Reklama

Reklama

Šerifská hvězda

(seriál)
  • Velká Británie Tin Star
Trailer
Velká Británie, (2017–2020), 20 h 15 min (Minutáž: 43–53 min)

Hudba:

Adrian Corker

Hrají:

Tim Roth, Christina Hendricks, Abigail Lawrie, Christopher Heyerdahl, Lynda Boyd, Kevin Hanchard, Ian Puleston-Davies, Stephen Walters, Dan McDougall (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Seriál Šerifská hvězda se odehrává v idylickém horském městečku, zaplaveném přistěhovalci těžícími ropu v nedalekém frakovacím zařízení, a čelícím rostoucí vlně zločinu. Vypráví emocemi nabitý a místy i zábavný příběh Jima Wortha (Tim Roth), abstinenta s dobrým smyslem pro humor i pro rodinu a horlivého náčelníka policie, jehož poklidný život naruší příchod bandy zločinců. Ti při zpackaném pokusu o Jimovu vraždu zabijí jeho malého synka. Tento čin – a Jimova ostudná odpovědnost za to, že se zbaběle vyhnul smrtící kulce – u něj vede v kombinaci s odmítáním přijmout minulost až k alkoholizmu. Jimovo nezřízené pití posléze nabyde formu jeho alter ega - nasávajícího, okouzlujícího, falešného a nelítostně brutálního druhého já jménem Jack Devlin. (HBO Europe)

(více)

Recenze (70)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Seriál přesně podle mého gusta. Hutnou atmosféru doplňuje vizuálně nápaditý styl. Krásné prostředí ostře kontrastuje s místy až brutálním děním. Tempo pozvolna graduje, minulost hlavního hrdiny je postupně rozkrývána a výsledkem je dechberoucí příběh pomsty, který musí potěšit každého milovníka podobných drsných krimi podívaných. Herecké obsazení je celkově zajímavé, Christina Hendricks si opět střihla jí sednoucí roli seběvědomé ženy, Christopher Heyerdahl dalšího solidního záporáka a potěší i neokoukané tváře v dalších rolích. Ovšem Tim Roth je úplně jinde, seriál táhne svým přirozeným charismatem a Jimův propad na dno je neskutečně sugestivní. Závěrečný cliffhanger sice dokáže diváka pořádně naštvat, ale druhá řada to jistí. 1. série - 100% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Moderní noirový western s postupně sílícími prvky gangsterky (vícekrát jsem si vzpomněl na temné westerny Anthonyho Manna a Cronenbergovy Dějiny násilí). Rowan Joffe dřív napsal excelentního Američana i dost mizerný thriller Dřív než půjdu spát. Šerifská hvězda s prvním filmem sdílí existenciální tížvost, s druhým sklony k béčkovým dějovým zvratům. Ovšem s tím, že si svou brakovost z velké části uvědomuje a s využívanými klišé dokáže neotřele nakládat, takže nechybí ani chtěný (zvrácený) humor. Jak praví titulek jednoho komentáře na IMDb: „enjoyable but silly“. Dokážu si nicméně představit, že pro některé diváky, vyžadující za každou cenu (psycho)logické vysvětlení toho, co vidí a slyší, bude zvláštní tón seriálu (výborně jej vystihuje název hned prvního dílu „Fun and (S)laughter“) příliš „silly“ a málo „enjoyable“.___ Příběh se zakládá na dobře známých situacích (šerif přijíždí zjednat pořádek do městečka, nad nímž přebírá kontrolu prohnilá naftařská společnost/ vyléčený alkoholik začíná znovu pít/ otec se mstí za smrt syna), ale ty se vyvíjejí nečekaným směrem nebo jsou mezi sebou kombinovány nápaditým způsobem. Snad žádná postava, jakkoli se zprvu jeví jako pouhá karikatura, nakonec není tak jednoznačná a předvídatelná. Skoro všichni skrývají nějaké temné tajemství, jehož postupné odkrývání vás společně se vzorovými cliffhangery nutí pokračovat ve sledování.___Ocenil jsem také, s jakou trpělivostí a péčí o každou záběrovou kompozici je celý seriál zrežírovaný. Mnohé záběry jsou nezvykle dlouhé, založené na postupném odkrývání nových informací, resp. na tom, že k určitým informacím kvůli kameře sledující jednu postavu nemáme přístup. Řada scén začíná dříve a končí později, než je potřeba k řečení nezbytného (což zní jako strašlivá banalita, ale na atmosféru seriálu to má zásadní dopad). Tu více, tu méně okázalé zapojování krajiny do vyprávění připomíná westerny a vizuálním leitmotivem jsou záběry s postavami přesně uprostřed symetrické kompozice, což působí nepřirozeně a hrdinům to přidává na znepokojivosti.___Deset epizod je na druhou stranu moc. Ve druhé polovině jsou rozváděny některé ne moc nosné linie, které odvádějí pozornost od toho, v čem je seriál i díky neselhávajícímu Timu Rothovi nejsilnější – upřímný portrét sebedestruktivně jednajícího chlápka, který získává kontrolu nad životem díky tomu, co jej současně ničí. Kdyby postavy nebyly scénářem nuceny dělat občas dost pitomá (a s ohledem na jejich charakterizaci nekonzistentní) rozhodnutí a nechávat se ovládat emocemi, byl by seriál zřejmě semknutější a vyrovnanější. Z obav, že toto rozřeďování bude dál pokračovat, nevyhlížím druhou sérii (která je vzhledem k otevřenému konci vysoce pravděpodobná) s příliš velkými nadějemi.___Minimálně prvním třem epizodám (ta třetí je zásluhou důmyslného střídání dvou časových rovin zřejmě nejlepší) bych ale Šerifské hvězdě určitě dal šanci. Zvlášť, pokud máte rádi drsné westerny a Tima Rotha. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čudný seriál. Tim Roth ako šerif s temnou minulosťou v meste, kde príchod bezohľadnej naftovej korporácie rozvráti vzťahy a prudko zdvihne zločinnosť? Na tom sa zdanlivo nedá nič pokaziť. Napriek tomu tu niečo nefunguje. Tvorcovia sa zjavne veľmi snažili o ďalšie Fargo, ale príbeh je zväčša pozliepaný z klišé a skrz-naskrz nesympatické postavy sa správajú až príliš podľa momentálnych výkyvov nálad scenáristov. Takisto Timov "pád do temnoty" nie je pre mňa ktovieako presvedčivý. Nie je to zlé, dal som celú sezónu za pár dní, ale istá pachuť zostala. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kanadská příroda tu vytváří naprosto jedinečnou atmosféru, kterou jsem v jiném seriálu ještě nezažil. Také to možná bude tím, že jsem očekával standardní kriminálku a po shlédnutí deseti dílů první série bych o tomto seriálu mohl říkat cokoliv, ale jako standardní kriminálku bych ho již nikdy v životě nenazval. Tim Roth tu totiž předvádí neuvěřitelně zvláštní a uhrančivou postavu, která Vám určitě nesedne a rozhodně na Vás bude působit hodně zvláštně. Především tedy v momentech, kdy se v něm probudí démon alkoholika. Na druhou stranu právě v tom tkví samotná originalita seriálu, která vytváří jedinečný příběh postavy domnělého nového šerifa kanadského městečka. Podvedený jsem ale nebyl jenom já, ale i všichni ti, co na tamní policejní stanici pracují. Očekávali nového šéfa a dočkali se člověka, jehož minulost nás pravděpodobně bude děsit po několik dalších let. Za mě tedy rozhodně spokojenost. Některé scény byly tak uhrančivé, že jsem nestíhal ani dýchat. Ke konci první série jsem si sice říkal, že tvůrci to s tím dramatem už opravdu přehání, ale závěrečná scéna to stejně dokázala a já se nemohu dočkat druhé série. Necháme se tedy překvapit. Jedno je nicméně jasné. Šerifská hvězda není a nikdy nebude klasickou kriminálkou. Naopak počítejte s jedinečným dramatem z kanadské přírody, která Vás nenechá spát, ale vtáhne Vás do světa místních motorkářů a indiánů z kmene Čejenů, kteří spolu dohromady dotváří atmosféru tohoto jedinečného kanadského světa. A Tim Roth to všechno naprosto bravurně tmelí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je sympatické, že to má protikorporátní podtón, navíc je to skutečně bravurně natočené, opravdu krásná kamera i slušné herecké výkony, jen...ta dějová linka je konstruována až moc na efekt, prostě slabší scénář, který oplývá až přespříliš náhodami, neuvěřitelnými věcmi nebo logickými lapsy... Škoda, fasádu to má opravdu pěknou... Série 1: 70 % ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DOČKÁTE SE SPRAVEDLNOSTI…“ /// Kurevsky dobrej úvod. A vlastně výbornej celej první díl! Městečko závislý na drobný turistice stojí před rozhodnutím – mít či nemít tady těžební rafinerii? Šerif je proti… ale koho zajímá jeho názor…, takže se brzo místo turistů vystrašených grizzlim, budou řešit jiný věci. Amazon překvapuje. Nesází na hvězdy (soráč Rothe), ale snaží se do mrtě vyždímat téma Nebojej se drsnosti a v tom je síla tohodle seriálu. Jen to začíná bej trošku blbý – jakože moc náhod nebo debilních rozhodnutí… všechno se to odehrává na malým prostoru, takže je to rychle vidět a celkem mě to začíná srát. Ale napětí udržet uměj. Sice sympatie (ty postavy) nemaj, ale na druhou stranu, jsou to slušní lidi. (Jen se v těžkých okamžicích rozhodujou divně.) Je tady dost záporáků, neutrálních postav. Ti kladní se projevujou pomaličku. Vlastně jich moc není – což je celkově dost smutný, když nemám komu fandit. Špinavý praktiky naftařský korporace, šéfka PR, která má svědomí, polda, kterej má žízeň a svým chováním zadělá na drama celýho serálu, vrah co je podivnej, rodina utápějící se v depresích… takovej nestandartní příběh, kterej stejně jak sere, tak baví. Zajímá mě, jak to vlastně je. Trochu blbý, hodně drsný…takže jestli máte rádi napínavost nade vše, bude vám dobře. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vždycky když chci, aby někdo rychle utekl, prostřelím mu nohu. 2.) Jsem polda, co má žížu. 3.) Na seriály koukám proto, abych byl nasranej. 4.) Thx za titule „98765“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nie som síce notorický alkoholik, no taktiež, podobne ako Jim Worth, milujem ten relaxujúci zvuk prudkého dotyku poloplnej fľaše dobrého amerického bourbonu o dubové drevo na barovom pulte. Podobná uvoľňujúca atmosféra sa nesie celou prvou sériou, najmä kvôli majestátnej kanadskej prírode a skvelej hudobnej zložke. To je doplnené o perfektnú kameru a strih, podtrhnuté suverénnym výkonom a charizmou Tima Rotha, kde niekedy vyzerá, akoby bol aj v skutočnosti alkoholikom s démonmi vo vnútri. Tin Star je v podstate také mierne psycho svojim vlastným spôsobom. Nikto z rodiny Worthových vlastne nevie, čo chce a všetci štyria by mali radšej preventívne obývať istú malú kockovanú miestnosť čalúnenú kožou a dverami s malou mriežkou. --- (Komentár k 2. sérii) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Spíš dobře natočené než napsané, ve scénář se občas objeví i nečekané nelogičnosti, nicméně Tim Roth a nádherná Kanada všechno táhnou nahoru. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Je mi úplně jedno, kolik má Šerifská hvězda procent, nebo nadšených komentářů. Pro mě byla jedním obrovským zklamáním. Hlavně po scénáristické stránce, což se stupňovalo od začátku, až k naprosto tragickému poslednímu dílu, (odhalení střelce, chování policie, stupidní chování manželky), kdy jsem fakt nevěděl, jestli se mám smát, nebo brečet. Určitě jeden z nejhorších Tomových filmů, nebo seriálů za poslední hodně dlouho dobu. Nikdy víc, ale nikdy víc. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobre rozbehnutý serial. Hoci má dve hlavné línie, osobné problémy hlavnej postavy a vyšetrovanie vraždy, obe sú veľmi zaujímavé. Dej síce postupuje pomerne pomaly, ale svojou atmosférou pripomínajúcou spomínané Fargo vtiahne. Uvidíme, kam to bude pokračovať, ale v tomto HBO nestúpilo vedľa. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Někde mezi drsným thrillerem a ještě drsnější černohumornou komedií. Bohužel materiálu je tak na 90 minutový film, což je u 10 hodinového seriálu velký problém a s rostoucí natahovaností roste i nuda a nezájem. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Materiálu na celovečerák, ale díky dlouhým záběrům a statickým scénám se to podařilo natáhnout na seriál. Ty hory jsou ovšem skvostné. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Remeselne zručne zrežírovaný mix najroznejších atraktívnych seriálových klišé. Napínavé, vygradované a kvalitne obsadené, ale v záplave súčasných nadštandartných televíznych produkcií vo výsledku iba lepší priemer. Možno pri druhom pozretí a prípadnej druhej sérii hodnotenie zvýšim. Potenciál rastu tu je. (11.9.2017) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jsem ohodnotil po shlédnutí dvou sezón, protože na další pokračování už bych nenašel sílu. Příběh sleduje osudy rodiny Worthových, děj však velmi často postrádá logiku, je přeplněn nesympatickými postavami, které se často chovají, jako kdyby trpěly schizofrenií, takže situaci pro mě nedokázali zachránit ani Tim Roth s Christinou Hendricks. Těžké zklamání. Největší perlou jsou ovšem oficiální obsahy TV Prima k jednotlivým epizodám. Přečtete si je, prohlédnete si fotogalerii, a už se na ten který díl vůbec nemusíte dívat, protože víte všechno. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tim Roth je démon. Ten obrovský prostor, který tady dostal, dokázal maximálně využít a bylo neskutečně poutavé sledovat rozklad jeho osobnosti ze spořádaného policajta a táty v pomstychtivou chlastající bestii. Dvojí zápletka mi sedla také. Linie s bojem lidí proti ropné společnosti sice působila ohraně, ale tím, že tvůrci do role hlavního záporáka zvolili vynikajícího Heyerdahla a vytvořili postavu PR manažerky v podání Christiny Hendricks, udělali z tuctového tématu něco víc. Druhé linii úzce spojené s tou první, kdy hlavního hrdinu dohánějí stíny minulosti, také není co vytknout. Navíc se všechno odehrává na pozadí nádherných kanadských scenérií. Kromě výše zmíněných jmen se dokonale vyvedl casting i co se dalších vedlejších rolí týče a za všechny bych jmenoval Abigail Lawrie, která ztvárnila náčelníkovu dceru. A nakonec se mi líbila i jistá míra divnosti, která prodchnula celou sérii. Tak snad to vyjde s druhou sérií. 90% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Já nevím.. Atmoška docela jo. Příroda hezká. Námět slibuje hodně...Ale... Jinak je to celé dost rozladěné. Možná to byl jakože rafinovaný scénáristický záměr, že ve finále jsou nejsympatičtějšími postavami dva záporáci a zbytek jsou buď totální kokoti (s Jimem v čele) nebo se jen jako kokoti chovají, ale proč bych pak měl koukat na druhou sérii to fakt netuším. Zprvu se zdálo, že to bude vybalancovaná studie zápasu s alkoholismem na pozadí mrazivého thrilleru z kanadských hor (něco v duchu Wind River). Časem se ale ukázalo, že se žádné hlubiny nekonají. Všechno klouže po povrchu. Psychologie postav je naprosto nesmyslná. Logika je na dovolené... Není to zkrátka ani dost syrové a komplexní aby to mohlo fungovat jako Wind River a zároveň to nemá ani nadhled, scénáristickou lehkost a rafinovanost Farga.. Desetidílná oscilace mezi nekonečným příslibem čehosi závažného a prvoplánovou pózou. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Konečně opravdová druhá sezóna True Detective a Tim Roth dost možná ve své životní roli. Tin Star je správně audiovizuálně vymazlený, atmosférický a proklatě napínavý thriller s přiměřenou mírou jednoduchého ale efektivního a setsakra krvavého násilí a nejzajímavějšími postavami v čerstvé paměti. V druhé polovině mu sice postupně ubývá na dechu, ale finále je jednoduše královské. Hlavně ať proboha druhá série nepokračuje v krásně zakončeném příběhu a podobně jako ten True Detective raději naváže jen tematicky, i kdyby měl výsledek dopadnout podobně rozporuplně. Další komplikace by Tin Star totiž shodila minimálně o třídu níž. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Nejspíš lehce spoileroidní: Ve stejném tempu, v jakém mé nadšení během prvních dílů stoupalo, začalo zhruba od půlky série klesat. Je to silné a dobře natočené od začátku do konce, ale když se z napínavého krimi thrilleru během pár dílů stane téměř absurdní gangsterka, z nichž jsou ZE VŠECH POSTAV nejsympatičtější dva záporáci, je to sice úsměvný twist, ale při ohlédnutí zpět na celou sérii to působí spíš nesourodě než promyšleně. Co seriál nasliboval v několika prvních dílech nenaplnil. Ne, že by se o to pokusil a ono se to nepovedlo, jen se na to prostě vysral a šel úplně jinou cestou, podle mě ne zrovna šťastnou. Roth je boží a uvnitř vlastně zcela ploché postavě dodává zajímavou texturu, až by člověk skoro uvěřil, že je pod ní velká hloubka, ale když si odmyslíte Rotha, příliš toho nezůstane. V tom ohledu jsou manželka i dcera mnohem zajímavější. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Antické drama uprostřed kanadské přírody aneb Spravedlnost je věc ošidná a relativní. 1) Nikdo není, za co se vydává, všechno je jinak, chování postav je nepředpověditelné. Děj ovládá syrová kanadská příroda a syrové charaktery._____ 2) 56letý vynikající (jak taky jinak) Tim Roth (šerif) a pěkně vytvarovaný asi 22letý Oliver Coopersmith (vrah Whitey) jsou zárukou, že je na co se dívat. Ještě je tu 42letý Stephen Walters (kytarista Jimmy)._____ 3) 9.6.2019 - Druhá řada pokračuje přesně tam, kde první skončila._____ I nadále se střídají nudné a bezobsažné chvíle s nabitým dějem, melodramatický telenovelový patos a prázdné kecy se zajímavou akcí._____ Pobavil mě závěrečný westernoidní souboj._____ Nejasný konec plný smyčcové hudby má zřejmě ponechat pootevřená vrátka pro další řadu._____ 4)  15.5.2021 - A tak se i stalo. Ve třetí řadě se děj přenáší do Liverpoolu a my konečně naplno zjistíme, co jsou naši hrdinové zač. Přetrvávají přednosti i vady z minulých řad - chvílemi velmi zajímavé, chvílemi nuda. Líbí se mi závěrečná pointa (v posledních vteřinách) - symbolicky vyjadřuje, co se má stát. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zatím po dvou dílech,které jsou celem rozvleklé,ale čiší z nich ohromný potenciál být solidní drsnou psycho zábavou...těším se na třetí díl...70% ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama