Reklama

Reklama

2001: Vesmírná odysea

  • Velká Británie 2001: A Space Odyssey (více)
Trailer 2

Filosofická filmová opera. Evoluce a smysl existence lidstva v několika epochách, během kterých je člověk konfrontován se zlověstným a mlčícím symbolem mimozemského života. Science-fiction film, po kterém už filmové sci-fi nikdy nebylo jako dříve, a souběžně napsaný stejnojmenný science-fiction román, po němž se sci-fi literatura navždycky změnila. Jeden z největších mýtů filmové historie a společné mistrovské dílo dvou osobností svých oborů – režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka. Neopakovatelná cesta za hranice lidské zkušenosti, za hranice prostoru a času... (AČFK)

(více)

Recenze (1 617)

finn 

všechny recenze uživatele

Vizuálně podmanivá a bezesporu přelomová odysea dává prostor k zamyšlení a ke spoustě otázek, přitom sama neodpoví skoro na nic. Možná jsem moc zhýčkanej mainstreamem, ale dojem z lidoopího úvodu, boje s umělou inteligencí a opojnýho závěru mi prostě kazí fakt, že když může scéna trvat 2 minuty a neztratit nic ze svýho kouzla nebo obsahu, tak by měla trvat 2 minuty. A ne 12. I když možná se stačí jen dobře na film připravit. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Právom si kladieme otázku. Čo sa stane, keď 2 významné osobnosti svojho „remesla“ sa dajú dohromady a spoločne vytvoria niečo? Aký z toho má byť výsledok? Buď to bude niečo mimoriadne alebo to bude totálny kolaps! V prípade tohto filmu sa stalo to „mimoriadne“! Neskutočne silné obrazy, fantasticky načasovaná hudba a dych berúce obrázky a k tomu „veľmi jednoduchý“ príbeh! A to všetko už v roku 1968! Posledných 30 minút je totálnou explóziou jak z obrazovej tak aj z obsahovej stránky. Keď raz bude potrebné znovu vybudovať základy sci-fi žánru, tak budeme potrebovať 2 filmy: jeden je Kubrickovo/Clarkeovo Vesmírna Odysea a druhým je Scottovo Blade Runner . PS. S týmto filmom všetkým prajem len to najlepšie v roku 2015!!!!! Osobné hodnotenie: 100% (*****) ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

Jeden můj velký rest. Kolik jsem již četl rozborů, odkazů, článků, statí. Kolikrát bylo naráženo na tuhle Mekku sci-fi, kterou jsem nějak neměl už ani chuť si pustit. Stalo se tak. A jsem (ostatně jako všichni ostatní) v rozpacích. Takhle vysoko hodnotím jenom a kvůli vizuální stránce. No řekněme 80% vizuálně 20% dějově. Co dokázal Kubrick ve své době za triky, spousta novodobých režisérů by si měla sypat popel na hlavu, kdy s moderní technikou nejsou schopni vytvořit jakoukoliv atmosféru. Tohle byla, ale vizuální lahůdka. Ďábel se skrývá v detailech. Kubrick je opravdový ďábel. Co se zbylých 20% týče. Nevím. Ačkoliv byl nechán široký prostor pro vlastní interpretaci. Moje fantazie asi nedosahuje takových výšin, abych zplodil nějaký ucelený a hlavně zajímavý závěr toho co se na plátně událo. Třeba do toho dozraji časem. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Holy fucking shit :-). Vesmírná Odysea je film, na který se nezapomíná, a který každému divákovi musí zůstat zarytý hodně hluboko v šedé kůře mozková. Kubrick tady nekompromisně definuje svůj filmový jazyk, který je perfekcionistický v každém myslitelném aspektu. Vypravěčský jazyk Vesmírné Odysey působí tím nejpřímočařejším způsobem na základní lidské smysly a přitom je tak komplexní a dechberoucí. A ta vyvrtaná díra do hlavy v závěru je tou nejbrutálnější předehrou katarze, která každého z vás bude po projekci čekat. Já viděl Odyseu po letech ve Varech 2018 a musel jsem si ji tam dát ve velkém sále dvakrát za těch deset dní, protože v kině mě Kubrick doslova uchvátil a zarazil do sedačky. Jo a děkuji promítači za maximální volume. Všichni asi chápete proč. Delikatesa. 100% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po objevení tajemného artefaktu pohřbeného pod měsíčním povrchem se lidstvo vydá na cestu k nalezení svého původu s pomocí inteligentního superpočítače HAL 9000. Stanley Kubrick zhmotnil fantazii literárního autora sci-fi Arthura Charlese Clarka tak dokonale a mistrovsky, že je snad už nadobro nepřekonatelný. Nejedná se o žádný dobrodružný popkornový sci-fi snímek, jak by si mnohý mohl představovat. Daný příběh svým způsobem představuje sbírku abstraktních pojmů týkajících se lidského pokroku, snahy a objevování. Jde o to, že se člověk snaží definovat sám sebe prostřednictvím metafory vesmírného cestování. S každým monumentálním tahem směrem nahoru či dolů se projevuje určitá myšlenka a to od prologu na úsvitu člověka, kde rané lidi využívají sílu základních nástrojů ve formě kostí, až po cestu, která osvětlí temná tajemství Jupitera. Prolog je záměrně zlovolný. Má ukázat odvrácení soupeřících kmenů a odhalit nepřátelství člověka k člověku. Podobný souboj později nastane mezi člověkem a umělou inteligencí. Vizuální stránka a tempo je taktéž záměrné. Vyvolává tak dojem, že každý záběr je koncipován jako pojem lásky, trpělivosti a myšlení. Umělecká vize je přizpůsobena revolučním technikám speciálních efektů a na rok 1968 nelze jinak, než smeknout klobouk. Stanley Kubrick vlastně dělal to samé, co v současné době dělá James Cameron. Vznikla nejinteligentnější vesmírná opera, která nestárne a stále budí nadšení po všech stránkách. Příběh jako takový se zdá být nesmělý, krátký a bez nápadů, ale tady jde hodně o hloubku myšlenky a dá se říct, že ne každý se do patřičné hloubky ke správnému uchopení dokáže ponořit. Vizuální vjem představy nekonečna je už jen vrcholem toho všeho. Při závěrečné scéně, kde je v kontrastu se zeměkoulí plod dítěte, už zbývá jenom zatleskat. Nekonečno a koloběh života. Pojítkem je tajemný monolit. Zkrátka a dobře, jedná se o snímek vizionářský a velice inteligentní. A v tom je stále jedinečný. ()

ad142 

všechny recenze uživatele

Vysoko nadčasové a zároveň silne filozofické dielo, ktoré však bežného diváka nenudí intelektuálnym balastom, alebo náročnými dialógmi, či monológmi, ale podáva svoje posolstvo na pozadí veľmi pútavého príbehu. Súboj posádky s palubným počítačom však nie je hlavnou kostrou príbehu, pretože ten má viacero rovín. Z celého tohto filmu je cítiť, že ho jeho tvorca, Stanley Kubrick pripravoval veľmi dôsledne. Scenár je prepracovaný do najmenších podrobností a skvelý, symbolický záver môže sklamať iba podpriemerného diváka. ()

Evander odpad!

všechny recenze uživatele

V poslední době mám na výběr filmů poměrně smůlu, ale tohle teda bylo něco extra. Ani se mi nechce věřit, že se A. C. Clark přímo podílel na scénáři. 2001: Vesmírná odysea je bezpochyby jedním z nejhorších filmů, které jsem v životě viděl, a to opomíjím fakt, že je mi docela za těžko tento paskvil vůbec filmem nazvat. Na stopáži 2h 20 min je přibližně 1h 40 min naprosto zbytečných záběrů, hudba doprovázející tyto náhodně poházené výjevy beze špetky smyslu, je vysloveně otřesná a dráždila mi nervy od první do poslední sekundy. Celé je to šílené psycho a vůbec nevím proč něco takového Kubrick natočil. I mechanický pomeranč, který je jinak nevýslovným hnusem, se vedle tohoto počinu jeví jako docela snesitelné dílo. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je vážně náročná podívaná a zkouška trpělivosti. Jako by Kubrick naschvál provokoval. Ale odměna je bohatá. Po vizuální stránce je to úžasné, vcelku prostý příběh dostává závěrečnou pointou říz a jestli někoho nudil úžasný začátek, tak to žasnu. Není to nejlepší Kubrickův film, ale je to film, který vyžaduje plnou soustředěnost, abyste se mohli kochat. A je skutečně kochat se ším. ()

Pořez 

všechny recenze uživatele

Čekal jse tedy rozhodně mnohem víc, ale přiznám, že na svoji dobu to byl bezpochyby revoluční počin. Výběr hudby a vizuální stránka představ života v kosmu - dokonalý zážitek. Stejně jedinečný byl pro mne "souboj" s HALem... Problematika těchto filmů (a vlastně nejen filmů) je pro mne jinde: Kde je hranice mezi čistou imaginací tvůrců a LSD? Raději budu celý den do zblbnutí koukat na film "Forrest Gump", než hledat smysl v tom, jestli ten "vesmírný" fraktálový oblouček je fialový a ne třeba žlutý a proč z něj kosmonut dostal migrénu... ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

Vesmírná oddysea je film,o kterém se velmi těžko píše.Musí se prostě vidět a buď ji budete milovat a považovat za naprosto dokonalé a mistrovské dílo,nebo naopak za jeden z nejnudnějších a nejdivnějších filmů všech dob.Já se hrdě hlásím k první skupině ! ()

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Když nemám co na práci, pustím si úsek Na krásném modrém Dunaji a žasnu nad špičkovou úrovní speciálních efektů z roku 1968 ()

filmer 

všechny recenze uživatele

Skutečně neobvyklý filmový zážitek! Hodně "zvláštní", ale výborný snímek. Ani nevím, jestli se pro tento film hodí nějaké hodnocení, kdokoli může dát buť 1* nebo 5* a oba k tomu budou mít pádné argumenty. Přijde mi, že se ani nejedná o film, ale spíš o hodně zvláštní sen, který Kubrick excelentně slepil dohromady. Nesmírně si tohoto filmu vážím (na tu dobu už jenom ty výborné vizuální efekty). ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Velmi náročné dílo, které jsem viděl i v kině a byl to první film, u kterého jsem usnul, ke konci, asi na 5 minut, (při reji barev), ale přesto je to dílo, na kterým zůstává rozum stát. Jednak neuvěřitelná nadčasovost, čisté bílé prostředí lodi působí velmi uvěřitelně a atmosféricky. Musím říct, že si nejsem jist, zda-li jsem vůbec dílo pochopil, ale nevadí. A Straussovo "Also Sprach Zathura" je hudebně úžasné a už navěky bude spojeno právě s tímto filmem. ()

Merggie 

všechny recenze uživatele

Kubrickova predstava sveta a cestovania v roku 2001 je síce zdĺhavá, ale nie nudná. Oddať sa púti naprieč vesmírom je naozaj lákavé. Navyše, legendárne melódie klasickej hudby vytvárajú z Vesmírnej odysey popri filmovej aj hudobnú lahôdku. Vychutnajú si ju milovníci valčíkov, milovníci filmovej klasiky, ale najmä tí, ktorí k umeleckému zážitku nepotrebujú rýchly strih a dynamickú kameru. Spracovanie filmu po technickej stránke mnohonásobne predčilo svoju dobu a dnes sa chce málokomu veriť, že Vesmírna odysea naozaj vznikla v roku 1968. Príbeh sa začína úsvitom ľudstva, kedy v sebe predchodcovia dnešných ľudí objavili dovtedy nevnímané pudy. Táto zmena sa spája s dokonale pravidelným monolitom, ktorý sa na Zemi objaví z neznámych príčin. Ľudstvo sa však o mnoho rokov neskôr so spomínaným monolitom stretáva opäť. Boj človeka proti umelej inteligencii je vyšperkovaný do značne absurdnej roviny. Kubrick v závere dokázal dej posunúť tam, kam si to tento film od začiatku žiadal. Do neznáma. ()

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Festival METRONOME -  Iggy Pop, filmová hudba

Festival METRONOME - Iggy Pop, filmová hudba

27.05.2016

Nový dvoudenní hudební open-air festival METRONOME představí v areálu holešovického Výstaviště během posledního červnového víkendu 25. a 26. června více než 30 zahraničních i tuzemských hudebních… (více)

Reklama

Reklama