Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh otce, kterému zavraždili syna, smutek otce, který musí pochovat své dítě, emotivní drama otce, který si pro spravedlnost musí dojít sám. Po útoku neonacistů na partu studentů zůstane na zemi ležet mrtvý ubodaný kluk. Policie koná, pachatelé jsou dopadeni, společnost se bouří proti holohlavým náckům, ale to všechno je jenom na chvíli. Zděšená rodina brzy sleduje, jak jsou vrazi po chybném rozhodnutí soudkyně propuštění na svobodu, nikoho už to nezajímá a jednání policie připomíná chování zkorumpované instituce. Zůstává jen zlomená rodina bez jakékoliv šance na spravedlnost a viníci, kteří se jí smějí do očí. Zoufalý otec s touhou po spravedlnosti se pouští do boje se všemi. S policií bez zájmu, s podplaceným soudnictvím, s mafií, která kdesi v pozadí tahá za nitky. Dokáže tváří v tvář zavedenému prohnilému systému uspět? Dokáže zároveň překonat vlastní výčitky a odpustit sám sobě? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (122)

Fr 

všechny recenze uživatele

„AKO STE ICH MOHLI PUSTIT?...“ /// Říká se, že není větší bolesti, než když rodič pohřbívá dítě… Stroze a jednoduše podanej boj jedince proti systému. Žádná Vendeta. Tady jde vo to dostat ty svině před soud. Ta střední část – i při tý minutáži trochu zdlouhavá. Nejde se opájet „spravedlivým“ příběhem – musí to mít i tempo! Takže nečekejte „revenge“ film, ale drama, ve kterým se všechno odehrává oficiální cestou. A tak to taky dopadlo… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem národní socialista. 2.) Často mi čtou: „V meně Slovenskej republiky…“. 3.) Přemejšlím, jestli chci být jako Vetchý nebo jako Luknár. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Drama, které vtáhne spíše znepokojivým příběhem inspirovaným skutečnými událostmi, než propracovaností scénáře či formou zpracování (scénář byl kreativnější u podobného slovenského filmu Budiž světlo). A dobrým obsazením a hereckými výkony. Největší slabinu vidím ve zjednodušeně vyobrazeném soudním procesu, který měl být vrcholem filmu - i emocionálním. Je ale moc dobře, že o těchto událostech na Slovensku vznikají filmy. Budou důležitým svědectvím pro příští generace Slováků, když se země změní k lepšímu. [3Kino Fest] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už můj druhý letošní slovenský film v kině a musím říct, že jsem spokojen. Emoce tu jsou velký, protože jsem rozuměl tátovi, který v jedné fázi filmu naráží na neskutečnou státní aroganci a linknavost. Film rovněž vnímám jeko kritiku právního prostředí na Slovensku. Jenom škoda, těch soudních scén, ty se mě zdály trošku zbrklé, ale jinak nemám výtek. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet EUR500,000 ($0,6milióna)Tržby Celosvetovo ▐ Videl som ukážku, navnadila a po Trhline som myslel, že príde ďalší slušne natočený Slovenský film. Nuž nakoniec to ostalo len v priemerných vodách. Skôr to vyznie ako na rýchlo upečený kalkul k určitým "krutým" udalostiam čo sa u nás odohrali o ktorých sa stále diskutuje v médiach. Veru škoda, mohlo to byť celistvejšie. Príbeh nám ponúkne len také drobky, je to skratkovité. Luknár sa aj snaží, aj ostatný herci v celku ujdu ale trpí to na nezručnosti tvorcov predať to lepšie, pútavejšie. /videl v kine: 60%/ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nechajme to celé tak. Ľudo, to sú nebezpeční ľudia...“ - „A behajú len tak po vonku!“ Jenže někdo si prostě nemůže pomoct a neumí přestat…Nečekaná ztráta a nesnesitelná prázdnota. Při čekání na spravedlnost ovšem přichází na řadu byrokratická mašinérie, která naději na odsouzení viníků zašlape do země. Ne však otcovu touhu po spravedlnosti, která se začne stávat destrukční pro něj i jeho rodinu. Ostrým nožom je dost depresivní film. Obsahuje tolik zmaru, arogance a hlouposti, které se postaví do cesty hlavnímu hrdinovi a jeho rodině, že se mu nedá nefandit, tím spíš, že se zoufalá snaha změnit stav věcí obrací proti němu. Zhruba hodinu jsem s výjimkou až zaslepeného chování zničeného otce a drhnoucí Krobotovy slovenštiny (postavě samotné to naštěstí tolik neublížilo) byl velmi spokojený, a to i s atmosférou filmu (Kirschner a její hudební příspěvek se sem také moc hodil). Jenže pak ta uvěřitelnost pozvolna vadla a soud ji už málem pohřbil, což je škoda. Kladný dojem však převládá, takže Kuhnův celovečerní debut odměním slušnými 4*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie je dôležité nakoľko film zodpovedá faktom reálnej vraždy Daniela Tupého. Nejde totiž o rekonštrukciu, ale voľnú inšpiráciu. To ale mnohí diváci nevedia pochopiť a vybíjajú sa v údajných nepresnostiach. Dôležité je, o čom film vypovedá. O štáte, kde je úradná arogancia voči ľuďom bez postavenia a moci naočkovaná mocenskej mašinérii asi priamo pri nástupe do funkcie. Arogantní a mlčiaci policajti, ktorí bez tučného všimného nepohnú prstom. Zjavne na úplatkoch založená sudkyňa, pečúca s mafiou, z ktorej jej sypú peniaze za rozsudky v súlade s právom, no popierajúce spravodlivosť. Otravný bulvár sledujúci zavádzajúce stopy, podhodené ktoviekým. Neochotní advokáti, tiež spriaznení predovšetkým s majetkovo vhodným portfóliom klientov. Prokurátorka, ochotná čosi urobiť len po zdĺhavom naliehaní (teda to čo, by malo byť jej úlohou). A na konci systému arogancie, hrubosti, zastrašovania a ne-vyšetrovania stojí rodina, ktorá stratila jedného člena. Ľudia sa sťažujú v komentároch na scenár. Azda chceli mať nejakú akčnú drámu, navyknutí na neustále striedanie obrazov  a preklikávanie. Tu však ide "len" o vydarenú komornú drámu rodiny. Ktorej otec sa sa po vražde syna snaží zabezpečiť aspoň elementárnu spravodlivosť. Systému navzdory. Navzdory prehnitému systému, kde sa pozná každý významnejší s každým. Systému loviacemu malé, bezvýznamné ryby a zatvárajúce ich za efemérne delikty na ťažké roky natvrdo do basy. Systému, až priľahko púšťajúcemu a minimálne postihujúcemu strojcov zločinu, mafie a ich nohsledov. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Ve špatný čas na špatném místě se může ocitnout každý z nás. A může to mít vpravdě tragické následky. Třeba i smrt, pokud narazíte na bandu nácků někde na samotě uprostřed noci. Tento slovenský film podle skutečných událostí je velmi tísnivý, vlastně hodně smutný a v divákovi mnohdy kypí hněv ze zoufalého pocitu nespravedlnosti a chybějícího selského rozumu. Vynikající a především uvěřitelné herecké výkony dělají z tohoto filmu strhující zážitek, který nemůže nudit, a jenž logicky vyvolává otázky. Oceňuji debatu s režisérem po skončení, kdy jsem se dozvěděl řadu zajímavostí. Za mě vpravdě nečekaný, a o to více dokonalý zážitek. [Noir Film Festival 2019] ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ako drama o rodinnej strate to funguje prekvapivo velmi dobre. Uplne to vsak zlyhava v kriminalnej linke. Kritika statneho zriadenia navyse posobi svojim zjednodusenim obcas az parodicky. Ale inak uplne ok filmik (minimalne o triedu lepsi nez Unos) a poprosil by som viac dobrych uloh pre Mitasa a Olhovu. 6/10 ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Kritika voči súdnemu systému a organizovaným zločineckým skupinám mi prišla mimoriadne prostoduchá. Na druhej strane snímka na prekvapenie pomerne dobre funguje v dramatickej rovine a s otcom Romanom Luknárom som jeho boj za spravodlivosť skutočne prežíval. Lepší slovenský jemný nadpriemer. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem tvrdiť, že by tu chýbala atmosféra bezmocnosti a spravodlivého hnevu, no od tohto typu filmov predsa len čakám viac. Niečo hlbšie. Postaviť časť príbehu a emócií na takom malom nepodstatnom klamstve otca nestačí. Na druhú stranu pekne to mapuje niektoré prehmaty nášho "nezávislého" súdnictva. Nemám žiadne ilúzie o náprave. Lepší priemer. 65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate štandadný krimi thriller, ktorý ťaží zo známeho nedoriešeného sk prípadu, ale vydáva sa vlastnými cestami a tak je hodnotiteľný najmä smerom k svojmu vlastnému fikčnému svetu. Trvá síce hodinku a pol, ale ten subjektíny čas je predsa len dlhší, chýba tu trochu ruka dramaturga, ktorý by túto nonstop konverzačku oživil niečím navyše a hneď to mohlo dostať viac šťavy, napríklad takým hľadaním vražednej zbrane. Určite lepšie zvládnuté po všetkých stránkach ako Únos, šedivá atmosféra dodáva na hutnosti, len stále sa Ostrým nožom nedokáže poriadne odpichnúť od solídneho súčasného sk štandardu. Len sa treba zmieriť s tým, že film vážne nie je rekonštrukciou oných nešťastných udalostí a je viac menej univerzálny a aplikovateľný do akéhokoľvek iného prostredia než len do nášho malého pieskoviska. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Dost silné drama. Na Slovensko velice kvalitní počin. Jen škoda, že Moloch a spol. cca 3 minuty z celého filmu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na úvod jedna malá poznámka. "Ostrým Nožom" je inšpirované vraždou Daniela Tupého, no bude lepšie ak sa na film budete dívať ako na vymyslený príbeh. Ak by ste to chceli totiž porovnávať s tým, čo sa udialo, tak je v tom hneď niekoľko nepresností. Nebudeme sa tým ale zaťažovať a film budeme hodnotiť len sám o sebe. Myslím si, že musím dať Romanovi Luknárovi obrovský kredit. Počas celého filmu bol priamo vnútri role a veril som mu to na 150%. Jeho bolesť, jeho výčitky, jeho hnev, všetko je v ňom. Dávid Hartl sa tu moc neobjaví. Osobne som čakal, že toho ponúkne viac, no myslím si, že funguje celkom dobre. A očividne sa dostáva do role postáv, ktoré musia počas filmu umrieť. Myslím si, že ale aj ostatní zvládli svoje role veľmi dobre. Film má dobrú atmosféru, no miestami som mal pocit, že už bol trošku natiahnutý. Možno by stačilo pár scénok trošku poupraviť alebo jemne ešte strihnúť, aby sa zdvihlo napätie. Nemôžem povedať, že by ma to nudilo, no sú tu časti, kde sme sa motali trošku v kruhoch. Ale na druhú stranu to ukazuje ako dokáže byrokracia, korupcia a podobné veci ľudom jedine škodiť. Najmä ak má druhá strana v rukách tromfy a vám ostávajú len oči pre plač. Myslím si, že film je treba vidieť. Možno to nebude film roka a mohol byť spracovaný lepšie, no minimálne to môže otvoriť ľuďom trošku oči, aby videli ako je treba za spravodlivosť bojovať, ktorá v tomto štáte často vôbec neexistuje. A myslím si, že to veľmi dobre vidíme aj tento rok. Hodnotenie: B+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ten ostrý nôž sa vám tak vo vrecku môže otvárať .. z nervov. Silný príbeh, spracovanie priemerné a herecké výkony skoro amatérske. Škoda. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hustý. Tohle by nechtěl zažít nikdo. A samozřejmě dost reálný. To zlegalizování kamerového systému zpětně mě položilo, přesně takhle se to má dělat! Luknár si zahrál, Krobota mi trochu bylo líto. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento společenskokritický ilm vyhrál a Febiofestu v soutěži ová Evropa Pro Slováky je to příspěvek do veřejné diskuse, protože má skutečné pozadí. Jak se můžeme dohadovat. Modelová situace kdy se otec zoufale domáhá spravedlnosti. V měkčí americké verzi by tatínek s podporou neohrožených médií vyšel vítězně od Nejvyššího soudu, v tvrdší variantě severského typu jako Boj sněžného pluhu s mafií by se sám stal krvavým mstitelem. Film ukazuje slovenský právní sytém plný beznaděje, bezpráví, strachu, neochoty, arogance, korupce, apatie a byrokracie. Jenže vše je tak trochu přehnáno do extrému. Soudkyně je hodně podjatá,pachatelé se obětem vysmívají až moc, policie moc nepracuje, neochota advokátů. Mnohem silnější je proto soukromá linka, protože postava Romana Luknára v sobě nese vedle rodičovského zoufalství tíži výčitek,což v sobě nese tíživou melodramatičnost. V rodině se vyvíjí vztahy. Barvy jsou sychravé a temné. Souboj Luknára s Miroslavem Krobotem v roli vyšetřovatele je úplně westernový. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

..a slzy tečou, jako voda v Dunaji... Krásný film, pokud lze tento výraz, v kontextu s takto závažným, veskrze odporným tématem, vůbec použít. Těší mě, že jsem ho měla možnost vidět na SVK mezi prvními diváky. Vynikající herecké výkony všech, zejména představitelů maminky a tatínka zavražděného chlapce... Jana Oľhová je v roli prokurátorky úžasná, Roman Luknár je výborný vždy, tady ale překročil vše, co dosud natočil. Toto byl jeho velký herecký koncert. Nádherná kamera, hudba i vkusně citlivý scénář, přičemž tak naléhavý... Ta bezmoc je prostě příšerná! Člověk odchází z kina jako spráskaný pes a stydí se. Za jiné, kteří jsou nevydrhnutelnou skvrnou společnosti. Slovenské dramaticlé počiny posledních let mě příliš neoslovují. Ostrým nožom však pokládám za vyzrálý film vysoké kvality a tvůrcům obdivně tleskám. Široké publikum bych upozornila na to, že řádné vykreslení linie psychického stavu nešťastných rodičů činí ze snímku komorní psychologické drama, které vyžadovalo větší prostor. Proto film plyne v pomalejším tempu. Nečekejte videoklipové zběsilé drama, abyste nebyli zklamáni. Dá se přežít i špatná slovenčina pana Krobota. :) Netopýří ucho se vytrápí, ale to je malicherná prkotina. Filmu přeji vysokou návštěvnost a doufám, že bude mít úspěch i v ČR. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vskutku tie výsledné tri hviezdičky, sú de-facto s totálne „odretými ušami” , už keď som dokonca rozmýšľal iba nad biednymi dvomi, ale svedomie mi to skrátka nedovolilo, pretože tento film pojednáva o skutočných udalostiach, ktoré si musel podľa potreby trochu pozmeniť, ale aj tak všetci veľmi dobre vieme, odkiaľ vietor fúkal... Ostrým nožom je v prvom rade «dobový» , nízko-rozpočtový snímok, situovaný do roku 2005, kde si tvorcovia doslova vystačia s minimom, t.j. so starou feldou a starožitným mobilom, a tak si máme akože ihneď automaticky myslieť, že sme sa pomocou stroju času vrátili do akejsi, neďalekej minulosti, so samými, starými, divnými a akýmisi expresionistickými budovami, kam sa taktiež sústredí táto nevýrazná výprava, alebo, trebárs, taký chladný, kamerový filter úplne nestačí na to, aby som sa s ním dokázal plne stotožniť, a to ani nehovoriac o réžii, ktorá je skrz moju optiku len takou obyčajnou, či sotva viac priemernou, a to z viacerých, prostých dôvodov. Miestami som pozoroval nezmyselné odbočky, hluché a zbytočné sekvencie, bez akéhokoľvek hlbšieho významu. So strihom a s hercom v hlavnej úlohe, je to už oveľa priaznivejšie. Strihač sa naozaj popasoval s neľahkou úlohou maximálne obstojne, kedy priam podtrhuje pozoruhodný herecký výkon predstaviteľa (postavy) - zúfalého otca, ktorému chladnokrvne zavraždili synátora po stužkovej... PS: Najväčší problém slovenských filmov je taký, že sa nakrúcajú výhradne pre Slovákov, zvyčajne sú prostoduché a amatérske, keď na expanziu do šíreho sveta, môžu dávno zabudnúť, i keď myšlienka filmu budí obrovsky súcit, smútok, no bohužiaľ, to isté platí aj pre samotné spracovanie tohto filmu, ktorý i napriek častým negatívam, neľutujem, že som si ho takto pozrel... ()

Související novinky

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Reklama

Reklama