Reklama

Reklama

Šílený svět studené války

(seriál)
USA / Česko, 2015, 6 h 56 min (Minutáž: 52 min)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Sotva je jedna světová válka u konce, schyluje se k další. O nadvládu nad světem se mají utkat komunismus se západními demokraciemi, navzájem se budou držet v šachu třeba i jadernými zbraněmi. Nová éra teroru začíná prakticky hned po svržení atomových bomb na japonská města. S koncem druhé světové války přichází vzestup velmocí s úplně protilehlými ideologiemi, nepřátelství roste. Sovětský svaz pomalu ale jistě pohlcuje země východní Evropy, jejich obyvatelé trpí pod tíhou diktatury Stalinových nohsledů. Mnozí se pokusí o útěk. Dochází k prvním lokálním konfliktům v Řecku a Číně, napětí mezi komunismem a kapitalismem stoupá. Stalin na poslední chvíli ruší blokádu Západního Berlína a zdá se, že USA zatím nebudou muset použít další atomovou bombu. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Svet zmenený studenou vojnou, samozrejme z toho západného pohľadu, ale tak tých, ktorí to vyrušuje nerozumiem, čo oslavné vidia na Sovietskom zväze a jeho satelitoch. Seriál dobre zobrazuje vzrastajúce nepriateľstvo a vývoj atómových bômb, čo skoro skončilo treťou svetovou vojnou. Máme tu svedectvá vojakov, ale aj disidentov, ktorí žili v totalitnom režime. Niekomu zrejme takýto režim chýba a preto sa tak zlostí. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

S předchozím názorem nemohu souhlasit. Buď pán, který se zhlédl v bojových zápalných látkách neviděl všechny díly nebo je to neomarxista. Jinak by nepřehlédl díly o americké invazi na Grenadu, podporu Nikaragui, Vietnam, odmítnutá pomoc Maďarsku, Československu atd, atd. ()

Raz2 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá dokumentární série. Potěší jistě každého, koho zajímají moderní dějiny. Pro mě osobně bylo zajímavé zjištění, kolik událostí a konfliktů z té doby mi úplně uniklo. Nemohu souhlasit s hodnocením Napalm.Death. Studená válka byla konfliktem mezi západní demokracií a komunistickou totalitou. Samozřejmě na obou stranách se nehrálo fér, úmysly Američanů nebyly často čisté, válka se ale nedá vést v rukavičkách a autoři dokumentu to myslím celkem dobře ukázali. To ale nic nemění na tom, že nakonec zvítězila ta správná strana. Popírat to je chorý fanatismus. Zpochybňuje snad někdo boj spojenců proti fašismu, kvůli bombardování civilního obyvatelstva? Prostředky byly nečisté na obou stranách. Nic to ale nemění na tom, že Sovětský svaz byl říší zla, která zahubila miliony vlastních obyvatel a utiskovala národy v půlce Evropy. Je dobře, že zanikl ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch dokumentů, který dokáže bez ohledu na jasné rozlišení dobré a špatné strany vyvolat husí kůži. Největší konflikt v dějinách skončil, aby vítězové tohoto konfliktu rozpoutali mezi sebou ještě větší a nejspíš poslední, a to ve jménu svých ideologií, názorů, prospěchářství nebo snad jen pomatené mysli. Když to člověk vidí takhle komplexně, trochu se zamyslí nad dnešní situací a mně osobně vždycky vytanou na mysli hodiny lidstva, které se v dokumentu několikrát objevily. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

velmi kvalitní dokument..rozhodně bych zařadila do hodin dějepisu...pánové nebo dámy fooggyy7 a Napalm.Death v Rusku jsou volné zemljanky, tak doufám, že už balíte kufry do své země snů, nikdo vás zde nedrží ()

Napalm.Death odpad!

všechny recenze uživatele

Americká propaganda v přímém přenosu. Pořád stejná písnička - oni, kapitalisti, jsou ti "hodní", kdežto komunisté ti "zlí", jako obvykle. Tomuhle může věřit pouze naprostý imbecil. Takže jasný odpad. ()

Reklama

Reklama