Reklama

Reklama

Pod jedním stromem

  • Island Undir trénu (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Na zahradě klidného předměstí stojí vysoký košatý strom. Strom vrhá velký a studený stín na druhou zahradu. U každé zahrady je dům a v nich bydlí lidé. Sousedé, kteří bydlí ve stínu stromu, se ale nechtějí smířit s tím, že se nemohou pořádně slunit na vzácném letním slunci. Rádi by, aby se strom alespoň prořezal. „Na ten strom nikdo ani nesáhne“, zní ale pevné a jasné stanovisko z druhé strany plotu. Dohadování se promění v hádky, nevhodné poznámky v osobní obvinění a nadávky, na řadu přijdou propíchnuté pneumatiky, pak se jedněm sousedům ztratí kočka a druhým brzy na to pes. Proslýchá se taky, že jeden ze sousedů byl viděn s motorovou pilou. Pod jedním idylickým stromem se obyčejné sousedské neshody rozrostou v naprosto neočekávanou spirálu násilí, která se vymkne kontrole. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (36)

blowup 

všechny recenze uživatele

Vykulené oči je asi můj pocit. Jako symbol proti nesnášenlivosti beru. Zacházení do absurdity, aby to dolehlo k vyprahlým srdcím, taky. ()

kurzan 

všechny recenze uživatele

Moc hezká severská psychokomedie s výbornou atmosférou a úžasným vycpaným psem. Co mi na tom lehce vadilo byla lehká rozvleklost začátku - těch 89 minut je na tento film prostě moc. Hodilo by se to spíše jako jedna z několika povídek do delšího filmu. Toho by se dalo lehce docílit proškrtáním scén s tou hysterickou manželkou a bojem o dítě - i když na druhou stranu si říkám, že možná jen středoevropané nejsou vhodné publikum a pro místní to působí jako zdařené upozornění na místní absurdní přístup k pojmům jako je domácí násilí, znásilnění atd...protože se zdráhám věřit, že by postava Agnes neměla být odstrašující karikaturou. Celkem takové silnější tři a půl. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film o tom ako banalny problem môže eskalovat a prerast do važneho konfliktu.Filmu nechyba špecificky seversky humor,aj ked len tažko tento film označit za komediu.Postava Inge bola evidentne psychicky narušena a nikto z jej rodiny to neriešil.Však kto normalny by nechal vypchat susedovho psa.Postava Altiho bola tiež zaujimava,s nim sa rozchadza manželka preto lebo ho prichiti onanovat pri videu na ktorom si to rozdava so svojou byvalou.Taketo bizardnosti vedia vymysliet hadam len škandinavci.Baldvin otec Altiho a manžel Inge sa zase chodi odreagovat do mužskeho spevokolu.Zaver filmu pôsobi ako bizardny horor,ale na Islande asi taketo filmy považuju za komedie. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Tento príbeh by sa dal nazvať tuctovým o hlbokých medziľudských vzťahoch. Veľmi pôsobivý a pútavý príbeh o susedských vzťahoch z ďalekého severu. Čo všetko dokážu ľudia napáchať z absolútnej ješitnosti je až úžasné z hociktorého kúta sveta. To je aj dôkazom tohto režijne skvele spracovaného príbehu. Kto by to bol povedal, že Gunnar Sigurosson tento pomerne mladý režisér a scenárista sa tak dokonale zhosti svojho námetu a vytvorí tak príbeh s tou najpôsobivejšou ideou, ktorá ani lepšie nemohla v samom závere diela zapôsobiť. Škoda, že to malo tak trochu TV nádych inak paráda. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Islanďania sa hecli a natočili vkusný pod kožu sa vrývajúci dramatický snímok, ktorý som hltal každým záberom. Jednoduchý príbeh vykresľujúci každodenný život v susedstve, pričom jednoduché problémy sa tu riešia vonkoncom bizarnými až fatálnymi spôsobmi. Seversky chladne spracovaná sonda do duše obyčajných ľudí bojujúcimi s vlastnými problémami. Tlieskam tvorcom a vrelo odporúčam. 80 % ()

Perunwit 

všechny recenze uživatele

To byla černá legrace a ne že ne. Všichni herci odporní do posledního, zřejmě nějaká ostrovní deviace. Absurdní vyústění příběhu nicméně velmi hezky cynicky ukázalo, kam až jsou trhlí lidi schopni bez mrknutí zajít. Islandský feeling to celé drží nad průměrem, na 4 to ale není. 70%. ()

sahier 

všechny recenze uživatele

jednoducho povedané : zanedbané ježibaby vedia byť naozaj nechutne žiarlivé na upravené ženy ...zažila som ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

3. celovečerní režijní film tohoto islanďana a opět - jak je již u většiny severských snímků zvykem (a nebo - jak to vnímám já sama) - bomba! Celkově nižší % hodnocení lidí tady přisuzuji tomu, že tento film je nekomerční, na první pohled není moc ničím zajímavý. Ze začátku se chviličku zdá, že tu půjde jen o nějaké sousedské žabomyšlí války, záhy se začínají ukazovat životy a osudy všech obyvatel v obou domech....ve mně se při sledování střídalo překvapení s absurdismem (občas vtipným, občas tvrdým) a nakonec to vygradování v závěru - šmarja - to jsem teda zalezla i do sedačky - super! :-) PS: označení "komedie" pod názvem filmu bych spíš tedy vyškrtla, protože tohle bylo spíš "brutálně tragikomické psycho", aneb - nikdy nenechávej zajít věci a problémy tak daleko - pak už může být na všechno pozdě! ()

navel 

všechny recenze uživatele

Dominantním prvkem je hudba, která obsahuje asi nejstrašidelnější motiv od vřískavých houslí Bernarda Herrmanna v legendárním filmu Psycho a civilní pojetí, se kterým film vykresluje děsivou podstatu lidského konání. ()

draxxi 

všechny recenze uživatele

Noooo....co dodat? Čekal jsem mrazivou černou komedii, ale přišlo překvapení. Pořád jsem si říkal, že je to takový skvostně zahraný a natočený lidský příběh, ale poslední půlhodina - to bylo čistý psycho. A k tomu mrazivá tečka. 20/3/2020 84% ()

badlieutenan 

všechny recenze uživatele

Jeden rozvod, jedna sebevražda, jedno sousedství. Syrová exkurze na islandské předměstí, kde je k řešení více než jen stín Pod jedním stromem. ()

Reklama

Reklama