Reklama

Reklama

Pavarotti: Zrození popové hvězdy

(TV film)
  • Francie Pavarotti, chanteur populaire (více)
Francie, 2017, 52 min

Hrají:

Luciano Pavarotti (a.z.)

Obsahy(1)

Úžasný hlas od hloubek až po vrchol tenorového rozsahu. Italský lyrický tenorista Luciano Pavarotti (1935–2007), hvězda předních světových operních scén, debutoval v roce 1961 a o sedm let později se stal prominentním hostem Metropolitní opery v New Yorku. Vynikal především v italském repertoáru 18. století – v rolích oper G. Pucciniho a G. Verdiho. Od 90. let pořádal Pavarotti v rodné Modeně charitativní galakoncerty s hosty ze světa popu, folk-rocku a world music. Žánrové rozpětí těchto představení je překvapivě velké, ale společným jmenovatelem je sdělnost pro širší okruh publika. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

otík 

všechny recenze uživatele

Citlivý a s úctou natočený dokument, který mapuje Pavarottiho umělecký život od začátku až do konce a nebojí se zaznamenat i menší kritiku, která se na něj snesla ke konci kariéry, kdy už hlasově tolik nestačil. Velmi živý dokument plný fotek a Pavarottiho vystoupení včetně rozhovorů s jeho přáteli a spolupracovníky (velký prostor dostal další operní velikán Plácido Domingo). ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Skutočný a zanietených priateľov opery nie je veľa a preto každá snaha o jej popularizáciu je veľmi vítaná. Bežný poslucháč tuší, že bol nejaký Benjamino Gigli i Mária Callas, že Luciano Pavarotti má na popularizácii opery najväčší podiel a nepoznal by, že existuje Monserrat Caballé, keby s Freddiem Mercurym nezaspievala Barcelonu. Taká je pravda a pár bigotných operofilov na tom nič nezmení. Pre bežného poslucháča je opera spevohrou, pričom dôraz je na speve a nie na hre. Libretá opier nebývajú literárnymi klenotmi. Earle Stanley Gardner sa vyjadril, že opera je, keď prebodnú chlapa a on namiesto krvácania spieva. Väčšina divákov nepotrebuje počuť celú operu. Uspokojí sa s krásnymi, vynikajúco zaspievanými áriami. A takýmto očakávaniam dokázal Pavarotti najlepšie vyhovieť. V tom tkvie tajomstvo jeho gigantického úspechu. A tento film je veľmi pôsobivý. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama