Reklama

Reklama

Pod jedním stromem

  • Island Undir trénu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na zahradě klidného předměstí stojí vysoký košatý strom. Strom vrhá velký a studený stín na druhou zahradu. U každé zahrady je dům a v nich bydlí lidé. Sousedé, kteří bydlí ve stínu stromu, se ale nechtějí smířit s tím, že se nemohou pořádně slunit na vzácném letním slunci. Rádi by, aby se strom alespoň prořezal. „Na ten strom nikdo ani nesáhne“, zní ale pevné a jasné stanovisko z druhé strany plotu. Dohadování se promění v hádky, nevhodné poznámky v osobní obvinění a nadávky, na řadu přijdou propíchnuté pneumatiky, pak se jedněm sousedům ztratí kočka a druhým brzy na to pes. Proslýchá se taky, že jeden ze sousedů byl viděn s motorovou pilou. Pod jedním idylickým stromem se obyčejné sousedské neshody rozrostou v naprosto neočekávanou spirálu násilí, která se vymkne kontrole. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (36)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No jasně, tohle je prostě totální úlet. Co také od Islanďanů čekat jiného. Většinu filmu si, v rámci rodin žijících kolem jednoho stromu, přijdete jak v českém Zítra to roztočíme, drahoušku s tím, že komediálně je to přeci jen trošku sušší, aby Vás závěr sejmul a utvrdil Vás v tom, že podobný film podruhý už jistě nezažijete. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Měli jsme psa a kočku aneb když se Islanďan utne. Banální rodinné drama s třeskutě detailním twistem do sousedského slasheru. Že se kritici smáli chápu. Jinak by museli brečet. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nesourodý mix žánrů a koprodukujících zemí sliboval neobvyklou podívanou. A té se mi i dostalo, ačkoliv…Pod jedním stromem nepatří k těm „nejdiváčtějším“ snímkům. Film je totiž atmosférou, přístupem k protagonistům, ale i samotnému publiku dost odtažitý, chladný, odosobněný. A pokud jde o postavy, měl jsem docela problém se na ně nějak navázat, poněvadž mi byly všechny nesympatické, snad s jedinou výjimkou Baldvina (ačkoliv i na něj „došlo“). Film není žádnou veselohrou, ale pokud má divák už nějakou tu filmovou zkušenost se severskou tragikomedií (a je vcelku jedno, o jakou zemi se skandinávským křížem na vlajce se jedná), pár míst k hořkému zasmání si tu určitě najde. Škoda ale, že postupné gradování konfliktu 2 znesvářených stran, které rozhodně mělo svůj potenciál (a pokud si člověk osobně zažil nějaký ten dlouholetý sousedský spor, tak si dokáže jistou míru frustrace min. vzdáleně představit), bylo rozmělňováno nepříliš zajímavou rozvodovou linkou, pak už to ani vyhrocený závěr nezachránil. Vidím to na čistý průměr. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Príjemný bizar. Zaujímavé postavy aj atmosféra (aj keď najmä iba vďaka hudbe). WTF zápletka aj tragické mikropríbehy hrdinov ma veľmi bavili. A zamyslenie nad tým, kto je v skutočnosti hýbateľom mužských životov a zdrojom ich problémov je iba taký malý bonus. Pri podobných látkach mi nevadí ani obrazová fádnosť. 8/10. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Undir Trénu" je pre mňa mizerným filmom. Herecké výkony sú okey a téma nie je najhoršia, no reálne mám pocit, že tento film rozpráva 2 príbehy, a ani jeden nedokáže podať zaujímavo. Aspoň na môj vkus. Myslím si, že susedské spory lepšie spracovali komédie "Neighbors" a ak by ste chceli film, kde rodičia proti sebe vedia používať deti ako zbraň, tak si radšej pozrite slovenský film "Nina" alebo ruské "Nelyubov". Podali svoje príbehy oveľa lepšie a vyvrcholenie pôsobilo oveľa silnejšie. Alebo teda, ako sa to vezme. Myslím si, že film je najprv veľmi dlho veľmi nudný, tempo je veľmi pomalé a nič sa dokopy moc nedeje. A potom na posledných 20 minút sa rozhodnú tvorcovia podať všetko, čo ich napadne. A neviem čo si mám o tom myslieť. Pravda je taká, že postavy filmu nám často nie sú sympatické. Najmä Atliho mama pôsobí viac ako ježibaba, než ako reálna žena. Plus v tomto filme urobí také veci, že sa na to ani nedá niečo normálne povedať. Nechcem dávať spoilery, aj keď niektoré veci sa spomínajú v anotácii. A výsledne sa to tu premení na absolútne naturalistický susedský slasher, ktorý vôbec nebolo potreba. Aj keď tomu rozumiem, tak to nie je to čo by som od filmu čakal. A výsledne sa z nudného otravného filmu stane nepríjemný až hororový film. A čo mám na to viac povedať? Že by som to nepotreboval? No, taká je pravda. Vidím, že iní to tu viac ocenili, no to tempo, tie postavy a jednotlivé situácie ma skutočne ubíjali. A určite sa k tomu nevrátim. Hodnotenie: C- ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou Janžurka se Zázvorkovou! Viking se s tématem: "sousedské vztahy" párat nebude... Pozor spoiler: podle toho, kdo se zhostil role psychopatické matky, bylo ihned jasné, že takové psí hovno, vrženo na sousedovic dvorek, bude jen slabou premedikací celého spektáklu. Parádní herecké výkony, výstižná atmosféra, úsměvný kontrast mezi Islanďany "kultivovanými" versus Islanďany, kterým neštěstí přerostlo přes hlavy. Celé dobré, plus fajn hudba. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj, jiný mrav a nenávist plodí zase nenávist... až do doby, než narazí na někoho, kdo ji zastaví. No a tady nikdo takový evidentně nebyl po ruce. Dosti nezáživná rozvodová linie budí podezření, že vznikla jen pro potřeby příběhu hlavního a zbytečně odvádí pozornost od událostí, směřujících k pointě, která táhne děj ... a že bych se nějak zvlášť nasmála... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Skôr smutný ako vtipný snímok o ľudských slabostiach a susedskej neznášanlivosti. Mám pocit, že sa dalo z témy vyťažiť viacej, ale aj tak stojí tento islandský film za povšimnutie. ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Slozitost zivota a odlisnost lidi vede k tomu, ze ve vzajemnem jednani dochazi ke konfliktnim situacim. Ty vyzaduji resení. Jake? ... Myslenky na odplatu a pomstu dovedou cloveka ovladat nekdy az k nepricetnosti... Film pekne graduje a kocka se psem jsou jen pomyslnou tresnickou na dortu .) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Scena s vycpanym psem je vazne vtipna, jinak ale nechapu zarazeni do komedialniho zanru. Jinak stroze a dobre podane drama o dvou rodinach se sousedskym sporem, dejove trochu odbocuje zivot syna jedne z rodin. Rada absurdnich situaci, tvurci mohli klidne vice zatlacit na pilu, i tak jsem byl ale spokojeny. Na celkem nezname herce dobre herecke vykony, slusna kamera. Seversky rukopis citelny. Videno v ostravskem Minikine, 9 divaku. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Povedená absurdní satira z Islandu o nevyhlášené sousedské válce. Nebýt tam i o poznání dramatičtější paralelní vlákno o podvádějícím manželovi, nazval bych to absurdní fraškou v dobrém slova smyslu. Kdo nemá rád pomalejší filmy, at' na to nečumí. ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Tak díky posledním 30 bizarním minutám se hodnocení zvedlo z 2* na 3* a kvůli posledním 5 extrémně bizarním minutám bych snad dal i 4* :-) Opravdu divno film :-D ()

agass 

všechny recenze uživatele

Výborná islandská jednohubka. Když sousedský vztahy vygradujou, teče krev. Jo a vycpanej vlčák taky nebyl špatnej. ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Komedie z islandu? Tak zo asi zrovna u tohohle snimku nebude. A nakonec jsem se ani nesplet. Ono je par druhu humoru. Pro bezmozky, normalni, cerny, britsky, a zda se ze pak ten sileny seversky a islandsky... Misty to je hodne pritazene za vlasy ale inge je proste pekna svine Atli uplne idiotsky blb, byt mu pred smrti jest odpusteno, ale jinak je to jen hodne ponure drama bez slunicka, inu, jak vetsina islandskych filmu. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Zajímavá zápletka úplně utopená v banálnosti. Ani slibované finále nebylo něčím lepším. A označení komedie je úplně mimo. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Je to něco mezi Válkou Roseových a Zítra to roztočíme drahoušku, ale vzhledem ke kvalitě a k úžasnému a vyhrocenému závěru je to blíže k prvně jmenovanému. Doopravdy je to svébytné sousedské drama, které začíná jen nevinným sporem o strom. Schválnosti a vtípky se méní a začínají stupňovat až vyústí v závěrečný masakr. Je to trošku mdlé, ale posledních dvacet minut je natolik strhujících, že mě to donutilo dát 4*. ()

Reklama

Reklama