Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvy smutných mužů přiblíží příběhy úspěšných chlapů, kteří se přes dno lahve dostali na samotné dno života. Na dno, odkud vede už jen cesta vzhůru. Na válečné stezce s chlastem potkává Josef třeba Honzu, bývalého reprezentanta v triatlonu a účastníka nejtěžšího závodu světa – Ironmana. Úředník a geniální matematik Milan zase věří, že je vyslancem z vesmíru. Někoho zradila žena, někdo hrál v německém gay pornu a svůj příběh má i Tomáš, který zašel ve vztahu se svou nevlastní dcerou až příliš daleko. Všichni z různých důvodů chlastali ve velkém stylu první ligu, někdo sám doma jiný jako tahoun v hospodě. Pod dohledem přísné primářky a v pevném režimu teď společně poznávají, jak lehké bylo opojnému alkoholu propadnout a jak naopak těžká je cesta ze závislosti ven. Ze závislosti už ale cesta ven nevede, jediná šance je nahradit alkohol něčím jiným. Co takhle uběhnout maraton? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (409)

husokachna 

všechny recenze uživatele

Všechno to filozofování a povídání mi přišlo na škodu a působilo jako pěst na oko k ostatnímu ději. V knížce, kde myšlenky hlavního zpiťara budou asi to gró, to možná fungovalo a asi bych si ji i rád přečetl, bude-li někdy čas. Při sledování filmu jsem ale akorát vzpomínal na Tažné ptáky a Dobré holuby a říkal jsem si, že bych se na ně rád znovu podíval, jak krásně vystihovali tu bezmoc a tíhu boje s alkoholismem a jak moc se mi líbili. Což pro smutné muže s rozpouštějícím se Sheran Duškem asi není moc dobrá vizitka. Závěr - přišlo mi to úplně zbytečný, i když Švehlík je charismatik, to ne že ne. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

A tímto končí moje vlastní trilogie filmů o alkoholismu ( Ikarův pád, Dobří holubi se vracejí). Je to šílené co s jedním dokáže udělat chlast a kdo to zažil i v rodině ten ví. Já jsem dítě alkoholika, který ve 43 letech spáchal sebevraždu, takže se mě to dotýká celkem osobně. Film je velmi autentický a přesný a u jeho sledování mi jezdil mráz po zádech. Knihy Josefa Formánka znám a mám je doma a kupovala jsem si i časopis Koktejl, který byl naprosto sqělý. Pro mě to byl vlastně taky terapeutický film. Takže podtrženo a sečteno je to výborný materiál pro to, aby jeden nechlastal. Za mě 100% ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Ať už jsou to drogy nebo alkohol, vždy to musí být pojaté v drsné a odpudivé formě a je to dobře! Protože to svinstvo je a ničí to hodně ať už jako člověka, nebo okolí a tak!!! Krásně zpracované a zjišťuji, že asi víc radši koukám na dramata, ovšem když jsou dobře udělaná!!! ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Za mne teda „dost dobrý“. Pravda, raději bych hleděl na příjemnější temata, ale poučení (obzvláště na chybách jiných), není nikdy dost. Zajímavé bylo, že maník (iron man), který měl našlápnuto to dát – všechny prudil, věděl, že chlastat nechce a měl „náhradní program“, to neustál. Ono není divu – to co ho motivovalo – jeho sen, se zhroutilo a měl pocit, že „není pro co žít“ a „řešení“ bylo nasnadě. Velká škoda, že to nedal. I pro kolegy... Jinak osudy (motivy) velice roztodivné. ____ Chudák pí. Babčáková, dostala hnusnou roli vyhořelé, sarkastické a podezřívavé potvory, která by nešťastníkovi asi moc nepomohla. ____ Naštvala mne ochranka. Nesnáším, kdy ten, který má fungovat proti něčemu, dělá pravý opak. Ať už to jsou celníci, policajti, úředníci atp., obecně asi ti, co „berou“. Vrhá nás to někam do orientu, ale chamtivost a neúcta k řádu i druhým (vč. přírody) je nyní asi určující vlastností pozemšťanů napříč národy i etniky. Čest výjimkám! ____ Kdysi jsem zaslechl hlášku (asi od B.Polívky): „Tato, nepij, veselejší už nebudeš“. Naštěstí se dovedu veselit bez pomocí chlastu, ale nechci se (milé dámy) propagovat. Nebyl mi jasný důvod pití hlavního hrdiny, ale časem vytanul – pocit permanentní nedostatečnosti a takto ho nastavila rodina. Ostatně mamča, která klukovi, který je evidentně v prdeli, dovalí v síťovce láhev, by asi rovněž potřebovala terapeuta. ____ Trochu mne zklamal „útěk“ sportu chtivých chovanců a otevřený, bezmála sluníčkářský závěr. Co jako? Dal to, či se o5 vrátil (byl v žalostném stavu přivezen)? Chtělo by to výrazné poučení - tento konec tak nějak neguje úsilí terapeutů i vážnost situace samé. ()

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, co skoro nepije je to solidní příjemná pohodovka, nahořklá semi-komedie "o těch druhých". Pro pravidelné pijany je to inspirativní alkomůvíčko, pro chlastuchtivé alkáče návrat do budoucnosti, pro ultimátní píče pak už jenom "behee *zvratk* oubloee". Já se bavil a byl rád, že tenhle osud neni můj. Jediná škoda je, že výsledný produkt neni v dynamice, svižnosti a "mystičnosti" blíž k traileru. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Připomíná hraný dokument, nemá jednu silnou postavu a osudový příběh, ale spíš je poskládaný z osudů jednotlivých členů komunity. Film přesvědčivě ukazuje jak jednoduché je upadnout do závislosti, a těžké se z ní dostat, a dokud si bude závislák lhát sám sobě, nikam se neposune. Tyto staré známé pravdy jsou ve filmu zpracovány civilně, a to přesvědčivěji. Plusové body přihrávají velmi slušné herecké výkony. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Sebelitující zobrazení vochlasty, který má naprosto všechno,takže jeho příběh je nezajímavý (ač Švehlík zahrál dobře). Pak je tu ovšem parta spolupacientů, kteří měli dostat větší prostor. (Dušek i třeba ten dědek z Ulice) Pak jsou tu ovšem ksichty, který vám opravdu dokáží zkazit den. (hlavně ten Maryško a beatboxující buřt) Je cítit velká snaha a potenciál, ale vznikla agitačně-sluníčkově-pseudofilozofická báchorka vožralýho pisálka, kde se objevuje hodně ošklivejch lidí. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Režisér D. Svátek na to išiel dobre. Autentické prostredie a skutoční ľudia/herci, z ktorých kričí, že majú nemalé problémy. V centre pozornosti je spisovateľ Josef, ktorý, ako sa to dalo očakávať, zvládne zvíťaziť nad svojimi problémami len na druhý pokus. O živote ostatných sa dozvieme v rámci spoločnej terapie – čo človek, tak príbeh. Jediný, čo postrácam, je lepšie zainteresovanie rodinných príslušníkov jednotlivých pacientov do príbehu. To, čo vidíme, slúži len k doplneniu príbehu jednotlivých postáv. Film, ktorý jednak plní úlohu odstrašujúceho charakteru, jednak slúži akémusi prvému kroku začať bojovať s veľmi škaredou závislosťou človeka. P.S.: Nenechajte sa oklamať s naznačením žánru „Komédia“. Je tu síce pár vydarených poznámok, ale toto z filmu ešte nespraví komédiu. Osobné hodnotenie: 76% (***) ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

Silné téma i zajímavé postavy. Vše ale sráží neschopný režisér, průměrný scénář a naprosto nesnesitelně napsané dialogy. Většina postav mluví jak kdyby šlo o profesory lingvistiky. Škoda promarněného potenciálu. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Sice podle reálného Formánka, ale místy je to prostě úplně na palici. Hlavně Duškova role, to bych i vypustil, bo je to o ničem. Jinak realita ochlasty je ještě horší, kvůli povolaní jsem toho viděl hodně. Sliboval jsem si více než propuštění po pár měsících a znovu pád do sraček ať už Josefa, Honzy nebo toho, který šuká nevlastní dceru. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Film s dôležitým posolstvom a presvedčivým Davidom Švehlíkom, ktorému však chýbal silnejší dramatický oblúk, ktorý by ho držal pohromade. Mnohé scény boli intenzívne, ale ako celok to pôsobilo príliš mozaikovito. Páčilo sa mi, že komediálne momenty vyplynuli z deja a neboli násilnou súčiastkou, ktorá by znehodnotila dramatický až tragický obsah príbehu. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Po Atnabusu chutnající téma o místech, z kterých nevede mnoho cest. Možná až příliš nicotný nosný příběh, ale za to hlavní hrdina a várka vedlejších postaviček vás donutí minimálně zamyslet se. Vzhledem k tomu, že jsme kromě chatařů, houbařů, gaučových všeználků nebo hokejových trenérů i národem zpiťarů a vzhledem ke stavu tuzemské kinematografie si jdu dát na pány Svátka s Formánkem panáka……i když Dobří holubi se vracejí létaly v jích sférách. ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla vlastně úplnou náhodou, asi by mě nenapadlo, zajít na něj do kina. Ale náhody neexistují, o čemž jsem se přesvědčila hned v prvních minutách. Člověk se během filmu několikrát zamyslí. Ne tak jako povrchově a na chvíli, ale zamyslí se fakt do hloubky. Nevím, jestli to bylo charismatickým hlasem Davida Švehlíka, alkoholismem všech zúčastněných nebo tím, že jsem si uvědomovala, že jednou ta "poslední šance" bude vážně poslední. Celý příběh je hodně drsný, hodně syrový a neskutečně realistický. Na české poměry velmi dobře zpracované téma + skvělý soundtrack. ()

dainio 

všechny recenze uživatele

Úsměvy smutných mužů vyhlížejí jako jedna z mnoha českých tragikomedií. Může působit přehlédnutelným dojmem. Opak je pravdou. Režisér Dan Svátek a knižní předloha Josefa Formánka je tím nejlepším tandemem, který si lze přát. Reálné zkušenosti Formánka jsou převedeny do filmu tak syrově a drsně, že se Vám zatají dech. Skutečně nepřeháním. Ve filmu je mnoho scén, které jsou nepříjemné a donutí Vás zavírat oči. Není to veselá podívaná. Deprese, beznaděj a zoufalství v té nejhorší čisté podobě. Až na dřeň. Herci brilantní. Švehlík, Dušek, Malý, Plesl. Každá postava má svůj příběh, své zastoupení, svůj prostor. Spolupráce s reálnými pacienty je naprosto spontánní. Jakoby herci a pacienti splynuly dohromady a stali se skutečnou komunitou. Nelze opomenout výtečný střih a kameru. Krásně vybrané lokace, jenž dávají další vjemy. Vhodně vybraná hudba. Film neskutečně odcejpá. Chytne od začátku, nepustí. Forma i obsah si potřásají pravicí. Je i přítomen klasický hořký český humor. Postava Duška, která dodává Úsměvům onu magickou a tajemnou vsuvku. Švehlíkovo nasávání, ztráta blízkých, deliria. Malého snaha něco dokázat, změnit. Pleslův šokující příběh. Víte, Úsměvy smutných mužů jsou přesně tím filmem, který by měl vidět každý. Neváhal bych s promítáním v rámci prevence alkoholismu. Vysoce kvalitní evropská podívaná. Úžasní herci. Na konci budete naměkko. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

Česko vyšle do boje o Oscara snímek Všechno bude

14.09.2018

Snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua (Rodinný film) byl vyslán za Českou republiku do bojů o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. O nominaci rozhodlo hlasování členů České filmové… (více)

Reklama

Reklama