. A malého oskara venujem malému dievčatku, ktoré svoj srdcervúci plač skutočne prežívalo. –––– Život abstinujícího alkoholika vyžaduje přísný pravidla. Tady zrekapituluješ celej svůj život. –––– Proč si přes všechny pozitiva abstinence myslím, že bez chlastu budu nekompletní? ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála tuzemských filmů, který něco skutečně sděluje. Z bahna českého průměru plného debilních pseudokomedií Úsměvy rozhodně vyčnívají svou smutnou poetikou, navíc vyprávěnou samotným autorem. Herecky se sestava filmu povedla. Švehlík, Malý a Dušek tu rozhodně hrají prim a postavám dávají reálné obrysy i hloubku. Ke škodě je snad málo rozvíjené dopady rodiny. Ta v příběhu překvapivě nedostává příliš prostoru, což zamrzí, vzhledem k tomu, že by příběh dostal ještě drsnější říz. Přesto pěkný film. ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Úvodních 92 minut jsem si říkal, že to je zajímavé téma a jsem zvědavý, jak to bude uchopeno a ... ejhle. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Asi se z toho dalo vytezit malinko vic a latka ceskych alkoholickych opusu jako Dnes naposled, Ikaruv Pad nebo Tazni ptaci nebyla dosazena, nicmene i tak jdu na plny pocet. Z velke casi diky vynikajicimu Davidovi Svehlikovi, ktery predvedl nejlepsiho opilce od Nicolase Cage v Leaving Las Vegas. Ma tolik charisma, ze i kdyz hraje notora v deliriu, furt vypada o parnik lip nez ja za strizliva. A nadhodnocuji, jelikoz se domnivam, ze min jak tri hvezdy muze tomuto snimku udelit jen abstinent, vegan nebo jiny curak. Pripadne osoba, podlehajici soucasnemu "sexy" trendu - automaticky podhodnocovat jakykoliv cesky film. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hmm, tak po hodně dlouhý době sem si dal českej film. Kéla říkal, že na tom byl v kině a dobrý, tak sem sosnul a skouknul. Jako, drsný, jak by řekli mládežníci - mrtě drsný :o). Přízvisko komedie bych tomu snad ani nedával, páč já se teda mockrát nezasmál, spíš sem si celou dobu říkal, že je to v perdeli takle dopadnout. Naštěstí sem zatím převážně na pifku a na vaječňáku, takže sklouznout k tomu, abych jel flašku tvrdýho denně zatím nehrozí. Švehlík to sehrál neskutečně a i ostatní svěřenci ústavu.Bylo uplně jasný, že po prvním opušťáku nemůže vydržet bez napití. Blbý ale bylo, že von si nedal jen tak panáčka na rozehřátí a na rozkoukání, von tam do sebe prostě poslal celou flašku. Z pár scén z léčebny uplně běhal mráz po zádech, asi nejvíc při delíriu. A taky při flashbecích... No, snad ten svůj život vklidu dál budu kroutit na pifku a na konopíčku, tohle fakt nechceš... ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

14.09.2018

Snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua (Rodinný film) byl vyslán za Českou republiku do bojů o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové… (více)

Reklama

Reklama