Reklama

Reklama

Jeden den v Německu

  • Francie Un jour en Allemagne (více)
Francie, 2015, 85 min (Alternativní 53 min)

Obsahy(1)

Země našich západních sousedů se potýká s dědictvím rozděleného a opět sjednoceného státu, využívá supermoderní technologie a uchovává své tradice... V čase mezi rozbřeskem a západem slunce se stihneme podívat do proslulého hamburského přístavu, kam mnohasettunové kontejnery navádějí zkušení lodivodi a kde tým odvážných mužů za pomoci speciálního robota čistí přístav od nebezpečné munice z druhé světové války. Uvidíme krajinu zničenou devastující povrchovou těžbou, i na alternativní zdroje energie budoucnosti, jako je například mořský větrný park. Navštívíme Magdeburg – kdysi výkladní skříň socialistického těžkého průmyslu, dnes téměř vylidněné město duchů. Uvidíme, jak a kde se dokážou bavit Berlíňané, i jak se žije lodníkům na řece Rýn. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument o našem západním sousedovi...ten koncept 24 hodin v Německu je velmi funkční...rastrem tohoto francouzského dokumentu je Německo skutečně fascinující země...opravdu podařený snímek, ostatně jako celý dokumentární cyklus... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tentokrát je tu na můj vkus až příliš informací o logistice, energetice a průmyslu, velký důraz se chvályhodně klade na ekologii, ale celkový obrázek mi připadá příliš růžový, než aby úplně odpovídal realitě. Oproti jiným dílům cyklu, které jsem dosud shlédl (Itálie, Francie, Británie) mne tenhle bavil o poznání méně. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je zaměřený na průmysl a technický rozvoj Německa a je velkolepý. Na zatopených povrchových dolech ve východním Německu na sever od Liberce s hustými borovými lesy,kempy a novými okruhy pro in line brusle jsem byl nedávno a velmi doporučuji. V dokumentu Němcům , kteří mají skoro dvojnásobnou hustotu obyvatel než my závidím i nové stokilometrové cyklostezky, bývalé letiště, které obyvatelé v referendu ubránili developerům a mají místo na kulturní akce a setkávání nebo lesní politiku politilku nahrazování smrkových monokultur listnatými druhy. Německo mám projeté na kole několika mezinárodními jízdami (Berlín- Waršawa, Kessel- Valeč u Karlových Varů apod.) , ale nevěděl jsem, že Němci mají na území 30% lesů jako my a to na rozdíl od roztroušených lesíků ve Francii v blocích. Závěr dokumentů už má málo času co chce sdělit, ale je stylový - noční klubový život v Berlíně a to opět technickou optikou jak přemístit rychle masu mládeže od jednoho tanečního klubu do druhého. Po shlédnutí dokumentu mi je nejasné proč Němci mají už třicet let velmi nízkou porodnost a jsou v rámci ideologie rozmanitosti (multikulturalismu) pomalu nahrazováni národy z Africky a arabských zemí. Říkám si po shlédnutí tohoto velkolepého technického dokumentu jestli pak není daleko lepší život třeba v Bělorusku, kde s porodností problémy nemají a Minsk je na rozdíl od německých důchodcovských měst město mladých lidí. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Režie je posedlá průmyslem, Němci zase ekologií, ale o zemi jako takové se toho moc nedozvíte. Opravdu zajímavá pasáž je jen ta o bývalé NDR. Záběry jsou ovšem opravdu nádherné. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemecko ako krajina diaľnic (aj pre bicykle), lesov, diviakov v meste, solárnych a veterných elektrární. A potom prichádza šok, z fuj-fuj uhlia sa vyrába 46 % elektrickej energie. Určite je zaujímavá obec, ktorá je vďaka vrtuliam energeticky sebestačná a pri dobrom vetre vyrába osemnásobok svojej potreby. Menej lákavý je pohľad na vyľudnené mestá vo východnej časti krajiny s rozpadajúcicmi sa budovami. Film je o niečo menej zaujímavý oproti ostatným filmom série. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, po jehož shlédnutí pochopí i zabedněnec, proč Německo jen tak nedoženeme. Nápověda : v Němcích problém není. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Velice poutavý dokument o Vaterlandu ... již dlouho mě žádný "cestopis" takhle nechytl. Promyšlený způsob vyprávění snažící se cílit na to podstatné z Německé současnosti, se zacílením na energetiku, dopravu a průmysl. Sociální problémy nastíněné jen v podobě rozdílu mezi západem a východem země s odstupem 5 let by se jistě našla i další témata ... Každopádně po technické stránce téměř dokonalé s nádhernými záběry. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Frantíci o Německu: Zboží pluje do Hamburku, největší a nejstarší síť dálnic-bez alternativ vedlejších silnic, elektrická energie, kde brát, když už nechtějí z jádra, německé malé a střední firmy, a také velké lesní plochy, které se mění z jehličnatých monokultur na smíšené. Zpět k lodní dopravě, výrobě obřích lodí a nakládce a vykládce kontejnerů, sjednocení Německa a jeho důsledky, rozdíly v zemědělství, vylidňování východních měst, celá prázdná paneláková sídliště. Volkswagen, cyklostezky, taky Nürburgring a současný Berlín bez nákupních a průmyslových zón. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět, jak vypadá život v Německu. Vhodnější je ale pustit pouze kratší vybrané pasáže, protože při zařazení celé epizody budou mít problém s udržením pozornosti. ()

Peddro odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečná propaganda proti jádru. Vysílaná v den, kdy bylo rozhodnuto o dostavbě Dukovan. Náhoda??? ()

Reklama

Reklama