Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Trochu bláznivá, trochu fantastická komedie pro děti: Působením blesku a dalších záhadných okolností se nadaný žák šesté třídy začne objevovat v dalších mutacích, které se od sebe charakterově liší... (oficiální text distributora)

Recenze (105)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

"Musil, ještěs málo zkusil..." Nejznámější hláška z jednoho z těch lepších dětských filmů, jakých koncem 80. let vznikly. Nejdříve byla želatina, pak se párkrát zablesklo a začali se dít věci. Vznikla identická postava, takový přesný klon toho, kdo byl nablízku. A byl to Musil a naklonoval se dokonce dvakrát a pokaždé s jiným charakterem. Dvojčata Pavel a Luboš Divišovi předvedli obdivuhodný výkon, který se jen tak nevidí. Potěší i Miloslav Šimek v roli ředitele školy. Sci-fi příběh plný hlášek, které ve své době zlidověli a které se už pozapomněli, protože televize nějak nemají zájem tento vynikající snímek vysílat. A je to ohromná škoda. Takové filmy se dnes už netočí. Snímek má spád a jedinkrát neškobrtne. I dramatický nástup tří výrostků stojí za to. I s těmi si Musil (klon) hravě poradí. "Čundrlíci, dejte ty pazoury pryč, nebo na vás hupnu!" Nezapomenutelné. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Výborný film pro děti, na který jsem se s chutí podíval i v pětatřiceti. Výborné hlášky ("V nestřežené chvíli jsem se obelstil a zamknul v komoře", "Pane Mráz, von říká, že jste pan Mráz"). A taky dobře zahrané, jak děti, tak např. Lenka Termerová jako maminka nebo Miroslav Šimek jako ředitel školy ("Soudružko učitelko, co tam dělá ten chlapec s holí?"). ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dětských filmů jinak šedavých 80. let natočila režisérka Drahomíra Králová specializující se na filmy pro děti a mládež. Že jde o snímek v její filmografii výrazně převyšující zbytek její tvorby není asi potřeba zmiňovat, jelikož jméno paní režisérky zůstalo spíše polozapomenuto, stejně jako jména obou scénáristů Miloše Cajthamla a Vladimíra Klapky (jsou zároveň autory původního filmového námětu), kteří se při psaní scénáře zjevně inspirovali tím nejlepším, co nabízí bohatá tradice české crazy komedie postavená na základech sci-fi, jak ji vytvářela třeba dvojice Miloš Macourek - Oldřich Lipský, tentokráte je ovšem vše cíleno na dětského diváka.... ,,Musil, málo si zkusil, jestli chceš víc, tak stačí jen říct..." ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V našich luzích a hájích nebylo nikdy v možnostech natočit výpravné scifi a raději se určité žánrové prvky zakomponovaly do filmů pro mládež (např. Uf(oni) jsou tady). Nejinak je tomu i v tomto případě. Poměrně plodné období 80. let na tvorbu pro děti a mládež dalo vzniknout i filmům s netradičně originálním pojetím. Tenhle nepříliš známý snímek od nepříliš renomované režisérky se snažil urputně vymanit od těch socialisticky idealistických (navíc bolševik v době vzniku oslaboval). A to se mu i daří. A pak taky sází na efekt dobrého herectví a originálních hlášek. Herecká dvojčata Divišovy asi tolik talentu neměla, ale tenhle film táhnou. Přece jen určitá jednoduchost a naivita v ději zase působila rušivě. Film to byl takový správně přidrzlý. A to jej dělá poměrně sympatickým i pro dnešní dobu. 60% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Prvý krát som snímok "Kam doskáče ranní ptáče" videl v roku 1987. Mal som desať rokov. Vtedy sa mi to dosť hodne páčilo. Zapôsobilo to na mňa. Keď sa teraz tak nad tým zamyslím, môžem skonštatovať, že tento nenápadný, dnes už takmer zabudnutý, český film vo mne prebudil, či skôr posilnil záujem o sci-fi tvorbu. Celkom rád by som si to znova pozrel a zhodnotil to z uhla pohľadu dospelého diváka. No už len z toho dôvodu, že si dodnes sponímam na príbeh žiaka šiestej triedy Pavla Musila, ktorý si vytvorí svoje vlastné klony, musím dať tomuto titulu štyri nostalgické hviezdičky. **** ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Scény z koupaliště byly natočeny na koupališti Lhotka na Praze 4. (lofa)
  • Když přibližně ve 45. minutě "originální" Pavel Musil (Pavel Diviš) sleduje televizi, zatímco jeho dvojníci uklízejí, na obrazovce běží český kriminální film Muž na drátě (1985), konkrétně scéna, kdy Jarda (Boris Rösner) v šatně z legrace přiloží Evženovi (Jiří Bartoška) k zádům maketu revolveru a řekne mu: "Ruce za hlavu," což Evžena velmi vyděsí. (8smdesat)
  • V závěrečných titulcích je chybně uvedeno jméno herce Miloslava Šimka jako Miroslav Šimek. (milad80)

Reklama

Reklama