Reklama

Reklama

Becassine !

  • Francie Bécassine !
Trailer 2

Obsahy(1)

Bécassine sa narodí na skromnej bretónskej farme v deň, keď ponad dedinu prelietajú sluky. Svoju detskú naivnosť si zachová nedotknutú aj v dospelosti. Sníva o odchode do Paríža, no stretnutie s Loulotte, malým dievčatkom, ktoré si adoptuje markíza de Grand-Air, obráti jej život naruby. Stane sa jej pestúnkou a vytvorí sa medzi nimi silná spolupatričnosť. Na zámku vládne radostný poryv. Ale dokedy? Dlhy narastajú a príchod nedôveryhodného gréckeho bábkara veci len skomplikuje. Nikto však neráta s Bécassine, ktorá opäť raz dokáže, že je ženou činu. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (10)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Bécassine není ani krásná ani bohatá. Je tak trochu nešikovná, komicky dětská a hlavně bezelstná. Dětsky bezelstná. Bécassine je krásná pohádka pro dospělé z minulého století, srší pohodou, není zatížená žádnými přehnanými zápletkami, všechno plyne v takové pohodičce, že divák ani na chvíli nepochybuje, že tenhle kousek musí nakonec dobře dopadnout. Problémy jsou skutečné, ale snesitelné a řešitelné. Lapič lupič je sice vykutálený, ale kam se hrabe na současné hrabače a prospěcháře? Je prostě jen galantně vykutálený. Stejně tak postava strýčka nápadně připomíná pohádkového dědečka. Celý příběh je vlastně takové velké loutkové divadlo, kde obavy mizí stejně rychle jako padají na zem broušená sklíčka z křišťálového lustru. A ze jejich střípků vzniká přenádherná mozaika, která nás ujišťuje, že s Bécassine je svět takový, jaký má být a že iluze a sny jsou stejně důležité jako skutečnost. A svět je někdy stejně absurdní jako vymršťovač vajíček naměkko. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Francouzi si po letech stále rádi točí snímky ve stylu pro pamětníky, tedy přesněji adaptace starých osvědčených předloh a remaky „lidových“ klasik z meziválečného období. Je to hezké, v případě Bécassine ! jde opět o velice příjemný film, jen se obávám, že žádná (ani menší) klasika, ke které bych se rád vracíval, z ní pro mě ve finále nevzejde a zůstane s odstupem času pro našince nadále jednou z řady. To by zas nevadilo, když mě dokázala i projednou dost potěšit svou poezií, vtipnými momenty, neotřelými vynálezy, obzvlášť pak záběry do optického kukátka s noční a denní fotografií toho samého místa a oběma bratry Podalydèsy ve výrazných vedlejších rolích. Loutkař / lupič / podnikatel v podání samotného pana režiséra je kouzelný, titulní dívčí postava velmi milá, stejně jako její pohádkový strýček, a vztahy mezi hlavními postavami tak magicky vřelé. Dal bych i 4 hvězdičky, kdyby posledních 20 minut nezačalo tolik hrát na city a sentimentální notu, tento způsob cíleného dojetí se mi zdál až příliš jednoduše vykalkulovaný. Jinak fekální vtip tentokrát naštěstí pouze jeden, hned po příchodě na zámek, ale působil na mě v oné poezii jako nemístní trapas z jiného světa. [70%] ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ve Francii legendární komiks Bécassine jsem do shlédnutí tohoto filmu vůbec neznal. Po shlédnutí ale musím říct, že se jedná o moc příjemné a neuvěřitelně pozitivně naladěné dílko. Ztřeštěná francouzská komedie, byť decentně, která mi tu od Francie poslední léta zatraceně chybí. Všichni tu jsou ale ultra milí, až vlezlí. Pokud tedy chcete zvednout náladu, myslím si, že Bécassine by to mohla s lehkostí sobě vlastní bez problémů zvládnout. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Tak přece jenom umí Francouzi natočit laskavou   komedii plnou lidskosti, která připomene časy   plné nostalgických vzpomínek, a vyhovuje   starší generaci. Je až výjimečné, jak se   podaří vytvořit atmosféru rodinné pohody na   zámku mezi zaměstnanci zchudlé markýzy.   Originální vynalézavost a šikovnost   Bécassiny, drobné scénky ze života   okořeněné laskavým humorem, např. souboj   pláckačkami na mouchy, pouštění balonků   štěstí nebo první jízda hlavní hrdinky autem   za volantem, to vše okoření celý příběh. K   tomu patří i pořádný happy end, který   potěší a vrhne slzičky štěstí do očí.   Takový už život byl. ()

Clowie 

všechny recenze uživatele

Od prvních okamžiků okouzlující a osvěžující podívaná, nabitá dějem s drobnými, občas drsnými žertíky, výraznými postavami a barvitým prostředím. Střídají se realistické scény s nadsázkou až absurdnem - to když rodiče děvčátka usnou po celodenní lopotě s obličejem v polévce - a krátce na to vás odbourá kohout, který po rozbřesku kokrhá marseillaisu. Děvčátko roste a jde do služby, kde se neosvědčí. Nechce dřít na poli jako rodiče, míří výš a poštěstí se mu služba u panstva jako chůvy. Šmatlavý pohyb agilní chůvy, nenadálé přepady maskovaného strýčka, který na ni zpovzdálí dohlíží, mechanické experimenty, kterými chůva vylepšuje život. Laskavý a lidský film. Po dlouhé době originální. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Na zámku se rozhodnou udělat oslavu kvůli bankrotu, aby nalákali lidi. Pro oslavu použijí falešné papírové postavičky, kterými poté hýbají tak, aby z venku vypadaly jako lidé a že je na zámku živo. Podobnou věc udělal Kevin (Macaulay Culkin) ve filmu Sám doma (1990), když chtěl, aby lupiči uvěřili, že jsou rodiče stále doma. (griph)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Samotné jméno Bécassine je odvozeno od druhu ptáka (Bekasina otavní) a ve francouzštině se používá tento výraz i pejorativně ve smyslu „blázen“. (ČSFD)

Reklama

Reklama