Reklama

Reklama

Šílený svět studené války

(seriál)
USA / Česko, 2015, 6 h 56 min (Minutáž: 52 min)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Sotva je jedna světová válka u konce, schyluje se k další. O nadvládu nad světem se mají utkat komunismus se západními demokraciemi, navzájem se budou držet v šachu třeba i jadernými zbraněmi. Nová éra teroru začíná prakticky hned po svržení atomových bomb na japonská města. S koncem druhé světové války přichází vzestup velmocí s úplně protilehlými ideologiemi, nepřátelství roste. Sovětský svaz pomalu ale jistě pohlcuje země východní Evropy, jejich obyvatelé trpí pod tíhou diktatury Stalinových nohsledů. Mnozí se pokusí o útěk. Dochází k prvním lokálním konfliktům v Řecku a Číně, napětí mezi komunismem a kapitalismem stoupá. Stalin na poslední chvíli ruší blokádu Západního Berlína a zdá se, že USA zatím nebudou muset použít další atomovou bombu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (4)

Paranoia (2015) (E02) 

Dokument o tom jak USA a SSSR spolu nemohli válčit přímo, a tak válčili přes třetí  strany, kde  probíhaly  občanské  války. paradoxem je, že od té doby vymřela polovina tehdejších konzervativních obyvatel Ameriky, kterou nahradili přistěhovaci. ()

Jaderný poker (2015) (E03) 

Dokument na České televizi. Uvidíte převážně "Kubánskou krizi", Vietnamskou válku, ale  i invazi vojsk do Československa v rámci tzv. Brežněvovi doktríny podle níž začne-li nějaká země Varšavské smlouvy směřovat ke kapitalismu, mají ostatní právo invaze. Nevěděl jsem, že během krize na Kubě zabránil vypuknutí třetí světové jaderné války Vasilij Alexandrovič Archipov. Byla obklíčena a napadena sovětská jaderná ponorka a  vystřelení rakety museli odsouhlasit všichni tři zástupci kapitána. Vasilij hlasoval proti a hlasování tak skončili jen 2:1 ve prospěch vystřelení jaderné rakety. Událost byla zveřejněna až v roce 1998. Nevěděl jsem také, že Fidel Castro vyzýval Chruščova k záhájení jaderné války. Z projevů amerických prezidentů oslavující mrtvé vietnamské vojáky a civilisty mrazí. ()

Váleční štváči (2015) (E07) 

V tomto dílu Váleční štváči je hodně filmového času věnováno invazi USA na Grenadu, jejich podpora kontrarevoluce v Nikaragui a Strategické obranné iniciativě nebo "Hvězdným válkám". Historicky se ukázalo kde se objevil socialismus , tam přišla bída. Ale v USA se od doby studené války vyměnilo obyvatelstvo, běloši se stali menšinou, zadlužená země je zamořena gangy s desetitisíci členy apod. Prostě jde dokument o bývalé, již neexistující zemi. ()

Dominový efekt (2015) (E08) 

Pro mě známé věci. Dobrý dokument pro někoho, kdo se o tom učí v dějepisu. ()

Reklama

Reklama