Reklama

Reklama

Radůza a Plzeňská filharmonie

(koncert)
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
Česko, 2016, 52 min

Obsahy(1)

Koncert výjimečné české písničkářky s unikátním doprovodem symfonického orchestru v sále KC Peklo v Plzni. Písničkářka Radůza patří dlouhodobě k nejosobitějším postavám domácí hudební scény. Je příznačné, že ji před lety objevila Zuzana Navarová, která je sama ikonickou postavou českého písničkářství. Radůza jako by v jistém smyslu kráčela v jejích stopách nebo se alespoň svou objevitelkou nechala inspirovat. Její osobitá tvorba, kterou podává v sugestivní syrové interpretaci, si rychle našla řadu příznivců. V roce 2004 jí přinesla hned tři ocenění Anděl v kategoriích Zpěvačka a Objev roku a také ocenění v žánrové kategorii Folk. Na kontě má jedenáct autorských alb, hudbu k filmům a divadelním inscenacím i roli v Hřebejkově filmu Kráska v nesnázích... Radůza je poněkud „nepolapitelná" interpretka. Její plzeňský koncert je jedním z mála, který se za poslední léta objevuje na televizní obrazovce. Radůzu navíc tentokrát můžeme vidět v doprovodu symfonického tělesa, které řídí dirigent Tomáš Brauner. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

progression 

všechny recenze uživatele

Skvělý koncert neméně skvělé písničkářky Radúzy s doprovodem Plzeňského symfonického orchestru z roku 2016. Nenapodobitelné autorské písničky Radúzy tentokrát v nových aranžích a instrumentacích (i na nich se významně podílela) přinesly skvělý zážitek pro všechny v sále i diváky u obrazovek (díky ČTArt). Přes všechny superlativy jediná malá vada na kráse - nebyl to záznam koncertu, ale bohužel jen sestřih, takže se malinko "ztratila" jak atmosféra koncertu (kterou je Radúza pověstná) i "návaznosti" a kontrasty mezi jednotlivými skladbami. Přesto úžasný zážitek, i když se přiznám, že já jsem vždy preferoval Radúzu jako "solitérku", která si svým nezapomenutelným a neopakovatelným podáním pokaždé podmanila celý sál bez ohledu na věkový rozptyl posluchačů (obvykle 4 - 80 let). Na druhou stranu vývoj je vývoj, je krásné objevovat stále nové a nové a také určitě ta "one woman show" obzvláště v jejím nenapodobitelném podání musela být skoro vždy nesmírně vyčerpávající. Takže tímto současně přeji Radúze opětovný návrat na koncertní pódia po delší přestávce (což už se stalo) a hlavně pevné zdravíčko, životní pohodu a spoustu zážitků a inspirací pro její budoucí písničky. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Ještě je čas.¬         Deset roků uplynulo od koncertu v divadle Archa v Praze. A máme tady jinou osobnost, zralejší o deset roků životních zkušeností někdy hodně těžkých. Někdy se zralost věku v díle projeví znatelně, někdy málo nebo vůbec.¬                 Coby sdělovací umělkyni a zpěvačku lze směle přirovnati naši českou Radůzu ke světoznámému zpěvákovi Leonardu Cohenovi, jehož cesta zde se s konečnou platností uzavřela r. 2016. Cohen, ve svém pozdním období, dovedl své životní zkušenosti využíti ve své tvorbě mistrně; k tomuto mistrovství má zatím Radůza hodně daleko. Je také ještě poměrně mladá, ještě nezestárla, takže je možné, že k prohloubení a opravdové změně výrazu ještě dozraje, podobně jako třeba náš oblíbený zpěvák Karel Gott, který až ve stáří prošel sdělovací obměnou ve smyslu hloubky a citu podání (z hruba od r. 2010). Podle mé mínky se Radůza nyní (v době konání vystoupení) nachází ve středu života i své tvorby, což často znamená určité zastavení před závěrečným nakročením. Uvidíme, co nám za nějakých dalších deset či dvacet roků bude schopna říci. ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Nádherný koncert mé oblíbené písničkářky za skvělého doprovodu plzeňského symfonického orchestru. Radůza zraje jako víno! ()

Reklama

Reklama