Reklama

Reklama

Mimo kontrolu


Zkáza Světového obchodního centra (E02)

(epizoda)
  • Francie World Trade Center (více)
Francie, 2016, 52 min

Obsahy(1)

Jak je možné, že se obrovské věže konstruované tak, aby odolaly nejrůznějším náporům, zhroutily jako domečky z karet? Jak ustály náraz letadel? A co se potom dělo uvnitř? 11. září 2001 dvě dopravní letadla narážejí do mrakodrapů Světového obchodního centra. Ty záběry mají všichni v živé paměti, ale jen málokdo ví, co se toho dne dělo uvnitř obou budov z hlediska technického a vědeckého. Jak to, že se obrovské mrakodrapy takhle zhroutily? Jaké nepředvídané fyzikální jevy mohly tak fatálně narušit jejich strukturu, že se v závěru zřítily za pouhých několik vteřin? Jak konstrukce budov Světového obchodního centra všeobecně považovaná za nedotknutelnou přispěla ke své vlastní zkáze? Odpověď na tyto otázky budeme hledat u špičkových odborníků – vědců, inženýrů a architektů, kteří pracovali na projektu „Dvojčat", ale také u lidí, kteří toho dne byli uvnitř budovy a všechno to zažili na vlastní kůži. S jejich pomocí a s využitím archivních záběrů a 3D animací se pokusíme o úplně novou analýzu, která nám pomůže lépe porozumět nejhoršímu teroristickému útoku v historii. Jak mohla dvě linková letadla zničit takové kolosy a proměnit jeden z největších amerických symbolů v nezvladatelnou katastrofu? (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

kyrtab odpad!

všechny recenze uživatele

Slova jako "pravdivý", "tak se to skutečně stalo" apod. jsou stále předčasná. K vyřknutí definitivy jsme malí páni. A tak popisuji pouze své šimrání. Pro téma 11.září je nejucelenějším dokumentem, co za ta léta vznikl, September 11: The New Pearl Harbor (2013). Pět hodin rozporování oficiálních stanovisek a pokládání jasných otázek zastáncům vládní verze. I tento o tři roky novější dokument na některé mohl odpovědět. Však jen brnká na city rozhovory a vatou nejdoucí k jádru. Jádru věci i mrakodrapů. Víte, například, že oficiální vyšetřovací zpráva končí chvílí, kdy se začne první věž hroutit? (Prostě rozbor nesrovnalostí pádů se nekonal, jen domněnky co k nim vedlo a tečka). Že budovy WTC 1 a 2 padaly téměř rychlostí volného pádu, což odporuje zákonu zachování energie? (Nelze pod sebou drtit hmotu - navíc násobnou - z velké části neporušené konstrukce, aniž by se zpomalila rychlost pádu nebo aniž by se dodala energie z vnějšku soustavy) Že se prakticky nenašla torza těl, stovky se nedaly identifikovat ani metodou DNA? Při pádu pouhou tíhou budovy, opravdu se po zavalení stropem téměř vypaříte?! Že WTC 7 je jediná podobná budova v historii, která se zřítila v jediný okamžik do svého půdorysu pouhým působením nerovnoměrně rozšířeného požáru?. A spousta dalších otázek, na které stačí laický náhled zastánců i odpůrců, aby zde bylo šimrání, že po stránce fyziky něco nesedí. Buď byl vůl Newton a váš učitel nebo vola robí z vás. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

A teraz tú o zbraniach hromadného ničenia u Saddáma a Kaddáfiho... Nezaraďujem sa k tvrdým zástancom konšpiračných teórií, ale keď ma niekto o niečom stále opakovane presviedča, tak o tom musím začať pochybovať. Kým pri reklamách na zubné pasty alebo na výhodné pôžičky je ľahké sa presvedčiť o opaku ich tvrdení, nie je v možnostiach bežného smrteľníka a možno vôbec nikoho v určitých veciach sa dopátrať pravdy. Udalosti 9/11 tam určite patria, a hoci dokument sľuboval technický a vedecký pohľad, bol to skôr pohľad laický a bulvárny. Nejaké jadrá, nosníky a vysoká teplota, čo neprospieva oceli, boli spomenuté aj animované, ale to je všetko. Zachránení ľudia, ktorí mali šťastie, vypovedali pravdivo a dojemne, ale z technického hľadiska do veci nemohli priniesť nič. Politike sa dokument vyhol radšej úplne, pritom na vec by som sa radšej pozrel z opačného konca, a s odstupom času by som sa spýtal: Cui bono? ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Vedle různých konspiračních teorií je tu tento odborný dokument, který přibližuje, proč obě budovy Světového obchodního centra nevydržely nárazy dvou letadel. Jako laik mohu říct, že mě dokument může přesvědčit o tom, že to tak mohlo být. Mraky autentických záběrů, rozhovory s účastníky nebo autory budovy. Co víc může vést k odbornosti a zajímavosti. Hudba: Parigo ()

Jarck 

všechny recenze uživatele

"V komunikácii s konšpiračným teoretikom musí každý skôr či neskôr rezignovať. Tento okamih považuje konšpiračný teoretik za dôkaz, že pravdu má on a že oficiálna verzia je iba zastierací manéver." Je ľahké vypustiť blud, ale nájsť dôkazy, overené zdroje, vedecké štúdie trvá tak 10 násobne dlhšie. S takýmito ľuďmi sa nedá viesť debata, pretože oni majú svoju pravdu o svete a ako ide všetko proti nim, myslia si že za ich posrané, neúspešné životy môže vláda /USA /židia /korporácie/ atď.... Asi je príliš mainstream veriť svetovo uznávaným odborníkom, expertom na danú problematiku, a hlavne vede a faktom. Teraz je v móde veriť "alternatívnym pravdám" - nemám dôkazy, ale mohlo by to tak byť.. Moja obľúbená časť Southparku: Kyle: Každý kto tvrdí že 11 september bolo sprisahanie je retard. Cartman: Štvrtina Američanov tvrdí že 11 september bolo sprisahanie.. Tvrdíš že štvrtina Američanov sú retardi? Kyle: Jo, tvrdím že štvrtina Američanov sú retardi. Stan: Jo, najmenej štvrtina. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na zajímavý technický rozbor následku nárazů letadel do mrakodrapů. O tom tam bylo jen pár povrchních scén, zbytek tvořily obvyklé emoční výpovědi (nic proti nim v jiném dokumentu, ale tenhle měl odlišné zadání). A k tomu nablbý komentář, který několikrát zopakoval variaci na větu: "Když šel pan X. Y. 9. září do práce, tak vůbec netušil...." No, to netušil skoro nikdo, to nám říkat nemusíte. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama