Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (161)

Pierre 

všechny recenze uživatele

♫LEPŠÍ SNĚŽNÝ MUŽ, NĚŽ-LI ŽÁDNÝ MUŽ.♫ Těmito slovy začíná film v podání Marty Kubišové píseň ,,Sněžný muž´´ , která by se mohla jevit jako klasický popový  šlágr své doby, ale náhodou svým pod povrchem provokativním textem a pojetím film výborně otvírá a už nastiňuje tu skvělou uvolněnou atmosférou a souboj a kritiku obou pohlaví. A že se je po písničce opravdu na co těšit... Velkolepé papání Vladimíra Menšíka opravdu nemá chybu a jsem rád, že se mu tuto scénu podařilo vidět nejen jako filmovému divákovi, ale i v podstatě i jako příznivci jídla. To pak hned člověka napadne jestli to s tím obžerstvím občas trochu nepřehání, načež pak dostane hrozný hlad a šel by se nejradši najíst. On celkově Inženýr Čert je opravdu rozkošná postava záhadného muže (nebo snad skutečného čerta?) křupanského charakteru i chování, které mu ale nebrání kritizovat ženský protipól a myslet si o sobě, jen to nejlepší. Vladimír Menšík předvedl v této roli nejen trochu jiný výkon než obvykle, ale rovnou herecký koncert.  Bravo, maestro. Jiřina Bohdalová mu zde jenom, ale zdatně sekunduje.Možná neměla tak vděčnou roli, ale řekl bych, že Bohdalka (i když se určitě nikde nějak nelíbila jako žena.:D), tak  v tomto případě měla i docela svůj styl. Musím říct, že v první polovině mě tento souboj pohlaví se surrealistickými nápadami, výraznou výtvarnou estetikou, humorem  a skvělými absurdními dialogy  v podání dvou socialistických komiků v netypických odvážných  polohách prostě hodně bavila. Dokonce i tak, že jsem občas uvažoval i o plném počtu hvězd, ačkoliv jsem  nepobral všechny metafory a konotace. Ale prostě jsem se si jen užíval ten nadhled  a absurdnost.  Ke konci to ale napoprvé na mě bylo už trochu moc zmatené a už trochu docházel dech. I tak se dá ocenit krátká stopáž, která to stihla ukončit ještě dostatečně včas. Určitě tento kouskek mohu bezesporu ocenit jako velmi zajímavou a unikátní hříčku a budu si chtít tu velkou komorní jízdu ještě někdy zopakovat. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Muž a žena aneb prase a slepice. Vynikající hříčka se na konci zadrhne v surrealistické pasti a vyšumí do ztracena, ovšem ta cesta do prázdna, je naprosto kouzelná. Vizuální obžerské orgie a duo Menšík a Bohdalová ve svých typických rolích zesměšňujících tradiční role obou pohlaví. "Nemá cenu, aby se profesor zahazoval se služkou..... A to řekl Nýče.....Nýče? Co to je?...No, to je, on psal, víš...." ()

Reklama

Scytale 

všechny recenze uživatele

Na film jsem narazil náhodou na programu CSFilm v nedělní večerní hodiny a po shlédnutí prvních pár minut jsem se již nemohl odpoutat od TV. Velmi zajímavě pojatá komorní tragikomedie o vztahu muže a ženy, která v některých scénách přechází až do poctivého surrealismu. Výborné expresivní herecké výkony Bohdalové a Menšíka jsou zarámovány zajímavým vizuálním zpracováním. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Šílená alegorie... na co? Bláznivé podobenství... o čem? Kdo ví. Na tyto otázky se nedá lehce odpovědět, rozhodně ne tak jednoduše, jako třeba v případě filmu O slavnosti a hostech, na kterém se Ester Krumbachová také podílela... Ale každopádně se jedná o povedený film. Režie i herectví je prostě perfektní. A jak tohle mohlo vzniknout v roce 1970? To nechápu. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nedoceněná konverzačka Bohdalové a Menšíka, který je tu naprosto "k sežrání". Atmosféra je na komedii místy hodně stísněná (rovina kontaktu/nekontaktu s peklem), ale drtivou většinu času může divák vychutnávat herectví očí a celkově mimiky. Pohlreich by si tu jistě užil svoje, ale na druhou stranu, tohle je vyloženě česká kuchyně a byla podávána velmi stylově. Ale mě se fakt při pohledu na to smažení řízku neudělalo nejlépe... ;-) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se od 29. srpna do 27. listopadu 1969. (GASTON73)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) ihned po předkrmu vypije všechny 3 skleničky, které má před sebou. Když dáma (Jiřina Bohdalová) nese jako další chod špagety, jsou všechny tři sklenky již opět plné. Když začne inženýr hodovat, jsou opět prázdné. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama