Reklama

Reklama

Od světové války k té studené

(TV film)
  • Česko 1945–1953: Cesta ke studené válce (více)

Obsahy(1)

Na začátku Jaltské konference 4. února 1945 vládla mezi třemi velmocemi optimistická nálada: vítězství bylo na dosah ruky a zdálo se, že dohoda, které dosáhly, zaručí vybojované hodnoty. Po pár měsících však z dohody nezbylo nic než nesmiřitelné rozdíly. Spojenci, kteří stáli ve válce při sobě, měli najednou rozdílné priority a v době míru se z nich stali protivníci. Jak lze vysvětlit tak rychlé selhání skutečného úsilí, které bylo patrné při podpisu dohody? Jak došlo k posunu od Jaltské konference v roce 1945, která hledala trvalý mír, k událostem, jež nakonec vyústily ve studenou válku? Tyto dva díly se pomocí archivních záběrů, fotografií, původní korespondence a jedinečných svědectví vrací zpět do tohoto zásadního období naší historie. Zcela se ponoříte do poválečných let a vznikajícího nového světového pořádku. (Viasat)

(více)

Recenze (6)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Další zajímavý dokument vykreslující především poválečné rozložení sil ve světě, které se významně ustanovilo na Jaltské konferenci, které je věnována podstatná část dokumentu, a cestu k nové "válce" mezi západem a východem. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Druha svetová je pre mňa téma, ktorú mám celkom dobre naštudovanú, a ktorá ma mimoriadne zaujíma, obzvlášť po vojenskej stránke. No politická stránka je niečo v čom moc zbehlý nie som a nemal som prehlad o čo všetko po vojne išlo. No tento dokument - Cesta ke studené válce - je skutočne pútavý, zrozumiteľný, obohatený o dobove zábery a nebojím sa tvrdiť, že s časti aj napínavý. Nejedná sa iba o dokument, v ktorom sa súperi len o atómove bomby, ale predovšetkým o moc nad Európou. Najskôr medzi trojkou najvyšších (Stalin, Roosevelt, Churchill) a v druhom diely medzi dvomi veľkými národmi (USSR - USA). Odporúčam každému koho fascinuje toto obdobie. 90% - 5* ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Studená válka je dalším z velkých témat francouzského dokumentárního filmu. Nejzajímavější jsu francouzské průhledy amerického prostředí na východ Evropy. Je v nich mnoho objevných a inspirujících momentů. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama