Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kruh je příběh desetileté dívky Fanynky, která se vyrovnává s novou rodinnou a osobní životní realitou – úraz ji rázem odsunul z výsluní slávy nadějné sportovní gymnastky na invalidní vozíček a její matka, která odešla od rodiny a znovu se vdala, čeká dítě… Ačkoliv příběh nekončí klasickým happy endem – pocit radosti a pocit vítězství nad nepřízní osudu je jeho hlavním poselstvím. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

honajz 

všechny recenze uživatele

Až zoufalá snaha NĚCO sdělit, ale tenhle film nefunguje dramaturgicky, scenáristicky, herecky, načasováním, jde jen o prvoplánovou agitku bez nějakého uvěřitelného vývoje postav. A tentokrát i vedení dětí a jejich herectví je děsivé, takhle se možná mluvilo a jednalo v dětských třídách Krkonoš před sto lety, le ne dnes. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Asi jsem na tenhle film příliš stará. Přišel mi hodně zvláštní a přišla mi divná mluva dětských herců. Takhle děti mluví? Tedy pokud opomenu slovní výlevy děcek vypuštěných po vyučování ze školy. Ten stojí kolikrát opravdu za to. Ale tady ty děti mluvily hrozně strojeně, možná až jako roboti. Natáčelo se na naší hořejší základní škole. Ten marťanský Pegas tam je pořád. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Poslední film Věry Plívové-Šimkové a Drahomíry Králové. Režisérku Plívovou mám odjakživa rád, její filmy mají duši a vždycky nějaké sdělení. Nejinak je to i v tomto příběhu, který vypráví o desetileté gymnastce, které se stane nečekaný úraz a je upoutána na invalidní vozík. Příběh ze života, jako všechny snímky paní Plívové a i když jsou spíše určeny dětskému publiku, mají co říci i dospělým a tato kombinace funguje výborně. Možná občas rušilo pár postsynchronů u některých dětí, ale ne zase nic tak závažného. Krásné role ztvárnily Emília Vášáryová a Jiří Pecha jako babička a dědeček hlavní hrdinky Fanynky. Hudba Petra Hapky byla chvílemi pěkně dramatická a některé ženské chorály jakoby vypadly z dílny Zdeňka Lišky. A ejhle, v titulcích je uveden vedle Petra Hapky i Zdeněk Liška jako autor archívní hudby! Je vidět, jak Petr Hapka z jeho zkušeností čerpal a jakým byl jeho věrným žákem. Překrásné! Kamera Juraje Šajmoviče taky klasa. Celkově na mě film působil velmi příjemným, až melancholickým dojmem. Důstojná tečka za tvorbou Věry Plívové-Šimkové. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Příjemný rodinný film pro děti, myšlený možná jako varování malým sportovkyním před úrazem a zbytečným hazardem se zdravím v touze vyniknout. Mám stejně starou vnučku gymnastku a tenhle film oceňuji jako podporu mého výchovného nabádání k opatrnosti, aby se nezranila při tomto krásném holčičím sportu. Nerada bych ji jednou nosila v náručí jako Fanynku její filmová babička Emília Vášáryová. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru nepříliš povedený dětský film o nelehkých úskalích osudu. Herci mi připadnou většinou příliš toporní, příběh je místy až moc vypočítavý a naprosto si nedokážu představit třeba desetiletého chlapce, jak vydrží sledovat celý film, i když má jen 70 minut... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Co se snažili autoři filmem říct je zřejmé. Tragédie zasáhne do života holčičky, která ale díky tomu poznává nový svět, ale též top, kdo všechno jsou její přátelé. A objeví i zcela nové. Bohužel je příběh plný nepřesvědčivých epizod z života Fanynky, ale i jejích přátel. Všemu kralují hrozné dětské herecké výkony, kdy děti prostě jen odříkávají text, navíc totálně nelogický. Ani v době před dvaceti lety byste určitě neslyšeli dítě říct: „Děláš jednu hovadinu za druhou." Nebo: „Co jsem to provedla?" A do třetice: „Neboj, nožičky procitnou." Mimochodem, část použité hudby už jsem slyšel v seriálu Náměstíčko. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Kruh se rozhodně nedá nezívat dětským filmem i když hlavní aktérka je dítě je to spíše drama o odhodláni a nevzdáni se svého snu, režisérské duo Věra Plívova-Šimková a Drahomíra Reňáková- Králova vždy uměli točit dětské filmy a Kruh čím je starší tím se mi líbí více než v době svého vzniku. ()

Facillitant 

všechny recenze uživatele

V dětském věku mi to mělo co říct, a to kouzlo vnímám doposud. Je to mj. první film, který jsem viděla, nepočítajíc pohádky. Dokážu ale pochopit, že dospělý, přesycený dnešními propracovanými filmy, v Kruhu nenajde zalíbení. Opravdu to není kdovíjak kvalitní film, je v něm plno pitomostí a technických nedostatků, ale nejen perfektním provedením lze vytvořit pěkné. A co se týče hudební složky, ta je bezpochyby skvělá. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

To není špatné téma, ale proč je film tak mdlý? polomrtvý? takový bezpáteřní? Točený stylem, klapka, jedem, dobrý, další .... ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda navíc za hudební složku. Pro fandy filmové hudby taková lahůdka a vzpomínka na geniálního Z. Lišku. My jistě oceníme a poznáme co je Hapkovo a co Liškovo. Nevím, zda to byla od Hapky taková poklona svému dávno zesnulému kolegovi, či za inspiraci a nebo zda krok použít archivní materiály Liškovy pochází od někoho z tvůrců. Našel jsem na Idnes toto: Zajímavou kapitolu Kruhu představuje hudba. Dělí se o ni dva autoři, Petr Hapka, který pracoval na osmi z šestnácti filmů Plívové-Šimkové, a dávno již zesnulý Zdeněk Liška, podepsaný pod prvními třemi díly téže režisérky včetně slavného titulu Lišáci-Myšáci a Šibeničák. Liškovy motivy objevily filmařky v archivu a na otázku, zda už někdy byly použity, reagují smíchem. Kukal pak vysvětluje: "Ano, ta hudba už zněla; víte kde? V Íránu, jako někdejší zakázka pro slavností otevření teheránského pavilonu." ()

Trucker 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, ale zpracované naprosto nezáživnou formou. Vše dokresluje bezúčelná retrospektiva, která je zřejmě pokusem o dramatické vyznění situací, které jsou v každodenním životě naprosto běžné. Dětské herecké výkony ve vedlejších rolích jsou naprosto příšerné (není to ani herectví, ani výkony), je to buď mluvení jako když dvouleté dítě čte z papíru text napsaný nečitelným písmem, nebo hysterické řvaní, která má za následek, že film místy připomíná splašený roj hyperaktivních blech. Celkově to je hrozná nuda. ()

Reklama

Reklama