Reklama

Reklama

Mistr a kazatel

(TV film)
Česko, 2015, 52 min

Hrají:

Jan Vondráček (vypravěč), Zdeněk Hruška (vypravěč)

Obsahy(1)

Vydejme se po stopách jedné z nejvýznamnějších postav českých i evropských dějin v doprovodu špičkových historiků. Jan Hus je lákavé téma nejen pro laiky, ale i pro badatele. Rozumíme však po šesti stech letech správně jeho postojům a učení? Pro někoho byl reformátor, pro jiné kacíř. Lze tedy vůbec bez předsudků a předpojatosti po stovkách let ukázat Jana Husa takového, jaký opravdu byl? Po stopách jedné z nejdramatičtějších postav české historie se vydáváme v dokumentu Mistr a kazatel s Pavlem Helanem z Husitské teologické fakulty a Pavlínou Cermanovou z Centra medievistických studií. Navštívíme místa, která hrála v dramatickém osudu Jana Husa zásadní roli. Patří k nim nejen Husinec, Praha, Kozí Hrádek, Krakovec, ale také Oxford. Pohledy znalců historických věd nás k pravdě o Husovi jistě přiblíží. Dokument je cenný vyvážeností i hloubkou pohledu na postavu Jana Husa a historickou přesností. Při zachování vysoké odborné relevance má film svižné vypravěčské tempo a odborníci v oboru historického a teologického vzdělání ho považují za poutavé dílo pro všechny věkové kategorie diváků. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin českého jazyka a literatury. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Janu Husovi. Doporučuji. ()

Reklama

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s dokumentárním seriálem "Druhý život Mistra Jana Husa", tak tento dokument je rozhodně přehlednější a stručnější, aniž by podstatné vynechal. Jsou tam zmíněny klíčové postavy i lokace, které Husa ovlivnily a kde pobýval. Dokumentů je z minulosti a zejména letos u příležitosti 600. výročí mučednické smrti Jana Husa hodně, ale tento považuji zatím za nejlepší. ()

wewrka 

všechny recenze uživatele

Tak jdu právě z předpremiéry filmu. Jde o fundovaný životopisný dokument o mistru Janu Husovi. Trochu mě chyběl výklad jeho učení, který by pomohl pochopení v dnešní době těm, kteří nejsou věřící. Hlubší zasazení do kontextu doby by také nebylo na škodu (zase těžko se pak vejít do stopáže), ale za dokumentem stojí Karlova univerzita a tak se základní povědomí předpokládá. Film bych doporučil každému, kdo se chce dozvědět něco o kořenech a základech našeho národa. Skvělý počin - díky ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Za mě tedy nic moc, byť je to o obsahové stránce velmi slušné (ovšem od dokumentu od University Karlovy bych čekal mnohem hlubší náhled na věc a ne jen veskrze známá fakta a pár zajímavostí), ale nezvládnuté je to z hlediska filmařiny a hlavně jsou tu hrozně bizarní průvodci (dívají se na sebe a pronáší dlouhé monology, které se snaží vydávat za vzájemnou debatu, mnohem lepší by bylo hodit tam pár hezkých záběrů památek a tohle nechat jen jako doprovod). ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama