Reklama

Reklama

Rada nad zlato

(studentský film)
  • USA Good advice is better than gold (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2015, 26 min

Obsahy(1)

Pohled do světa multi-level marketing finančního poradenství v České Republice. Víš, kdo ti bude radit s financemi? Víš, jakou práci ti radí vyzkoušet? Dobrá rada není zdarma, dobrá rada je nad zlato. (oficiální text distributora)

Recenze (54)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Studentský film, který svým námětem široce přesáhl hranice běžných studentských prací Filmové akademie Miroslava Ondříčka a vyjadřuje se k závažnému fenoménu doby. Finančně poradenští ,,šmejdi" si o takovýhle pohled insidera říkali už dlouho, ale žádný renovovaný český dokumentarista ani investigativní novinář zatím tuhle odvážnou cestu s kamerou nepodnikl, a tak mladý Jakub Charvát vstoupil rovnýma nohama do světa českého dokumentárního filmu. Sám o sobě prokázal slušnou dávku občanské statečnosti, píchl svou dokumentární kamerou přímo do vosího hnízda (právnická dohra bude jistě obtížná, je jasné, že tihle ,,šmejdi" jsou schopni čehokoliv). Námět jednoznačně za pět, formálně samozřejmě film trochu trpí dětskými nemocemi a také neškoleným Charvátovým verbálním projevem, postrádá také komplexnost snímku Silvie Dymákové, cenné je ale to, že na podobné ,,šmejdy" někdo ukáže a takto se na ně upře mediální zájem. Takže slovy jednoho z aktérů dokumentu: OVB Allfinanz, Partners, Fincentrum, Zfp Akademie, Broker Consulting... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Mal som s OVB česť a môj názor na nich je taký, že ak by Slovensko bolo normálna krajina, boli by v base a nebehali by slobodne v oblekoch medzi normálnymi ľuďmi. „Finančných poradcov som tu nenašiel. Zostal po nich len bordel a dlhy.“ ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Na studentskej film dobrý. Víc než dobrý. V prvé řadě je to LOL, ve druhé docela smutný a pak už je to jenom naprostej nezájem a víceméně lhostejnost, minimálně ze strany někoho, kdo k tomu byl sváděnej a kdo měl už tehdy dost rozumu na to, aby řekl ne. Že ho tolik lidí nemělo, to je holt už jejich problém. Takže jestli bych tomu něco vyčetl, protože formu fakt ignoruju, za ty vynaložený prostředky to asi ani líp nešlo, tak že to dělá z jedné strany chudinky a ze druhé šmejdy. V pravdě jsou totiž šmejdy obě barikády. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Bývalý člen OVB Allfinanz se rozhodl odhalit pravdu a ukázat, jak velká banda sráčů tihle finanční "poradci" vlastně jsou. Držím mu palce v boji za správnou věc, ale bojím se, že tento studentský a bohužel ne zcela profesionální počin spatří jen publikum, které již pravdu o těchto lidech zná. Řada důležitých záludnosti firem typu OVB Allfinanz nebyla odhalena (např. k čemu se "poradci" musí zavázat a proč je těžké odejít), více o tématu padlo např. v povedeném DVTV rozhovoru s autorem tohoto dokumentu. Svým způsobem je mi líto, že něco takového se v trošku více profi podobě neodvysílá v hlavním vysílacím čase našich televizí... 6/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Námět jednoznačně za pět, ale zpracování je o poznání horší, sestříháno nic moc, namluveno je to lehce jalově, stejně jako tu chybí pár dost zásadních věcí, které by tam prostě měli být, například vyjádření nějakého NORMÁLNÍHO finančního poradce, který ideálně není zblblej devatenáctiletej kluk s iq 82., nebo vůbec jasný náhled do toho, co takový průměrný paznecht z OVB dělá. Prostě to chce víc informační hodnoty a méně moralizování, u takového tématu není potřeba, já, divák, si dokáži udělat vlastní názor. Každopádně dokumentární talent pan režisér je, o tom žádná. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Dosť nuda. Taký Viktor, človek víťazný bol oveľa vtipnejší a išiel viac pod kožu. Zjavne tvorcom chýbali skúsenosti. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Výborný studentský film který popisuje obchod s důvěrou ve finančním poradenství na principu multi-level marketingu. Obchod na kterém nevydělá ani poradce, ani zákazník který koupí nepotřebný produkt, ale parta manažerů, kteří sedí výš v náborové pyramidě. Oceňuji zejména dobrý pohled na vnitřní fungování systému z pohledu řadového poradce. Škoda, že se nepodařilo do filmu dostat nějaké vyjádření z druhé strany, z pozice vedení a top managementu. Ale už sama neochota se vyjadřovat o lecčems vypovídá. ___________ dobrý rozhovor na DVTV s režisérem: http://video.aktualne.cz/dvtv/poradci-ovb-stripterky-a-drogy-na-vecircich-a-obchod-s-duver/r~e823273e691f11e68d00002590604f2e/ ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Téma nad provedením, bez pochyby. Žádní další Šmejdi se nekonají. A navíc to tady mělo být daleko daleko dřív, přesto díky alepoň za to, že už. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument ¨by měl být součástí vzdělávání finanční gramotnosti. Výborně odhaluje motivace, praktiky a zdroje financí finančních poradců nebo menších poradenských firem, které zakládají. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Otázky multi-levelového marketingu a premosťovacie skĺznutie do pyramídovej hry ma neminulo a tieto skúsenosti čiastočne charakterizujú môj pohľad na tento oplzlý vesmír výplodu kapitalizmu, ktorý sa mi vskutku hnusí. Nemám pocit, žeby sa autor jasne zaviazal k akejsi sebareflexívnej výpovedi, ktorá by hlbšia a vo viacerých vrstvách o OVB (ktorý je klenot finančného ošklbenstva) skúmala a najmä ľudí, ktorých vábia zatemňujúcimi okuliarmi. Ide skôr o reakciu na vzniknuté problémy týkajúce sa nej a nie o analytický hriadeľ koreňu samotnej veci. Ako študentský pokus záslužilé najmä pre otvorenie diskusie. Ako filmový projekt umelecky a informovanosťou horšie, avšak sila hlasu je dostatočne hlučná. Len aby radou nad zlato neprerástla kampaň s jednotémativným profitom do žiariacej budúcnosti, ktorá môže autora silno zaviazať na špagát. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Dokumentů, jako je tenhle nebo Šmejdi, je třeba. Těm Wolf-of-Wall-Street-wannabes bych se i zasmál, kdyby ve mně při sledování nehlodal nepříjemný pocit z toho, že jsem se před nějakou dobou sám nechal od konkurence OVB ukecat k investicím. (1 134.) ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem v OVB nikdy nepracoval, určité povědomí o dění v této firmě jsem měl. Dokument ho jen potvrdil. Jednou jsem dokonce byl čistě pro zajímavost na pohovoru v jiné poradenské společnosti, a přestože jsem nebyl na pohovor (záměrně) připraven a na otázky kluka možná mladšího než já jsem reagoval spíše nedbale, samozřejmě mi obratem přišel e-mail, že jsem přijat. Myslím, že opravdu přijmou kohokoliv, jen aby 18letí „manažeři“ získali provizi za další ovečky. Na dokumentu mi trochu vadily některé zbytečné a opakující se záběry (večírek) a taky házení do jednoho pytle. Nemyslím si, že by veškeré finanční poradenství spadalo do této žumpy, jak v dokumentu zaznělo. Nicméně je asi smutnou skutečností, že většina finančních poradců jsou jen bouchači investičního životního pojištění a podobných „výhodných“ produktů. Jako všude je prostě potřeba pečlivě vybírat, jaký produkt či službu si kupuji. Celkově si myslím, že je dobře, že dokument vznikl, třeba trochu napomůže kultivaci oboru, nebo alespoň varuje potenciální klienty či zaměstnance. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu kritzovat formu, protože je to studentský film. Takže tady řečijako nelíbí se mi kamera neobstojí. Co stojí za vyzdvihnutí je obsah. Celý film bych přirovanl k šmejdům, protože tvůrci dost riskovali, když se odvážili píchnout do sršního hnízda. Takze abych to shrnul dokument má strukturu, děj a informační hodnotu. A děcka měli fakt štěstí, že měli ve filmu toho odborníka na finančnictví z Brna, který celý dokument posouval nejmíň o 2 třídy výš. Takže za odvahu a za téma jasné ****. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Nejen na studentský film slušný dokument. Obsah nemá smysl komentovat, to snad ví každý, že nagelovaní chlapci v kvádru za litr až dva (tzv. polystyrenový, na těsno upnutý oblek ze supermarektu) hrající si na kdovíco těžko poradí s čímkoliv, co se týká financí, když nemají ani maturitu ze střední ekonomky, natožpak vysokou, ale forma už za zmínku stojí. Je to takové neučesané, chvílema dobré a profesionální, chvílema amatérské a nedořešené, příliš vysvětlující a vnucující vlastní názor, ale nikdy vyloženě špatné a hloupé a neměl jsem ani chvíli pocit, že byl dokument tvořen takzvaně na koleně. J. Charvát potenciál má. Dokument sám o sobě stojí za zhlédnutí už jen kvůli záběrům z akcí OVB, u těch jsem se nasmál, hodně jsem se nasmál. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Pan Charvát bohužel měl poměrně málo materiálu, dokument vlastně nemá žádnou "message" ani rozřešení. V podstatě jen poukazuje na to, že lidé, kterým nebylo zhůry dáno moc zdravého úsudku a inteligence se nechají potopit kvůli vidině kokainu, rychlým autům a hlavně prachům. Samozřejmě 99,9 z nich nic takového nikdy mít nebude, jinak by systém nefungoval. To, že počínání je amorální a do pasti vlastní hlouposti se chytil i pan Charvát bohužel nic nedokazuje. Je třeba tlačit na stát, aby podobné věci eliminoval podobně jako prodejce předražených kastrolů od nichž se vlastně služby finančních poradců příliš neliší. Dokument je odvyprávěn strašně nudně a hlavní postava vypadá jako typická oběť, což sráží značně celkový dojem dolů. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Spíše, než analýza finančního proradenství (prodávající a nakupující) to lépe funguje v rovině psychologické. Stačí vidět ty tupé, rozežrané, chamtivé držky lačnící po okamžitém uspokojení svých primitivních přání. Filozofická otázka zní, kdo je větší pitomec. Jestli ti, co vlezou do pyramidy nebo ti, co si koupí "produkt". Samozřejmě stát by měl jasně vymezit pravidla, ale evidentně lobbing těchto firem je zatím silnější. 66%. /Právě zapojení mladých a nezkušených lidí do finančního poradenství je další z věcí, která je odborníky OVB vytýkána. „Firma funguje jako průtokový ohřívač. Nábory pořádají i na středních školách, takže se k nim dostanou opravdu mladí lidé. Rekruti vydrží třeba jen několik měsíců, vytěží rodinu a nejbližší okolí a pak končí. A často odchází s dluhy. Provize z uzavřených smluv jsou zálohové, pokud tedy klient přestane životní pojištění platit, provizi musí poradce vrátit,“ komentoval prezident Asociace finančních poradců Vladimír Švorba. (zdroj: echo24.cz)/ ()

Reklama

Reklama