Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestnáctiletý mládenec, začínající rockový nadšenec, si sice vyhlédne nádhernou kytaru, avšak záhy zjistí, že nemá dost peněz. Marně žádá rodiče, aby mu pomohli. Posléze se pokouší potřebné finance sehnat na vlastní pěst. Jedná se o nepříliš věrohodnou normalizační moralitu, která měla dospívající mládež vést k žádoucím vzorcům chování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora je totální píčovina. Pokud v tomhle někdo vidí "normalizační moralitu, která měla dospívající mládež vést k žádoucím vzorcům chování", tak ten film nejspíš vůbec neviděl. Film je prostě o tom, že kluk potřebuje sehnat prachy na kytaru a snaží se je sehnat jakymkoliv způsobem, což mu někdy vyjde a někdy ne. Žádný moralizovaní v tom opravdu nehledejte. Taky v roce 1989 už by na to bylo asi dost pozdě. Neni to žádnej zázrak a chvílema na mě film působil vyloženě amatérsky, ale koukat se na to dá. Jinak Lenka Termerová má naprosto brutální účes typu mullet, kterej by jí moh závidět i MacGyver. 55% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Méně známý, ale skvělý dětský film - nejspíš nejlepší od Drahomíry Králové. Je to spíše na 60%, ale já taky hraju na kytaru a taky jsem absolvoval průmyslovku, takže těch 10% klidně přihodím. 70%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No já nehrál na elektriku a ani na ní nešetřil. Ale lepil jsem plastikové modely letadýlek a krom letadel z DDR a samozřejmě našeho Směru a Kovozávodů Prostějov se tu toho krom zpola nelegálních burz na Spartě od jiných většinou západních výrobců moc sehnat nedalo. A to všechno stálo prachy, hodně prachů a ty já neměl. Z kapesného se toho moc ušetřit nedalo a tak člověk musel začít podnikat. Voják se stará, voják má - praví jedna moudrost. A jelikož u nás v domě v přízemí byl obchod ovoce-zelenina a v průjezdu do dvora haldy papírových beden byl byznys plán hotov. Povolení si je brát jsem dostal, doskonce s povděkem a jelikož v dostřelu byla sběrna surovin v Rámové, tak jsem to tam tahal. Předtím však poctivě z každého spoje beden vyndaval kovové svorky aby to byl čistý karton a měl jsem tak nárok z každého kila na 1 Kčs. Na stříbrnou anglickou barvu Humbroll (nejlepší stříbrná všech dob! '.-) jsem musel vytřídit a odvézt 30 Kg papíru... O tom, že se mi to v Dlouhé xkrát na dvoukoláku rozsypalo a já běsný vzteky se to snažil ke sběrně nějak v kuse dotáhnout tu ani nebudu psát... Eh... kterej mladej týnejdžr dneška by se tak snažil co?! Komunisty na ně!!! --- Proč to teda tady píšu ? Protože chápu. Chápu tu sílu co hrdiny popoháněla k vydělávání a moc se mi líbila oddanost věci od malé sestry. Holčička mi moc sympatická nebyla, ale lidsky mi strašně sedla. Film je tedy hezký nejen z té člověčí stránky, ali je zajímavý i něčím jiným. Lidé dnes neustále nadávají na to jak to ve městech vypadá, tohleto a támhleto, chodníky hrozné, silnice hrozné, když se opravují a jsou uzavírky také hrozné.... Ale podívejte jen v tomto filmu v jak neutěšeném prostředí jsme v tom roce 1989 žili. Vše zašlé, úplně všechno. Domy, ulice, nábřeží... i lidi. Od filmu jsem moc nečekal, ale nakonec celkem zaujal a rozhodně bych jej nestrával tak jak činí někteří zde. Ode mně je to za tři stovky do sklenice, ty zelený se sedlákem a selkou ! :-) * * * ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Krásný, úsměvný pubertální příběh o klukovi, který sní o své elektrické kytaře. Vydatně podporovaný svou malou, umíněnou ale správnou sestrou nakonec zjistí, že největší radost je překvapit někoho jiného. Oldřich Vízner a Lenka Termerová v roli rodičů skvělí, překvapila mě velice i herecká nadšenost dvou hlavních protagonistů filmů, ač neherců. Je škoda, že to byla nejspíš jejich první a jediná role. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Proboha! Tohle je jeden nejhorší film s dospívajícím hrdinou vůbec. Kluk si chce koupit elektrickou kytaru, na kterou ale nemá peníze. A tak začne šetřit a bere jakoukoli práci. Některé mu klapnou, jiné ne. Ten kluk měl jediný štěstí, že měl tak dobrou ségru. Vůbec jsem nepochopila roli tý sexy barbíny, co nastoupí ke klukům na průmyslovce do třídy. Proč? Proč pořád tancuje, cvičí a ukazuje prsa? Proč? ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Nečekaně pěkný film z roku 1989. Bohužel tenkrát ve víru událostí tzv. sametové revoluce jaksi upadl v zapomenutí. Mimo jiné své přednosti je v něm zychyceno pužívání počítačů IQ 151 ve škole. Kromě hezkého hereckého výkonu Martina Kukly (Hynka) mě svým výkonem překvapil i Oldřich Vízner. Byl jsem velmi potěšen, že jsem ve filmu zahlédl i Rudolfa Pellara. Film vřele doporučuji ke zhlédnutí nejširším věkovým vrstvám. Ještě musím dodat, že nesdílím názor prezentovaný v oficiálním textu distributora „Jedná se o nepříliš věrohodnou normalizační moralitu, která měla dospívající mládež vést k žádoucím vzorům chování“. Skoro bych řekl, že se tu tento text objevil nedopatřením, protože opak je pravdou. Tvůrcům filmu se podařilo film oprostit od tehdejších politických trendů a natočit film založený na trvale platných hodnotách. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nebylo v roce osmdesátdevět už na výchovu mládeže trochu pozdě. Distributor se svým oficiálním textíkem poněkud zaspal dobu. Hynek měl chytrou a skvělou mladší sestřičku. Ta byla teda číslo a v bráchovi se viděla. Taky jsem si jednou takhle otevřela pusu na rodiče, že něco nutně potřebuju. V ten moment jsem chytla druhou o zeď a byl klid. Hynek dělal všechno možné i nemožné, aby tu kytaru měl a nakonec zjistil, že ji nepotřebuje. Ta strastiplná cesta za kytarou mu dala mnohem víc, než si v tu chvíli sám uvědomil. My jsme ve škole měli Consuly. Počítač měl temně zelenou obrazovku a text se na ni objeval bílý. Hráli jsme na něm hry a psali texty. O nějakém programování nemohla být ani řeč. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dobová pohodička, pohoda. 1) Oficiální text distributora je úplně mimo mísu. Film je věrohodný a s normalizací nemá nic společného. 2) Milý a pěkný Martin Kukla (Hynek, který shání kytaru) si později ještě štěkl ve filmu Houpačka a pak ze světa filmu zmizel. Nevíte někdo, kam? 3) Dále hrají 20letý Martin France (Felix), 42letý Oldřich Vízner (otec), výborná 10letá Magdaléna Učíková (malá sestra Adélka), 16letý Jiří Strach (spolužák Igor) a další. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

To je prostě šílenost, taková hodně praštěná komedie. Sice se tempo celkem vleče, ale ta malá ségra je úplně ujetá a ve filmu je spousta archivně hodnotných záběru komunistické Prahy, takže prostě tři hvězdičky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Posledny normalizacny film reziserky Renakovej -Kralovej /Tony, tobe preskocilo, Kam doskace ranni ptace/ a velmi dobry film. O tom, ako mladenec si chce kupit gitaru a zhana financie na vlastnu past. Normalizacnej komuniostickej propagandy tu bolo len minimum, dialogy su vyborne, herci mne neznami : 70 % ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Neměl by být oficiální distributor politicky nezaujatý? Tady se zdá, že obsah sepisoval zarytý člen chátry dvou sedmiček. Každopádně je nutné si přiznat, že se jedná o poměrně slabý film, i když několik vtipných momentů by se našlo. Nejvíc mě pobavila ta malá Adélka, jak vyhrávala po hospodách a následná scéna s esenbákem, což v mém hodnocení vytáhlo z původně zamýšlené 1 * na slabé 2. Naopak role nové spolužačky toho mladistvého kytaristy mi přišla celkem zbytečná. A už vůbec se mi nelíbilo, že fotr od rodiny dělal nádeníka jakémusi papaláši s vilou, bazénem a saunou. Škoda že Učíková nedostala šanci ve více filmech, dle mého zde hrála velmi dobře. Že by rodiče po listopadu dostatečně nepoklonkovali havlérce? 35% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Postavy a dialogy nebyly klišoidní, právě naopak, dalo by se říct, že působily velmi důvěryhodně a přirozeně, snad s výjimkou Magdalény, takový tvor se na Zemi ani na přilehlých družicích ještě nevyskytl. Za zmínku také stojí perfektní výrok od krásné Martinovy spolužákyně, že totiž úlohou ženy je ležet na sofa a vonět. Vzhledem k tomu, že muž by měl být ženiným pravým opakem, dá se odvodit, že ideální chlap se neválí a smrdí. Cheché, z tohoto pohledu jsem jen poloviční muž, ale schválně nepřiznám, jakou část definice nesplňuju. Velkou úlohu také ve filmu hrají tehdejší výkřiky nejmodernější socialistické techniky, počítače IQ 151. My jsme je měli ve škole taky, v každé třídě několik, né že bychom na nich pracovali, ale školník je nám tam dovezl vždy, když přestalo v zimě fungovat topení. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl jednou a již poměrně dávno. Jeho načasování bylo hodně nešťastné, byl natočen těsně před sametovou revolucí a po ní upadl v zapomnění. Což je vcelku škoda, protože to rozhodně nebyla žádná normalizační ani moralizační agitka, jak je uvedeno v obsahu. Z dnešního pohledu by šlo i teenegerskou komedii, kdy se hlavní hrdina pokouší získat dostatek peněz na koupi vysněné kytary. Dodnes si pamatuji jeho pár pokusů o rychlé zbohatnutí, jak například šmelil s lístkama na hokej apod. Pokud na něj narazím, rád si jej někdy zopakuji. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Šestnáctiletý Hynek musel přestat hrát ve skupině, protože se rozpadla. Podmínkou přijetí do jiné skupiny však byla vlastní kytara. A kde sehnat do vánoc 9 000, když táta plánuje koupit k vánocům zbrusu nový počítač? A tak za pomoci odhodlané sestřičky shánějí v ruchu velkoměsta peníze jak se dá, legálně i pololegálně. Kupodivu se jim to podaří tajit před rodiči, kupodivu se Hynkovi daří tajit i to, že nechodil do tanečních. Malá Adéla mi vůbec neseděla. Dítě génius... A ještě navíc v zapadlých putykách si hrála na chudobné opuštěné děvčátko jako vystřihnuté z 1. republiky. A to jsme v roce 1989 netušili, že to zas leckde takové bude...Film se dal ovšem překoukat, zas tak hloupý nebyl. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Paraaada :--)!! Konecne mila a dobra komedia z normalnej blaznivej rodinky. Ziadne hulvatsva, sex, ziaden humus, proste sranda kompatibilna s pozeranim v rodinnom prostedi! A ta malicka, ta fakt nema chyby :o)! 4* ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Takoví rodiče, co nechtěj dát dětem peníze na kytaru, těch už je dneska hodně málo!". Jednoduchá komedie o velké touze jít za svým cílem a také o sesterské lásce. Film je obsazen neznámými tvářemi, většinou neherci a jednoznačně v něm exceluje malá sestra hlavního hrdiny v podání Magdalény Učíkové. Škoda, že už se pak v žádném filmu neobjevila, věřím, že by se stala dětskou hvězdou. ()

Reklama

Reklama