Reklama

Reklama

Sweet Country

  • Austrálie Sweet Country (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Domorodý chovatel dobytka Sam (Hamilton Morris) v sebeobraně zabije bělošského majitele stanice Harryho. Musí vše opustit a utéct i se svou těhotnou manželkou. Vydávají se drsnou a nádhernou krajinou do vnitrozemí. Seržant Fletcher (Bryan Brown) s pomocí domorodého stopaře Archieho (Gibson John) a místních vlastníků půdy, mezi nimiž je i Fred (Sam Neill), vede skupinu pronásledovatelů. Je posedlý dopadením Sama a snahou předat ho za vraždu k soudu. Sam se však v buši vyzná lépe než kdo jiný... (Pilot Film)

(více)

Recenze (57)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Australáci nám čas od času připraví opravdickou lahůdku. Kdo mně zná, a čte mé komenty, ví, že po těchto záležitostech vyloženě jdu. O tomhle filmu jsem se ale dozvěděl jen díky kamarádovi desade, který mu udělal i sk titulky, za což mu patří můj dvojnásobný dík ! Sice jakž takž rozumím, ale ta australácká angličtina je zase přeci jen o level jinde... Tyhle australské historické dramatické filmy (nerad to nazývám westerny) jsou samostatný žánr, podobně jako severské kriminálky. Nikde jinde nic podobného netočí a kdo tomu přijde na chuť, bude hladově čekat na každou další věc. Většinou se v nich málo mluví, hodně putuje a hlas dostávají spíše všelijací kvákající ptáci či cikády... Záběry jsou dlouhé a v těchto filmech jde většinou vždy o něco dost zásadního. Hrdinové putují nebo žijí v čarokrásné krajině, kde by ale našinec rychle pošel žízní či kousnut nějakou tou jedovatou bestií na kterou by si lehl nebo ji si ji ráno obul s botou... Prach a pot jsou rekvizity, které k těmto filmům patří jak k agentu 007 - Aston Martin. Vzpomeňme na skvělý Proposition nebo Trackera! Tady tomu není jinak. Obsah zase jednou tak trochu prozrazuje více než by se mělo u obsahu prozrazovat, což mne vždycky umí nakrknout. Naštěstí jsem jej záměrně četl až po filmu. Ten. ačkoliv se dehrává někdy těsně po první světové, v tom buši by jste to nehádali a film mohl být klidně z poloviny devatenáctého století! Jak píše desade, Sweet Country je filmem o morálce a zlu. Zlu, které dokázal napachát jediný člověk vyšinutý z hrůz války, kterou zažil a přežil. Strašně mně potěšila účast Bryana Browna v roli zarputilého muže zákona i Sam Neil v pro něj trochu nezvyklé roli velmi pobožného farmáře (i když v Tudorovcích pravda hrál rovnou arcibiskupa z Yorku! :-). Skvělí byli i domorodí herci. Vždy když je sleduji, strašně si uvědomuji jak rád bych s nimi strávil někde tam daleko v planině nějakou noc pod otevřeným nebem a poslouchal jejich vyprávění a příběhy jejich předků... Tedy pokud by se ovšem nechovali jako ti tam v kmenovém území... Bohužel osud Aboriginijců je téměř shodný s tím co se stalo s indiány. Stejně i je kolonizace převálcovala, stejně i je je vykázala do rezervací a udělala z nich občany druhé kategorie. Rasově nenáviděné a diskriminované. Je, původní obyvatele jimž Austrálie skutečně patřila. A stejně jako potomci slavných indiánských kmenů i oni dnes živoří na sociálních dávkách nezřídka kdy zcela pod vlivem drog či alkoholu s vysokou mírou kriminality... jen pár z nich zná ještě staré příběhy a báje, jen pár z nich zná tance a zpěvy svého lidu. Film byl parádní! Házím tedy 5 bumerangů. * * * * * ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Osobité drama z australského venkova, jemně a chytře nahlížející do problematiky rasizmu, střetu protipolních kultur a spravedlnosti. Důkladně propracované postavy, s nezapomenutelnou minimalistickou kreací neherece Hamiltona Morrise. Postava Sama Neilla je překvapivě nejméně rozvinutá. Pomalý film pro diváka, který rád naslouchá a zkoumá, bez hudby, které funkci zde zastává atmosférický šum větru na vyprahlých pouštních scenériích. Střihové vsuvky, reflektující pocitové momentky postav, či podněcující přemýšlení nad dějovými souvislostmi, film dělají jiným a výjimečným. Filmová meditace, která mi dala více, než jsem čekal dle zdejšího většinového hodnocení. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Austrálie má v mnohým podobnou minulost jako Amerika, rasismus tam v minulosti kvet jak řepka v ČR. Silný příběh, ale nedovyprávěné scény mě trošku ubraly na zážitku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Australani mají prostředí na poctivý ponurý westerny současnosti, to se musí uznat. Pořád se nad jejich národem honí zápach historie, který vychází z anglických trestanců. Navíc téma Aboriginců se jim taky úplně nepovedlo zpracovat. Je tedy co nabízet a zde zkombinovali obojí. Zajímavé, trošku emotivně ploché, ale atmosférou určitě zajímavý kousek. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $104,297Tržby Celosvetovo $1,846,000▐ Určite zaujímavý príbeh aj keď skôr taký komornejší ale poctivo natočený. Ponúkne to dobré nečakané zvraty. Príbehy o domorodom austrálskom obyvateľstve bývajú dosť smutné, milý kolonizátori angličania tam zanechali peknú stopu. /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO VŠECHNO JEDNO ZKURVENÝ PLEMENO…“ /// Je zajímavý, že kin míří právě tenhle western. Minuli je totiž zajímavější kousky jako je Brimstone nebo (možná?) Hostiles. Tady jde o lehkou multikulturní propagandu, ale podotýkám, že v dobrým slova smyslu. Jednak nahlídneme na kolonializmus a nacionalizmus v Australský historii, poznáme nějaký domorodce a (nepřekvapivě) zjistíme, že lidi jsou všude stejný. Nakonec film zůstane i chvilku v hlavě. Ale ne kvůli příběhu, kterej vypráví o násilí a rasismu zadřených hluboko pod kůži. Jde totiž o to zpracování, který přes svoji „obyčejnost“ dejchá zvláštním domorodým životem. Domorodí herci totiž vnáší do příběhu (kromě herectví) přesně to co očekáváte - pocity, který v nich vyvolává „duchovní“ spojení s jejich vlastí. V roli seržanta Fletchera pak exceluje Bryan Brown a řekl bych, že je to jeho film. Líbí se mi to Australský prostředí. To nutný minimum herců, zastupujících obě strany. Ta jednoduchost, se kterou je příběh odvyprávěnej a přestože je natáhlej do dvou hodin, nenudí. Aspoň teda westernovýho fandu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Hledám nejjednodušší recept na býčí koule. 3.) Zjistím, že domorodec, kterej nectí tradice… je prostě domorodec bez tradic – takže vlastně běloch. 4.) Thx za titule „desade“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vobec ma to nedokazalo zahackovat. Pribehom, filmarcinou, atmosferou ani postavami. Takze som sa taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakto nudil. 4/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Silné a až na ty "feedbacky" nenucené, plynulé.. Aboriginsové byli utlačováni angloamerickými přistěhovalci všude ve světě a zcela zbytečně a hloupě.! Všichni jsme lidé... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Domorodí obyvatelé Austrálie musí snášet útlak bílých přistěhovalců v době, kdy spravedlnost je relativní pojem a každý si ho vykládá po svém. Zahrané je to skvěle (Sam Neill a jeho zpěv!), ovšem prostřihy do minulosti či budoucnosti postav jsou poměrně zbytečné a záběry jsou někdy opravdu až příliš dlouhé, což má za následek, že se snímek mírně vleče. Jsem rád, že tento film vznikl, protože má značný přesah, nicméně vyhovovala by mu o něco kratší stopáž. [KVIFF 2018] ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný film, pro mě s očekávaným koncem, který určitě je k zapamatování i zamyšlení zároveň. I když trošku podobný Proposition, ten zůstal pro mě osobně zdaleka nepřekonán. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Takový normální western, jen je o rasismu vzhledem k původním obyvatelům Austrálie. Jediným ozvláštněním jsou krátké prostřihy, které někdy ukazují minulost a jindy budoucnost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zápletka je westernová. Meditační záběry sluncem a větrem ošlehané krajiny a děsivé přírody film povyšují na umělecké dílo. Snímek je plný rasismu a nenávisti a uvažujeme, zda je naděje na změnu. Režisér Thornton prostříhává do budoucnosti, což diváka povzbuzuje těšit se dopředu. Všechny postavy v Sweet Country nějak pramení z toho, že všechny charaktery tu nějak překročí své špatné stránky. Ale některé věci nelze tak snadno vymazat. Nakonec si uvědomíme, že za zlem se skrývají jen lidé. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pomalý, vtahující a atmosferický western, který překvapí svou syrovostí, ale nikdy se nerozjede natolik, jak by si divák přál. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Westernové je len prostredie, pretože film sám o sebe nie je westernom, je hlavne o silnej antirasistickej myšlienke, ktorá tu našťastie nie je tlačená umelo, ako to často býva v amerických filmoch. Naopak záver, hoci je očakávaný, dvihne tlak i poslednému špinavému stúpencovi Hitlera a iných feťákov. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Prvoplánový šablonovitý doják o křivdě a nespravedlnosti na čestném a dobráckém aboridžinském dědouškovi, který polopaticky omílá už stokrát omletou pravdu o tom, jak zhovadile se někteří bílí osadníci (nejspíš většina bílých osadníků) chovali k domorodým Austrálcům. Točit to běloch, utrousím cosi o komerční vypočítavosti, vyčpělém sebemrskačství a salónním humanismu, ale od potomka původních obyvatel to beru. Navíc se natáčelo v nádherné krajině a už jen proto stojí film za zhlédnutí. Ale vyšší smysl a poselství, než jen vizuální krásu, v něm radši nehledejte. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Od australského westernu automaticky očekávám nádherné scenérie a pomalé přemýšlivé tempo, které z filmu dělá víc, než obyčejnou žánrovku. A obojího se mi tady dostalo. Důležiotu roli hraje i rasová otázka, ale narozdíl od amerických černochů tady neuslyšíte řeči o rovnoprávnosti, svobodě a blablabla. Místní domorodci působí tiše a rezignovaně a ona rezignace je do určité míry i jejich odporem. To působí sympaticky a nenuceně. Potěšili i herci včetně těch domorodých, jejichž projev byl přirozený. Bohužel režie místy klopýtá. Thornton se občas zadumal až příliš a některé scény neuvěřitelně natahoval. Kdyby se to stalo dvakrát třikrát, tak se nad tím dá ještě mávnout rukou, ale tady se to dělo snad co čtvrt hodinu. Nepochopil jsem ani účel něustálých skoků do minulosti či budoucnosti. Nedávalo to smysl a někdy to bylo i matoucí. To všechno celkový dojem pokazilo. Nicméně i tak tenhle kousek stojí za vidění, byť svůj potenciál úplně nenaplnil. 60% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý nemá prekvapivé zvraty ani akčné scény. Je skôr meditatívny a pomaly plynúci. To mi ale vôbec nevadilo, pretože Thornton vedel, čo chce natočiť. Mimo prostredia, ktoré je nádherné a ktoré je využité na plno je celý film charakterovou štúdiou domorodca Sama. Jeho cesta vo svete bielych mužov, čo mu zobrali krajinu a slobodu, a ochrániť to málo z rodiny čo má je funkčný stavebný kameň na ktorý sa navrstvujú postupne sekundárne motívy. Sam na svojej púti stretne dobrých ľudí . A mnohý z nich mu pomôžu zachovať sa správne. Ale tých zlých ľudí je predsa len viac. Niečo čo krásne ukazuje mentalitu vtedajšej doby skrze drobné detaily a scény, kde sa takmer nič nedeje, len aby to na konci zanechalo výrazný pocit akéhosi vnútorného pochopenia. Nie je to dokonalý film. A sú miesta, kde je zbytočne pomalý. Niektoré charaktery by sa mi žiadalo rozviť viac a určite by pomohlo, keby to nebolo miestami až také predvídateľné. Na druhú stranu sme ale všetci vedeli ako to skončí už od začiatku. Thornton to svojimi flashbackmi a flashforwardami potvrdzuje naprieč celým filmom. Ale práve tento jeho rukopis z toho robí osobité a zaujímavé dielo. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Silný námet aj úvod, ktorý ale po pár minútach stratí tempo a nechytí ho až do konca. Režisér to zvoral, lebo toto by za normálnych okolností bolo minimálne na 4 hviezdy. A keď sa ešte pridal strihačský škriatok, ktorý do niektorých scén šupol na pár sekúnd úplne inú scénu, ktorá bude nasledovať za 20-30 minút, tak to nechápem, ako toto mohli pustiť do distribúcie. Maximálne mi to znechutilo akýkoľvek zážitok z tohto filmu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jéééj.... ti než se vyžveeeeejknoooou.... Ale tak jako jó.. Austrálie je krásná a místní původní obyvatelé jsou fakt celkom inačí.. ()

Související novinky

Filmový festival v Torontu udělil ceny

Filmový festival v Torontu udělil ceny

18.09.2017

Filmový festival v kanadském Torontu letos svým návštěvníkům přinesl na plátnech kin 339 filmů během jedenácti dnů. A zde vám jako tradičně přinášíme přehled hlavních vítězů. Cenu diváků pro nejlepší… (více)

Zlatý lev z Benátek udělen

Zlatý lev z Benátek udělen

09.09.2017

74. ročník filmového festivalu skončil a je znám nový nositel prestižního ocenění Zlatý lev. Stal se jím Guillermo del Toro za svůj film The Shape of Water. Stříbrný lev a Velká cena poroty letos… (více)

Reklama

Reklama