Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chcete vědět, co našli archeologové u Karlštejna? Víte, odkdy používáme vidličku? Mohl Šemík skočit z Vyšehradu? Proč svatá Anežka Česká voněla? A tušíte, kdo dohodí nejdál kancem? Všechna tato a mnohá další tajemství spolehlivě zodpoví cyklus DějePIC!. Dětská talkshow protkaná scénkami, reportážemi a zábavnými rubrikami, které malého televizního diváka seznamují s českými dějinami. Moderátor pořadu, herec Tomáš Jeřábek, v každém ze šestnácti pokračování cyklu přivítá vždy jednoho velmi váženého hosta. V prvním díle je to například mytický praotec Čech, v dalších dílech do studia dorazí chrabrý husitský válečník Jan Žižka, nejstarší český kronikář Kosmas nebo patron české země svatý Václav a další osobnosti až po TGM. Povídání moderátora s historickou osobností budou doprovázet nejrůznější pestré rubriky, v nichž se potkáme s bláznivými archeology, zvídavým redaktorem televizního zpravodajství, zbrklým policejním vyšetřovatelem majorem Tenkrátem či Silvestrem Liškou a jeho historickým teleshoppingem. Všechny ztřeštěnosti nakonec uvede na pravou míru moudrý Vincent Veritas. Pořad doprovodí také písničky, v řadě případů půjde o „předělávky" známých hitů. A tak například zapějí vděční Čechové svému praotci novou verzi hitu skupiny Lunetic a jedna z vypalovaček skupiny Kabát poslouží k detailnímu popisu památné bitvy na Bílé hoře. Role hlavních účinkujících svěřil režisér a autor projektu Roman Motyčka mladým adeptům herectví z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Yardak odpad!

všechny recenze uživatele

Na papíře to asi vypadalo zábavně (viz úžasná anotace pořadu), ale provedení je tedy opravdu hrozivé. Uchopit české dějiny s vtipem a nadsázkou je samozřejmě výzva; to se však nepovedlo. Jestli takhle vypadá oslava významných českých osobností, tak to abychom radši zakázali vydávat odborné knihy o nich:o)). Formát tohoto pořadu mi prostě nepřijde vůbec vhodný pro lepší pochopení dějin, respektive není ani moc výchovný pro mládež, pro kterou je zejména pořad určen. Navíc Jeřábek se na tento typ moderátora vůbec nehodí. Některé díly zavání až dehonestací české historie (např. uchopení osobnosti Bedřicha Smetany...). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak žádná pecka to věru není. Viděl jsem sice jenom dva díly, ale nestačil jsem zírat, jakou formou presentace dějin tvůrci zvolili. Dětem to možná zábavné přijde – to já jim neberu, ale měl jsem tu čest vidět i dvě „hudební-taneční čísla“ na dané téma (které tam bývají zřejmě pro odlehčení) a větší porci nevkusu jsem ještě neviděl. Do toho z křesílka slintal Tomáš Jeřábek ty svoje moudra, že se mi až protáčely panenky. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem zahlédl kus v televizi a musím se přiznat, že nic moc. Křečovitá snaha, aby byl pořad blízký dětem. On je možná baví, ale přijde mi, že je to dost nepoužitelné. Do výuky dějepisu rozhodně nezařazovat. Snaha byla, ale marná. ()

Cartmof odpad!

všechny recenze uživatele

Jak už je u dětského oddělení České televize zvykem, snaží se dětem i něco předat. Jen by to taky mohli dělat tak, aby si z toho někdo i něco odnesl. Krom výkonů, které by mohli definovat slovo katastrofa si z toho člověk vlastně ani nic neodnese. O to větší je to katastrofa, když vám to pouští jako materiál v 8. třídě… ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Humorné to docela je, v tomhle se autoři docela vyřádili. Ale co se vlastně o historii dozvíme? Nic moc. V záplavě vtípků a skečů se nějak ztratil smysl pořadu. Nepodceňujeme ty děcka tak trochu? ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní pořad je vhodný nejen do hodin dějepisu, vlastivědy nebo českého jazyka a literatury. Žáci se při něm mohou dozvědět o různých historických osobnostech. Doporučuji ho využít pouze na odlehčení hodiny. Některé díly (např. Božena Němcová nebo Alois Jirásek) se opravdu nepovedly, doporučuji vybírat s rozmyslem. ()

T.E.Elf 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč je tolik dospělých přesvědčeno o tom, že pořad pro děti musí být infantilní s primitivní jakože srandou. Ať už se jedná o film nebo písníčky. Tohle je fakt docela zběsilé. Inteligentní humor pro děti v tomhle státě zvládá snad akorát instituce "Kašpárek v rohlíku". ()

Jean_Calid 

všechny recenze uživatele

Myšlenka je dobrá a mou pětiletou dceru to opravdu baví. Snaha přiblížit dětem dějiny tak, aby to bylo cool, je někdy křečovitá, ale vcelku je to fajn. ()

Icewalker 

všechny recenze uživatele

Narazil jsem na tento pořad náhodou, a přijde mi famózní, jak uvědoměle pracuje se svou výraznou nadsázkou. Myslím, že jde o výborný základ pro vzbuzení zájmu o určité téma z historie, které si pak zájemce může dostudovat ze serióznějších zdrojů. Lepší přijetí pořadu však pozoruji u mladších školáků, než u dospělých. ()

Reklama

Reklama