Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou je líný krejčovský tovaryš Labakan, který sní o životě v přepychu a oblékne se do přepychových šatů pro bohatého emíra a když vidí jak uctivě jej lidé na tržnici zdraví využije příležitosti, která se mu nečekaně naskytne. Seznámí se totiž se sultánovým synem Omarem, který vyrůstal u vznešeného káhisrského paši a nyní se vrací domů. Labakan mu ukradne poznávací znamení, sultánovu dýku, a vydává se za něj. Sultánova žena však pozná svého pravého syna a přiměje sultána, aby oba muže podrobil zkoušce. Oba mají dokázat svou zručnost ušitím korunovačních šatů, což se samozřejmě povede jen skutečnému krejčíkovi Labakanovi a tak ho čeká kat. Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se ještě včas napraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Posvícení vždy být nemusí a leckdy nedojde ani na standardní menu. Atraktivní námět prostředí a nezvykle velkorysá výprava nemohly stačit na všechno. Poetika filmu kolísající mezi sentimentem třicátých a budovatelským dutým patosem padesátých let, kombinována s jen vnějším osvojením orientální pohádkové látky, zůstala na půli cesty. Film - chyba byla patrně dána již ve scénáři, vyloučit nelze ani nekompetentní cenzurní zásahy - tak nezachraňuje ani režie, ale ani řada výborných nebo i skvělých tehdejších herců mladé i střední generace (Cupák, Medřická, Rybářová, Kovářík, Baldová ad.). Nelehký je úděl koprodukcí a jejich diváků. Nelehký je i úděl těch, kteří při posuzování nechtějí ani kličkovat, ani zraňovat. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

V téhle pohádce mám problém ztotožnit se snad úplně se vším: hlavním představitelem, prostředím, atmosférou, hudbou, nemastným-neslaným dějem.... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1956 bola natočená v bulharsko československej koprodukcii rozprávka "Labakan". Režíroval ju Václav Krška. Labakan je krajčírsky učeň, ktorý by chcel byť bohatý a žiť v blahobyte. Je to však leňoch, podvodník a klamár. Keď sa mu naskytne príležitosť, tak sa začne vydávať za vznešeného sultánovho syna Omara. Nakonec však sultánova manželka odhalí jeho lož. Nikdy som nemal rád takéto variácie na arabské, orientálne príbehy. Takže ani "Labakan" na mňa nijak zvlášť nezapôsobil. ** ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Svým prostředím netypická česká filmová pohádka, jednoduchá a průhledná a zároveň chytře vypointovaná, jako ostatně většina pohádek. Moje guilty pleasure. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Opravdu dost nudná, nezáživná... prý pohádka. No nevím, zájezd do "cizokrajného" Bulharska dobrý film neudělá. Nechytil mě ani příběh, ani postavy. Z úcty k hercům té doby: 33% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky to určitě není nejvydařejší pohádka, ale za ten dokonalý camp si Labakan pár bodů navíc určitě zaslouží. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Distributor opět prokázal svoji neznalost filmu, gratuluji. Ale faktem je, že o mnoho nepřišel. Těžko přicházím na chuť té všudypřítomné padesátkové rozjásanosti, sborovým zpěvům a tanečkům. Sama pohádka je sympatická a nadčasová, o čemž svědčí i využití jejího základního motivu poučení tvůrci seriálu Dallas. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak krásná krajina i příběh a tak mizerně natočený. Film má dost špatných míst, třeba herci, ty byly úděsný a měl jsem na ně dost antipatie. Hudba šílená a dost nezajímavá. No prostě všechno strašná blbost, jediné co můžu vyzdvihnout, je ten příběh a krajina. Slabé 2*. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Režisér Václav Krška vytvořil v druhé polovině padesátých let souběžně dvě orientální pohádky. Využil možnosti natáčet v atraktivních bulharských exteriérech i poskytnutých finančních prostředků a chtěl tak obohatit klasický pohádkový žánr o příběhy z dalekých zemí. Po výtvarné a hudební stránce se mu tento úkol podařil. Výraznější nedostatky lze však spatřovat v samotném základu - scénáři. Známý a do jisté míry nosný motiv zkoušky pravého hrdiny lpí jen na povrchu, kdy se s daným tématem dalo vytvořit mnohem více. V obvyklém případě leccos zastíní kvalitní herecké výkony. Bohužel zde i přes poměrně známá a nadějná jména dochází k nezájmu ze strany diváků. Vedle uměřeného Eduarda Cupáka se trochu ztrácejí výkony Rybářové, Medřické, Fialy i Baldové. Ačkoli je ze snímku patrná snaha režiséra Kršky o vytvoření poctivého díla, výsledek vypovídá spíše o nedomyšleném záměru. Ne vždy toto stačí k úspěchu a ne vždy toto vede k objektivní kritice. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Bulharsko-česká sandálovka - pohádka, značně idealizující život prvotně muslimské společnosti. V pohádce se nemůže umírat hlady, ale tohle je tak optimistické, až jednoho napadá, že všichni co točili císařovsko-pekařskou ságu se jen přesunuli o ateliér vedle a kostyméři jim přepíchli šaty, nálada a nasazení zůstalo a taky se tu hromadně zpívá. Anebo jim s tím přešíváním pomohl Labakan, který rozhodně není líný, jak se píše v oficiálním textu distributora. Zaujme k nepoznání mladý Eda Cupák (tak mě napadá, nehrál jednoho z princů v Byl jednou jeden král?) a veselou postavou i Eman Fiala coby sultánův krejčí. Filuta Aleš Košnar má náušnici určitě nalepovací. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Příběh polepšeného krejčíka mě znechutil již v dětství a ve své nelibosti jsem se po letech utvrdil. Na rozdíl od půvabné Legendy o lásce, čistě stylizované a účastně hrané (a svým způsobem se vztahující i k režisérovým estetistním literárním počátkům), zde Krška ledabyle odvyprávěl Hauffovu pohádku, proměněnou v místy nejapnou travestii, jejíž nevkus korunuje Cupákova maska. Nešťastný závěr bulharského dobrodružství. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní pohádka, docela krutá. Labakan v podání Eduarda Cupáka mi příliš neseděl. Vždycky mě z té pohádky (zákeřnosti hlavního hrdiny) mrazilo. ()

Související novinky

Reklama

Reklama