Reklama

Reklama

Rada nad zlato

(studentský film)
  • USA Good advice is better than gold (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2015, 26 min

Obsahy(1)

Pohled do světa multi-level marketing finančního poradenství v České Republice. Víš, kdo ti bude radit s financemi? Víš, jakou práci ti radí vyzkoušet? Dobrá rada není zdarma, dobrá rada je nad zlato. (oficiální text distributora)

Recenze (54)

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Pan Charvát bohužel měl poměrně málo materiálu, dokument vlastně nemá žádnou "message" ani rozřešení. V podstatě jen poukazuje na to, že lidé, kterým nebylo zhůry dáno moc zdravého úsudku a inteligence se nechají potopit kvůli vidině kokainu, rychlým autům a hlavně prachům. Samozřejmě 99,9 z nich nic takového nikdy mít nebude, jinak by systém nefungoval. To, že počínání je amorální a do pasti vlastní hlouposti se chytil i pan Charvát bohužel nic nedokazuje. Je třeba tlačit na stát, aby podobné věci eliminoval podobně jako prodejce předražených kastrolů od nichž se vlastně služby finančních poradců příliš neliší. Dokument je odvyprávěn strašně nudně a hlavní postava vypadá jako typická oběť, což sráží značně celkový dojem dolů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Studentský film, který svým námětem široce přesáhl hranice běžných studentských prací Filmové akademie Miroslava Ondříčka a vyjadřuje se k závažnému fenoménu doby. Finančně poradenští ,,šmejdi" si o takovýhle pohled insidera říkali už dlouho, ale žádný renovovaný český dokumentarista ani investigativní novinář zatím tuhle odvážnou cestu s kamerou nepodnikl, a tak mladý Jakub Charvát vstoupil rovnýma nohama do světa českého dokumentárního filmu. Sám o sobě prokázal slušnou dávku občanské statečnosti, píchl svou dokumentární kamerou přímo do vosího hnízda (právnická dohra bude jistě obtížná, je jasné, že tihle ,,šmejdi" jsou schopni čehokoliv). Námět jednoznačně za pět, formálně samozřejmě film trochu trpí dětskými nemocemi a také neškoleným Charvátovým verbálním projevem, postrádá také komplexnost snímku Silvie Dymákové, cenné je ale to, že na podobné ,,šmejdy" někdo ukáže a takto se na ně upře mediální zájem. Takže slovy jednoho z aktérů dokumentu: OVB Allfinanz, Partners, Fincentrum, Zfp Akademie, Broker Consulting... ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Otázky multi-levelového marketingu a premosťovacie skĺznutie do pyramídovej hry ma neminulo a tieto skúsenosti čiastočne charakterizujú môj pohľad na tento oplzlý vesmír výplodu kapitalizmu, ktorý sa mi vskutku hnusí. Nemám pocit, žeby sa autor jasne zaviazal k akejsi sebareflexívnej výpovedi, ktorá by hlbšia a vo viacerých vrstvách o OVB (ktorý je klenot finančného ošklbenstva) skúmala a najmä ľudí, ktorých vábia zatemňujúcimi okuliarmi. Ide skôr o reakciu na vzniknuté problémy týkajúce sa nej a nie o analytický hriadeľ koreňu samotnej veci. Ako študentský pokus záslužilé najmä pre otvorenie diskusie. Ako filmový projekt umelecky a informovanosťou horšie, avšak sila hlasu je dostatočne hlučná. Len aby radou nad zlato neprerástla kampaň s jednotémativným profitom do žiariacej budúcnosti, ktorá môže autora silno zaviazať na špagát. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Nejen na studentský film slušný dokument. Obsah nemá smysl komentovat, to snad ví každý, že nagelovaní chlapci v kvádru za litr až dva (tzv. polystyrenový, na těsno upnutý oblek ze supermarektu) hrající si na kdovíco těžko poradí s čímkoliv, co se týká financí, když nemají ani maturitu ze střední ekonomky, natožpak vysokou, ale forma už za zmínku stojí. Je to takové neučesané, chvílema dobré a profesionální, chvílema amatérské a nedořešené, příliš vysvětlující a vnucující vlastní názor, ale nikdy vyloženě špatné a hloupé a neměl jsem ani chvíli pocit, že byl dokument tvořen takzvaně na koleně. J. Charvát potenciál má. Dokument sám o sobě stojí za zhlédnutí už jen kvůli záběrům z akcí OVB, u těch jsem se nasmál, hodně jsem se nasmál. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Výborný studentský film který popisuje obchod s důvěrou ve finančním poradenství na principu multi-level marketingu. Obchod na kterém nevydělá ani poradce, ani zákazník který koupí nepotřebný produkt, ale parta manažerů, kteří sedí výš v náborové pyramidě. Oceňuji zejména dobrý pohled na vnitřní fungování systému z pohledu řadového poradce. Škoda, že se nepodařilo do filmu dostat nějaké vyjádření z druhé strany, z pozice vedení a top managementu. Ale už sama neochota se vyjadřovat o lecčems vypovídá. ___________ dobrý rozhovor na DVTV s režisérem: http://video.aktualne.cz/dvtv/poradci-ovb-stripterky-a-drogy-na-vecircich-a-obchod-s-duver/r~e823273e691f11e68d00002590604f2e/ ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama