Reklama

Reklama

Já vím, žes to byl ty: John Cazale známý, neznámý

(festivalový název)
  • USA I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale

Obsahy(1)

„Jasně, to je přece Fredo Corleone," odpovídají náhodní kolemjdoucí režisérovi dokumentárního portrétu, který jim ukazuje fotku nápadně povědomé tváře herce, na jehož jméno si však nedokážou vzpomenout. John Cazale (1935–1978), jedna z nejzajímavějších hereckých osobností 70. let minulého století, se objevil v pěti slavných filmech, než jeho mimořádně slibně se rozvíjející kariéru přerušila zhoubná nemoc a předčasná smrt. Kmotr I a II, Rozhovor, Psí odpoledne, Lovec jelenů. Všech pět snímků bylo nominováno na Oscara za nejlepší film, a to i díky nepřehlédnutelnému charismatu všestranného herce. Z obdivu k lidským kvalitám a hereckému umění muže s posmutnělou tváří a občasným úzkým knírkem se vyznávají jeho blízký přítel Al Pacino, tehdejší životní partnerka Meryl Streepová, Francis Ford Coppola, Philip Seymour Hoffman, Sam Rockwell, Steve Buscemi, Sidney Lumet či Brett Ratner. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Málokterý zapomenutý herec si zaslouží znovuobjevení natolik jako John Cazale. Díky jeho krátké filmografii je možné na krátké ploše probrat jeho přínos pro všech pět filmů, což je doplněno množstvím ukázek. Prokládáno vzpomínkami a postřehy slavných mluvících hlav (mezi kterými bohužel chybí Michael Cimino, ale ten už se prostě od své filmařské minulosti zcela odstřihnul). Až budu na kterýkoli z pětice Cazaleho filmů koukat příště, nezbytně to změní můj divácký zážitek. Brett Ratner má u mne za produkci tohoto filmu malé bezvýznamné plus. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

He is unforgettable. HE IS unforgettable. Muž s velkýma smutnýma očima, které byly naplněny touhou a oddaností vůči životu. Jediný pohled, a člověk stojící naproti němu byl najednou obnažen, jen ve své křehkosti, nedokonalé lidskosti. A díky tomu byl John jedinečným, nezapomenutelným, neuvěřitelným. Odešel příliš brzy, a ty smutné oči vryly se navždy do pohledů těch, kteří ho milovali celým svým srdcem. Kdo tohle dokáže? ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

KVIFF 2015 - Dokument se mi moc líbil. Vzhledem k tomu, že mám ráda herečku Meryl Streep, nemohla jsem si ho nechat ujít, už jen kvůli Johnu Cazalovi, který byl součástí jejího života a jehož životě moc nevíme. Škoda, že se více zaměřovali na jeho filmové role a kariéru než na jeho dětství či osobní život. ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Krásny malý dokumentík, o hercovi, ktorý hral po boku veľkých es svojej doby. O Johnovi, ktorého milovala Meryl, s ktorým sa kamarátil Al, panejo som tak trochu dojatá. Pripomineka na herca, ktorý nikdy nehral v žiadnom zlom filme. ()

Reklama

Reklama