Reklama

Reklama

Sweet Country

  • Austrálie Sweet Country (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Domorodý chovatel dobytka Sam (Hamilton Morris) v sebeobraně zabije bělošského majitele stanice Harryho. Musí vše opustit a utéct i se svou těhotnou manželkou. Vydávají se drsnou a nádhernou krajinou do vnitrozemí. Seržant Fletcher (Bryan Brown) s pomocí domorodého stopaře Archieho (Gibson John) a místních vlastníků půdy, mezi nimiž je i Fred (Sam Neill), vede skupinu pronásledovatelů. Je posedlý dopadením Sama a snahou předat ho za vraždu k soudu. Sam se však v buši vyzná lépe než kdo jiný... (Pilot Film)

(více)

Recenze (57)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Australskými westerny (nepochybuji, že jde o westerny) jsem doopravdy nadšený. Některé americké westerny (a proto je mám rovněž rád) vyzdvihují nad rámec obvyklého schématu různé prvky, které právě westernový žánr umožňuje a podporuje. Australské westerny jsou pro mě jiné predevším již svojí narací. (Říkám si, tj. volně asociuji, co mi připomínají, a napadá mě jenom Mrštíků "Rok na vsi" - román, který českým filmovým prznitelům literatury dosud úspěšně uniká.) Jde tedy spíš o vesnické drama, sotva o oslavu nespoutaného života v australské buši, o důvtipu aboriginalů, či krásách zemí jižní polokoule (zde je spíš o celé koule, především býčí). ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ opäť ďalší film, ktorého epickosť mu uškodila. Pretože iba rozvinutie deja okolo Sama a jeho manželky bolo zvládnuté dobre, nakoľko oni nepatrili ani do jednej skupiny - neboli biely a už neboli ani domorodci. Nepochopiteľne vyznieva to, že sa Sam vzdá, cesta kde Sam Harryho zastrelí trvá jeden a pol dňa, ale doktor z neho stále cíti rum, nepochopiteľné vztyčovanie kostola a zamotanie kresťanskej viery do deja (na druhej strane koho by americký nacisti z Hollywoodu potom obviňovali zo všetkého zlého na svete ak by kresťania neexistovali???) ale hlavne prestrihy v deji do minulosti či budúcnosti pôsobili natoľko rušivo, že výborne sa rozvíjajúca atmosféra dostávala direkt za direktom, ktorej úplne zbytočný záver zasadil tvrdý knokaut. Viem že sa opakujem, ale politická korektnosť tak decimuje Hollywood, že o 20 rokov sa bude na túto etapu filmovej histórie pozerať ako na zlý vtip. Škoda, že jediný, kto na to dopláca sú filmový fanúšikovia. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Asi nastal zazrak, lebo uzivatel Liventura okomentoval film logickym suvetim, kde vety navzajom na seba nadvazuju a dokonvca davaju uceleny zmysel. Uz to nie su tie bezduche vykriky do tmy :"Prilis jednoduche -prizemne". Gratulujem! Ako, jo, to spoluzitie Arorigencov s bielymi kolonizatormi bolo komplikovane a pre Aborigencov to dopadlo extremne zle. mame tu stret civilizacii, rasizmus a tuzbu po spravodlivosti. To vsetko este zasadene do nadhernej australskej prirody. Zaujalo, aj tempo na urovni, len skoda, ze chyba ucelenejsi pribeh a myslienka . 50 % ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Marně lovím v paměti, kdy si v zámoří naposledy nepletli western s audiovizuálním uspáváním insomniaků a kdy do něj ještě nefušovali můzami od hlavy k patě posraní specialisté na natáčení dvouhodinových jednozáběrových dokumentů o schnutí klokaního trusu uprostřed buše. A nebýt mého naprostého zoufalství z řečeného, tak bych se patrně s tímto na první trailer silně angažovaným a extrémně nezáživným dežo ví na Batmanovo vyprovázení Maguy do Pelhřimova a dalším hřebíkem do rakve žánru nesetkal. Tohle musí na festivalech sbírat ceny jak na běžícím páse. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Otrocký příběh násilí a odplaty z dob, kdy byl v Austrálii koloniální rasismus zakořeněný hodně hluboko. Pro našince jsou filmy z australské divočiny pastvou pro oči a Sweet Country patří bezesporu k těm nejlepším. 80% ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo úplne iné, ale nebol som sklamaný. Vizuálne je film skvelý. Kameraman sa s niektorými zábermi naozaj vyhral. Dianie nie je vyslovene strhujúce, ale ide pod kožu. Je to pomalé, dôkladné a minimalistické. Jediné čo ma rušilo boli flashbacky/pohľady do budúcnosti a trochu predvídateľný záver. 70% ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Warwick Thornton je takovým majákem Australské kinematografie, který daleko vyčnívá v jinak celkem pustém okolí. Ač si od svého posledního výtvoru Samson and Delilah (2009) dal hodně načas, Sweet Country za tohle delší čekání opravdu stálo. Natočil krutý, ale zároveň spravedlivý film, s nádherně nasnímanými australskými scenériemi, které se mu jakožto režisérovi i kameramanovi v jedné osobě povedlo zachytit tak jak to snad dokáže jen rodilý Australan s unikátním vztahem ke své zemi a samozřejmě s velkým kameramanským talentem. Silný vztah Thorntona ke kultuře jeho země je očividný a Sweet Country je film přímo nasáklý upřímně krutou historií počátku dvacátého století, což pro původní Australské obyvatele nebylo zrovna šťastné období. Sweet Country události tohoto období vyobrazuje skrze příběh jednoho z domorodců Sama Kellyho, který už sice není otrok v pravém slova smyslu, ale stále je „blackfella“ pracující pro jednoho „whitefella“. Kelly v sebeobraně zabijí jednoho z bělochů ze sousední farmy, což se v této době skoro rovná sebevraždě, od této události se odvíjí celý příběh filmu. Thornton dělí Sweet Country do tří částí, přičemž každá z nich je jiná a každá má svoje odlišné žánrové kvality, co je spojuje je kvalitně odvedená filmařská práce. První část je rodinné drama na téma rasová rozdílnost, prostřední část je špinavá odplatná honba přes zaprášené Australské pouště a závěrečná část je napínavé soudní drama. Herecké výkony, s přihlédnutím k tomu, že hodně herců není profesionály, jsou kvalitní, přičemž jasným highlightem je výkon ostříleného Sama Neilla. Thorntonovi se musí také přičíst k dobru fakt, že všechny postavy vyobrazuje skrze střídmí a spravedlivý pohled zkušeného vypravěče, který ví, že nejlepší cesta k realistickému příběhu, je skrze opodstatněné činy postav. Všechno to začíná u názvu Sweet Country, který je kontrastem k filmu samotnému, po shlédnutí zanechává hořkou pachuť, protože je jasné, že země zaslíbená Austrálie v této době opravdu nebyla. Podobně vytváří Thornton dva proti póly uvnitř děje filmu, nádherné australské scenérie a citlivá práce kamery kontrastuje s krutým a špinavým dějem filmu. Opravdu vyzrálé dílo a skvělá Thorntonova vizitka. 84% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Další z řady neveselých westernů, které se na nás v poslední době vyvalily. Sweet country má jednoduchou premisu, pár postav a docela jasný vzkaz. Ale prostě mě to nedokázalo tak úplně vtáhnout. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Aboriginci, všudypřítomná načervenalá barva australské půdy a pomalé tempo horkých dnů. Natočeno parádně. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Expanzi západní evropské civilizace do Ameriky, Afriky i Austrálie velmi poznamenal blud o nadřazenosti bílé rasy a bezohledné přesvědčení, že původní obyvatelé jsou jen něco jako mluvící zvířata. V Austrálii byla situace o to horší, že tento kontinent původně sloužil britské koruně jako velké vězení. Snahy o závádění spravedlnosti a řádu i pro aboridžince začátkem 20. století sebou nesly mnoho bolesti. Australský western Sweet country zachycuje právě tuto dobu a počátek přerodu otevřené nenávisti do tichého pohrdání domorodci. Režisér Warwick Thornton mě dokázal zaujmout historickým tématem, opravdovostí příběhu a krásnými záběry krajiny, naopak střihy do pocitů mě vůbec neoslovily. Celkově na pomezí tří a čtyř hvězd. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film pomerne zjednodušene, ale zato celkom slušne zobrazuje kontrasty medzi tromi „Svetmi“ (biely, čierny, domorodci). Samotný základ príbehu je jednoduchý, ale za to zaujímavo spracovaný. A to, že k tomu v podstate nepotrebuje žiadnu hudbu, je viac ako pozoruhodný. Pomalé tempo tu sedí, viac vyzdvihuje jednotlivé kontrasty a problémy medzi ľuďmi. Osobné hodnotenie: 76% (***) ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarené zachytenie začiatku 20. storočia, ťažkej doby rasizmu a pretrvávajúceho útlaku bielych nad čiernymi v Austrálii. Citeľné to je hlavne v krásnych scenériách panenskej prírody a taktiež v hereckej príprave kde sú všetci správne úfúľaní od špiny, prachu a drsných vrások minulosti v tvári. Výborne hrajú všetci herci, nad všetkými smutný hrdina černoch Morris v roli Sama. Rejža volil pomalšie tempo, avšak čudné a hlavne nevhodné strihy kde raz upozorňoval na minulosť, raz prezrádzal budúcnosť, mi vadili. Hlavne nevysvitol v závere ich zámer. Záver priniesol poriadne dusno i ticho v sále. Slová kazateľa Freda o zbabelosti boli veľmi silné. ()

desade 

všechny recenze uživatele

Po Hostiles tu máme zase jeden "slušný" western (s čistým morálnym presahom, tak ako je u tohto žánru záhodno). Lebo nejakú dobu predtým sa nám tu vyrojila priehršť divadeľných a kostýmových srač..., pardón, pokusov (ako napr. "Western Religion", "The Timber", "In a Valley of Violence", "O Matador" alebo "Hickok"), tak bolo už načim postaviť sa k tomuto žánru zodpovedne. Vyzdvihol by som herecké výkony hodné starých westernových časov, osobitne Bryana Browna v roli seržanta Fletchera, a tiež Matta Daya v roli sudcu Taylora. Ten to snáď ani nehral, ten to rovno súdil... P.S.: Ak sa chcete dozvedieť, kam sa neskôr posunul vzťah whitefellas k domorodým Aborigénom, prezradí vám to snímok Charlie's Country. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Pomalý a plnotučný film z nedávné australské minulosti. Poněkud mě rušily jen ty problesky blízké budoucnosti. ()

Související novinky

Filmový festival v Torontu udělil ceny

Filmový festival v Torontu udělil ceny

18.09.2017

Filmový festival v kanadském Torontu letos svým návštěvníkům přinesl na plátnech kin 339 filmů během jedenácti dnů. A zde vám jako tradičně přinášíme přehled hlavních vítězů. Cenu diváků pro nejlepší… (více)

Zlatý lev z Benátek udělen

Zlatý lev z Benátek udělen

09.09.2017

74. ročník filmového festivalu skončil a je znám nový nositel prestižního ocenění Zlatý lev. Stal se jím Guillermo del Toro za svůj film The Shape of Water. Stříbrný lev a Velká cena poroty letos… (více)

Reklama

Reklama